Slovenska rokometna reprezentanca skupaj z gostiteljico županjo občine Hrpelje-Kozina Sašo Likavec Svetelšek.
Slovenska rokometna reprezentanca skupaj z gostiteljico županjo občine Hrpelje-Kozina Sašo Likavec Svetelšek. "Smo rokometna občina s 50-letno zgodovino igranja in še vedno veliko vlagamo v ta šport, zato je bilo dejstvo, da se bo reprezentanca pripravljala pri nas, veliko priznanje. Trudili smo se, da bi se pri nas dobro počutili, in upam, da je ekipa čas izkoristila dobro in da bo to prineslo dober rezultat v Riu. Želim si, da se bodo rokometaši v domovino vrnili z izpolnjenimi cilji," je igralcem zaželela županja. Slovenci bodo v Rio de Janeiro prispeli v torek ob 10.00 zjutraj po slovenskem času. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenija
Dobro razpoložena Matej Gaber in Dean Bombač tako kot vsi preostali reprezentanti komaj čakajo, da se po napornih pripravah turnir začne. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Gorazd Škof, Uroš Zorman in Veselin Vujović
Izkušena trojka v slovenski reprezentanci Gorazd Škof, Uroš Zorman in Veselin Vujović. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Slovenci v Brazilijo potujejo motivirani, dobro razpoloženi in odločeni, da izboljšajo najboljšo uvrstitev rokometašev doslej na OI, to je osmo mesto iz Sydneyja leta 2000.

Poškodbi Mateja Gabra in Marka Bezjaka
Nekaj nemira sta v reprezentanco vnesli le poškodbi Mateja Gabra (rama) in Marka Bezjaka (gleženj), a naj bi bila po besedah reprezentančnega zdravnika Saša Djurića oba pripravljena.

Vujović: Pripravljeni na tisto, kar nas čaka
"Priprave so v zadnjem času prinesle nekaj sprememb. Imamo manjši poškodbi Mateja Gabra in Marka Bezjaka. Počakali bomo še trening popoldne, nato pa bomo določili postavo 15. Kakor koli, odnos igralcev je na vrhunski ravni.
Pripravljeni smo na tisto, kar nas čaka. Komaj čakamo, da odrinemo proti Riu," je uvodoma dejal selektor Veselin Vujović, ki je pohvalil gostoljubnost Hrpeljcev in Kozincev.

Selektor Vujović je na predvečer odhoda na olimpijske igre določil petnajst igralcev, ki bodo bivali v olimpijski vasi, dva pa bosta nastanjena zunaj nje. To sta David Miklavčič in Urban Lesjak, ki ju lahko selektor naknadno vpokliče v ekipo. Pravico nastopa ima 14 igralcev, mogoče so menjava vratarja kadar koli med turnirjem in dve menjavi igralcev, ena do četrtfinala, ena pa kadar koli. Selektor bo štirinajsterico določil pred začetkom turnirja.


Opravili 90 odstotkov načrtovanega

A brez dlake na jeziku dodal tudi, da jim je bilo na stiku "treh svetov" - Krasa, Istre in Brkinov - v zadnjih dneh malo vroče: "Vedno sem brez dlake na jeziku. Mislim, da je bil prihod v Kozino manjši spodrsljaj, saj nam je bilo na treningu zelo vroče. Lahko bi našli boljšo lokacijo za ta del priprav, a kar je, je. Vročina je prinesla tudi padec intenzitete na treningih, kar mi ni najbolj všeč. Kakor koli, na splošno smo opravili 90 odstotkov tistega, kar sem si zamislil. Torej nam do prve tekme ostane še nekje deset odstotkov. In upam, da bomo za Egipt ne v vrhunski, ampak v dobri formi."

Vujović verjame v čudeže
Slovence na poti do medalje, ki je velika želja, ne cilj, čaka težko delo. "Mislim, da je to najmočnejši turnir v zgodovini olimpijskih iger. Ne samo evropske reprezentance, ampak tudi Katar, Argentina in Brazilija niso lahki nasprotniki. Moja želja je, da se uvrstimo med osem, potem pa nas čaka dvoboj z eno močno ekipo. Lahko je to Hrvaška, Francija, Danska ali Katar. In če bomo uspeli v četrtfinalu, potem smo blizu medalje. Jaz verjamem v čudeže in vem, da lahko to napravimo," je odločen Vujović.

Ključ: Osredotočenost na delo, ne na Bolta
Za Vujovića so to že četrte OI. Z Jugoslavijo je leta 1984 kot igralec osvojil zlato, štiri leta pozneje bron, leta 2000 v Sydneyju pa je kot selektor Jugoslavijo popeljal do četrtega mesta. Črnogorski strokovnjak torej pozna pot do uspeha. "Medalje osvajajo tisti, ki so fokusirani, to je osredotočeni na svoje delo. Tam boste prišli v položaj, ko se srečate z Usainom Boltom in se boste želeli slikati z njim. Ne smemo se preveč ukvarjati s temi skušnjavami. Osredotočeni moramo biti na svoj posel. To smo dolžni do sebe in vseh v Sloveniji, ki navijajo za nas. Smo zelo blizu temu, da sestavimo skupino fantov, ki ve, kaj hoče, in ki jo bo težko ustaviti," je sklenil "Vujo", ki je že v sredo s seznama 19 "prečrtal" Gašperja Marguča in Sebastiana Skubeta. Kot je pojasnil, je bila ta odločitev zanj izjemno težka ("Najraje bi se izognil temu dnevu."). A predvsem zaradi boljše "uporabnosti" v obrambi so prednost v moštvu za Rio dobili njuni soigralci.

Zorman: Prihaja najslajše
Za kapetana rokometašev Uroša Zormana bodo to po Atenah 2004, ko je bila Slovenija enajsta, že druge olimpijske igre: "Za nami je slab mesec najtežjega obdobja. Z jutrišnjim odhodom prihaja najslajše. Uresničujejo se nam velike sanje. Čast je biti del odprave."

Kavtičnik: Upam, da bo trud poplačan
Tudi Vid Kavtičnik je za Slovenijo že igral v Atenah. "Občutki so fini, ker je konec napornih priprav. Vsi smo delali trdo, zavzeto. Upam, da bomo šli na OI v polni postavi. V Brazilijo gremo vsekakor igrat, garat in tudi uživat. Upam, da se bo trud poplačal. Upam na najboljše. Vsi, ki gredo na OI, želijo medaljo. Večkrat se je pokazalo, da je to mogoče. Imamo lepo ekipo, premagujemo dobre, težke, vrhunske nasprotnike. A znani smo tudi po tem, da lahko naredimo kak velik spodrsljaj. Zato moramo biti skoncentrirani skozi celoten turnir. Upam, da bomo odigrali vseh osem tekem. Mislim pa, da se bo že po prvih dveh srečanjih videlo, v kakšni formi smo. In takrat bomo lažje videli, kako naprej," napoveduje Kavtičnik.

Škof: Živimo za 17. avgust
Najizkušenejši v slovenski reprezentanci, 39-letni Gorazd Škof, pa je dodal: "Male poškodbe se bodo uredile in štartamo v polni zasedbi. Vsaka tekma bo pomembna. Živimo za 17. avgust (četrtfinale), ki odloča o tem, ali ostajaš ali pa greš domov. Upam, da bomo s selektorjem našli pravo pot, da bomo takrat v najboljši formi, saj se križamo z zelo težkimi tekmeci. A če želimo doseči kaj več, bomo morali premagati tudi enega izmed favoritov."

Na cilju v torek ob 10. uri zjutraj
Slovenci bodo v ponedeljek zjutraj iz Kozine odpotovali proti Benetkam, od tam pa prek Lizbone v Rio de Janeiro, kamor bodo predvidoma prispeli v torek ob 10. uri zjutraj po slovenskem času. Varovanci Veselina Vujovića bodo nato v četrtek zjutraj ob 0.30 odigrali še eno pripravljalno tekmo z Dansko, nato pa jih v ponedeljek, 8. avgusta, ob 2.50 čaka prva tekma na olimpijskem turnirju - obračun z Egiptom.

SLOVENSKA REPREZENTANCA

#Ime in priimekpoložajvišina (cm)teža (kg) datum rojstvaklub
25Marko Bezjak SZ 184 87 26. 6. 1986 Magdeburg
3Blaž Blagotinšek KN 203 116 17. 1. 1994 Veszprem
44Dean BombačSZ 189 94 4. 4. 1989 Kielce
13Darko Cingesar LK 187 93 25. 7. 1990 Zagreb
11Jure Dolenec DZ 190 93 6. 12. 1988 Montpellier
22Matej Gaber KN 197 114 22. 7. 1991 Pick Szeged
5Nik Henigman LZ 199 91 4. 12. 1995 Ribnica
8Blaž Janc DK 184 85 20. 11. 1996 Celje Pivovarna Laško
7Vid Kavtičnik DK/DZ 191 90 24. 5. 1984 Montpellier
90Urban Lesjak VR 188 93 24. 8. 1990 Celje Pivovarna Laško
18David MiklavčičDZ 196 100 29. 1. 1983 Zagreb
15Vid Poteko KN193 105 5. 4. 1991 Celje Pivovarna Laško
31Simon Razgor LK 183 84 18. 9. 1985 Meškov Brest
1 Matevž Skok VR 188 922. 9. 1986 Zagreb
12Gorazd Škof VR 188 92 11. 7. 1977 PSG
32Miha Zarabec SZ 177 77 12. 10. 1991 Celje Pivovarna Laško
23Uroš Zorman SZ 190 98 9. 1. 1980 Kielce
Selektor: Veselin Vujović

Aleš Vozel, @vozela1