Veselje danskih rokometašev ob osvojitvi naslova olimpijskih prvakov. Foto: Reuters
Veselje danskih rokometašev ob osvojitvi naslova olimpijskih prvakov. Foto: Reuters
Mikkel Hansen
Mikkel Hansen, eden najbolje plačanih rokometašev na svetu, je bil nerešljiva uganka za francosko obrambo. Foto: Reuters
Nemški rokometaši
Nemški rokometaši so se tako veselili bronastega odličja na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Danci prvič olimpijski prvaki v rokometu

Danci, ki so v četrtfinalu izločili Slovence, so igrali izvrstno, imeli so nekaj kriznih trenutkov, a niso popuščali. Z obrambami je blestel njihov vratar Nicklas Landin Jacobsen, v napadu pa so z neusmiljenostjo pridno polnili francoski gol in osvojili prvi olimpijski naslov v zgodovini. Pred letošnjimi olimpijskimi igrami je bil njihov najboljši dosežek četrto mesto iz leta 1984.

Francozom, ki so branili olimpijski naslov - zlato so osvojili na zadnjih dveh igrah v Pekingu in v Londonu -, nikakor ni uspelo ustaviti visokoletečega nasprotnika, ki je z izjemno natančnimi zadetki našel recept za sicer dobro razpoloženega veteranskega vratarja Thierryja Omeyerja.

Danci niso popuščali
V prvem polčasu so bili gledalci priča zelo izenačeni igri. Danci so bili zelo razpoloženi, a se jim ni uspelo konkretno odlepiti od nasprotnika. V igri s sedmimi igralci v polju so delali napake in nasprotniku dovoljevali lahke gole v prazno mrežo. Na koncu prvega polčasa je bil Mikkel Hansen nerešljiva uganka za francosko obrambo. 28-letnik je s tremi zaporednimi 'bombami' Omeyerja spravil v obup, izid ob polčasu je postavil Lasse Svan (14:16).

Strelski post Francozov trajal več kot 7 minut
Izenačena igra se je nadaljevala tudi v uvodnih minutah drugega polčasa, tekma pa se je prelomila v nadaljevanju, ko Francozi dobrih sedem minut niso dosegli zadetka, Danci pa so poskrbeli, da je prišlo na francoski strani do menjave vratarja. Nerazpoloženega Omeyerja je zamenjal Vincent Gerard. Danci so medtem povedli za pet zadetkov (20:25). Dobrih deset minut pred koncem je francoski selektor zahteval minuto odmora, po kateri so Francozi zaigrali nekoliko bolje, Dancem so se na krilih Kentina Maheja in Michaela Guigouja približali na vsega gol zaostanka, a za vrnitev jim je zmanjkalo moči. Svan je dobro minuto pred koncem zadel za 25:27, zadnji žebelj v francosko krsto pa je zabil Mads Mensah Larsen.

Nemci do četrtega olimpijskega odličja
Bronasto odličje so po zmagi na tekmi za 3. mesto osvojili Nemci, ki so bili od Poljakov boljši z 31:25. Poljaki so tekmo sicer začeli odlično, po golu Michala Daszka v 15. minuti so vodili s tremi zadetki prednosti (5:8), a sledila sta strelski mrk in delni izid Nemcev (5:0), prek katerega so povedli z 10:8 in vodstva niso več izpustili iz rok. Na odmor so odšli s prednostjo štirih zadetkov (17:13), v nadaljevanju pa so svojo premoč le še potrdili. V 43. minuti je za najvišjo prednost na tekmi (+7; 25:18) poskrbel Tobias Reichmann, na koncu so bili Nemci boljši z 31:25. Najučinkovitejši igralec tekme je bil Reichmann s 7 goli, Uwe Gensheimer je zadel enega manj. Pri Poljakih sta bila s 5 zadetki najbolj razpoložena Krzysztof Lijewski in Przemyslaw Krajewski.

To je za Nemce četrto odličje na olimpijskih turnirjih in prvo po letu 2004, ko so bili v Atenah drugi. Prav tako so bili drugi v Los Angelesu leta 1984, edini olimpijski naslov so si priigrali davnega leta 1936 v Berlinu. Poljaki bodo morali na novo kolajno počakati še vsaj štiri leta. Prvo in edino so osvojili leta 1976 v Montrealu, ko so bili tretji.

Finale:
FRANCIJA - DANSKA 26:28 (14:16)
Guigou 6, N. Karabatić 5, Narcisse 4, Mahe 3 (3), Dipanda in Porte po 2, N'Guessan, Abalo, Sorhaindo in Fabregas po 1; M. Hansen 8 (1), Olsen, Toft Hansen, Sondergaard in Svan po 4, Mortensen 2, Christiansen in Mensah po 1.

Sedemmetrovke: 3/4; 1/1
Izključitve: 4 min.; 8 min.


Tekma za 3. mesto:
NEMČIJA - Poljska 31:25 (17:13)
Reichmann 7, Gensheimer 6; Lijewski in Krajewski po 5.

Sedemmetrovke: 3/4; 3/4
Izključitve: 10 min.; 10 min.

Danci prvič olimpijski prvaki v rokometu