Način, kako je Gomboc
Način, kako je Gomboc "uničeval" tekmece do polfinala, je vlival upanje na medaljo, a v drugem delu tekmovanja sta bila tekmeca premočna (na fotografiji boj za bronasto medaljo, v katerem je bil boljši Uzbekistanec Rišod Sobirov). Foto: STA
Adrian Gomboc
Gomboc je za uvod vrhunsko opravil s favoriziranim Gruzijcem Margvelašvilijem (na fotografiji) in napovedal, da je to njegov dan. Foto: www.alesfevzer.com
Urška Žolnir in Adrian Gomboc
Zasluge za izjemne predstave Adriana Gomboca ima gotovo tudi njegova trenerka Urška Žolnir, ki še kako dobro ve, kako se osvajajo olimpijske medalje. Peto mesto in predvsem vse izkušnje, ki jih je Gomboc dobil v Riu, so odlična popotnica za naslednje olimpijske igre v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com

Škoda, saj so bili apetiti veliki, potem ko je v prvih treh borbah 21-letni Gomboc, ki ga je ob tatamiju zavzeto spodbujala Urška Žolnir, konkurenci nagnal strah v kosti. A v polfinalu je bil močnejši Italijan Fabio Basile, v boju za tretje mesto pa Uzbekistanec Rišod Sobirov. Na koncu se je zlate medalje presenetljivo veselil Basile, srebrne pa Korejec Baul An.

Dogajanje v Riu spremljajte na:
- TV Slovenija 2 in MMC TV
- Bogat spored ujemite tudi na frekvencah Vala 202


"Lep rezultat, a štejejo le medalje"
"Prvi del tekmovanja je bil super, zmagoval sem tudi z iponom, v drugem delu pa ni šlo najbolje in izkušenejša borca sta bila močnejša. Peto mesto je lep rezultat, čeprav na olimpijskih igrah štejejo le medalje. Mislim, da bo moj čas še prišel, kaže pa, da bo treba še več trenirati," je za Val 202 povedal Gomboc, prvo judoistično železo v slovenskem ognju. Jutri gre v boj Rok Drakšič.

Gruzijca šokiral z iponom
Slovenski borec je zlasti prvo nalogo opravil sijajno: favoriziranega Gruzijca Važo Margvelašvilija, evropskega prvaka iz Kazana, je šokiral s hitrim iponom in ga premagal v minuti in 18 sekundah.

Zambijca odpravil z vazarijema
Naslednji tekmec je bil Zambijec Matthews Punza, ki je presenetljivo premagal Izraelca Golana Pollacka. 21-letnemu Gombocu je po dobrih dveh minutah uspel vazari, sledil pa je še en vazari in to je že pomenilo zmago ter preboj med osmerico najboljših.


T
udi četrtfinalno borbo končal predčasno
V četrtfinalu je poskušal Gomboca ustaviti Antoine Bouchard. Kanadčan ga je takoj napadel, toda Gomboc se je mojstrsko rešil in tekmeca na tla poslal z vazarijem. Nadaljevanje je bilo izenačeno, slovenski borec je dobil dve kazni in ko se je zdelo, da je v težavah, je "udaril" z novim vazarijem in se 51 sekund pred koncem dvoboja prebil v polfinale.

Basile trden kot hrast
Slovenija je nestrpno čakala večerni del tekmovanja in upala, da bo nedelja še bolj praznična, toda v polfinalu je bil vendarle močnejši Italijan Fabio Basile. Gombocu ni uspelo sprožiti konkretnega napada. Spretni Italijan je prevladoval, Gomboc pa je zaradi neaktivnosti dobil dve kazni. Basile se je po izteku petminutne borbe veselil uvrstitve v finale.

V finišu Gombocu pošle moči
Prekmurcu, članu celjskega kluba Sankaku, se je ponudila še ena možnost za medaljo. Za bron se je pomeril z Uzbekistancem Sobirovom, ki ga je letos dvakrat premagal. Tokrat žal ne. Sobirov je začel bolje, po polovici borbe mu je uspel tudi vazari. Gombocu so pošle moči, tekmec ga je uspel položiti na tla in rešitve ni bilo več. A način, kako se je Gomboc boril ves dan in bil tako blizu prve moške olimpijske medalje za slovenski judo, bo številnim Slovencem še dolgo ostal v spominu.

"Italijan je bil nekako hitrejši od mene in me prehitel, Po kazni sem se moral odpreti in borba je bila zelo težka, Sobirova pa žal nisem uspel premagati na najpomembnejši tekmi in verjetno so do izraza prišle tudi njegove izkušnje. Nastop je vseeno uspešen, a nisem naredil tistega, kar bi lahko," je dan ocenil Gomboc.

Judo, do 66 kg (M):     
 1. F. BASILE        ITA
 2. B. AN            JKR
 3. R. SOBIROV       UZB
    M. EBINUMA       JAP
 5. A. GOMBOC        SLO