Trenutek odločitve: Sagi Muki je takole na hrbet vrgel Roka Drakšiča. Foto: www.alesfevzer.com
Trenutek odločitve: Sagi Muki je takole na hrbet vrgel Roka Drakšiča. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Božić in Saša Taljat, C2
Sašo Taljat in Luka Božič imata v bogati zbirki tudi zlato medaljo svetovnega prvenstva, manjka pa še olimpijska medalja. Foto: Reuters

16 najboljših, judoist Rok Drakšič pa je obstal že ob prvi oviri, potem ko ga je ustavil Izraelec Sadi Muki.

29-letni Drakšič je dobro začel obračun v kategoriji do 73 kilogramov in prišel do prednosti dveh kazni. Nato pa je Mukiju dobri dve minuti pred koncem uspel ipon, Drakšiča je vrgel na hrbet, tako da je bilo sanj o morebitni medalji oziroma visokem mestu konec.


Kombinacija napake in kakovosti

"Počutil sem se dobro, šel v dvoboj agresivno, tekmeca kontroliral, imel vodstvo, a sem se prehitro zaprl. Moral bi nadaljevati začetno borbo, saj sem vedel, da bo v prvih treh minutah zelo nevaren, nato mu kondicija pada. Zgodila se je nekakšna kombinacija moje napake in njegove kakovosti. To se zgodi," je dejal 29-letni Štajerec.

Spustil ga je preveč blizu
"Z Mukijem je običajno tesna borba, izmenjavava se v vodstvu in nazadnje sem na podoben način tekmo v Düsseldorfu dobil jaz. Danes sem odlično kontroliral tekmo, a tudi on je dobro odgovarjal na moje napade. Držal sem ga na distanci in le enkrat mi je prišel blizu, česar mu ne bi smel dovoliti," je še povedal tekmovalec iz Griž pri Celju in priznal, da je naprej po porazu zaklel, saj je bil jezen sam nase. "Zato je tudi nekaj grenkega priokusa."

Taljat in Božič zanesljivo naprej
Kanuistični dvojec Sašo Taljat/Luka Božič se je pričakovano prebil v polfinale, ki bo v četrtek. Primorca sta bila uspešna že v prvi vožnji, ko sta postavila peti čas. V drugi vožnji sta bila z dotikom počasnejša za osem sekund in uvrstila sta se na sedmo mesto. Prvič sta bila najhitrejša Slovaka Peter in Ladislav Škantar, drugič pa Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche.

"Moram reči, da je bil današnji cilj prebiti se naprej. Izpolnila sva ga, osebni cilj pa je bil pridobiti dobre občutke, predvsem v vožnji. Kljub veliki napaki pri koncu sva to dobila, in to je dobro za naprej. To je bila prva vožnja na OI in tudi na drugih velikih tekmah je tako, da sva v prvo spoznavala progo, ki je bila videti zahtevna, na koncu se je izšlo, zato sva zadovoljna. Preden sva prišla na OI, sva vedela, da bo tukaj deset močnih čolnov, kandidatov za kolajne, tako da bo najprej treba v finale, potem pa bomo videli," je za Radio Slovenija dejal Božič.

Uspešno je nastopila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je zanesljivo prišla med 15 polfinalistk. V prvi vožnji je z enim dotikom zasedla šesto mesto, v drugi pa naj bi ena vrata celo izpustila, a so ji pozneje sodniki umaknili kazen, tako da je imela na koncu štiri sekunde boljši čas kot v prvi vožnji, kar je zadostovalo za končno sedmo mesto. V prvi vožnji je bila najhitrejša Britanka Fiona Pennie, v drugi pa Italijanka Stefanie Horn.

Žbogar z državnim rekordom 22.
Plavalec Robert Žbogar je na 200 m delfin zasedel 22. mesto. Razdaljo je preplaval v času 1:57,05 in postavil nov državni rekord. "Pričakoval sem ta rekord, skrita pričakovanja so bila seveda rezultatsko še malo višja in izid pod 1:57. A ne smem in morem biti slabe volje, če sem plaval najhitreje v življenju. Nekaj napak je seveda bilo v samem plavanju, a jih nima smisla iskati. Na koncu šteje čas, in ta je bil dober," je povedal 27-letni plavalec.

Maček se ni približal uvrstitvi iz Londona
Boštjan Maček je svoj drugi olimpijski nastop v trapu končal na 22. mestu. Prekmurec je na dvodnevni tekmi v petih serijah zadel 113 od skupno 125 letečih tarč. Pred štirimi leti v Londonu je zasedel sedmo mesto in za las zgrešil uvrstitev v veliki finale. Maček, nosilec dveh bronastih odličij z evropskih prvenstev v Beogradu 2011 in na Pragerskem 2015, je v treh nedeljskih serijah zadel 66 golobov, kar je zadostovalo za 26. mesto v konkurenci 33 strelcev. V ponedeljek je najprej zadel 24 golobov, v peti seriji pa 23, s čimer je napredoval za štiri mesta.

"Nastop ni bil tako uspešen kot v Londonu, a moram biti zadovoljen. Dal sem vse od sebe, božja pomoč pa mi ni bila naklonjena in v vsaki seriji mi je zmanjkal po en zadetek. Danes sem malo dvignil ritem, a težko je v teh razmerah narediti dober rezultat. Razmere so povsem drugačne kot aprila," je povedal Maček.