OI 2018
Hitrostni drsalec Shani Davis ne bo nosil ameriške zastave na odprtju letošnjih zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Foto: Reuters

Dodaj v

Kdo bo ameriški zastavonoša? Naj odloči kovanec.

Poraženi kandidat zelo kritičen
9. februar 2018 ob 10:40
Pjongčang - MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji smo zastavonošo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu izbirali s spletnim glasovanjem, v ZDA so to opravili kar z metom kovanca.

Odločitev Ameriškega olimpijskega komiteja o načinu izbore zastavonoše seveda ni bila po godu vseh. Še zlasti je bil kritičen poraženi kandidat.

Za zastavonošo sta v ožjem izboru na koncu ostala dva kandidata. Dvakratni dobitnik olimpijskega zlata iz Vancouvra 2010 Shani Davis in sankačica Erin Hamlin.

"Ekipa ZDA se je o nosilcu zastave odločila z nečastnim metom kovanca," je Davis zapisal na Twitterju in dodal, da bo "počakal do leta 2022", s čimer je nakazal, da se namerava udeležiti tudi olimpijskih iger v Pekingu, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Oba kandidata sta pred tem od osmih ameriških panožnih zvez prejela enako število glasov. Zato so se vodilni predstavniki ameriške odprave odločili za najbolj preprost žreb, ki ga pozna človek - met kovanca.

Iz Davisovega zapisa sicer ni jasno, ali so se odgovorni odločili kovanec vreči enkrat ali večkrat.

Dva športnika s korejsko zastavo
Športniki Severne in Južne Koreje pa bodo družno vkorakali na uvodno slovesnost, in sicer pod enotno zastavo, ki jo bosta po poročanju nemške tiskovne agencije skupaj nosila severnokorejska hokejistka Hvang Čung-gum in Južnokorejec, ki bo nastopil v bobu, Won Jun-jong. Športniki obeh Korej bodo na stadion z enotno zastavo, ki na belem ozadju upodablja moder Korejski polotok, vkorakali zadnji med vsemi reprezentancami. Državi sta se sicer na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger skupaj pojavili že v Sydneyju leta 2000, v Atenah štiri leta kasneje in v Torinu leta 2006.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
Kris
# 09.02.2018 ob 10:52
Shani Davis je znan prepirljivec, že prej se je zapletal v spore z vsemi. Meni, da mu čast zastavonoše pripada kar a pripori, ker je black history month in podobna liberalna jajca. Seveda je spet žrtev rasizma, kajti Hamlinova je belka. Kako pripravno, priročno in pomenljivo. Davis se ne zaveda, da je največji rasist v tej zgodbi kovanec.
drop dead
# 09.02.2018 ob 11:11
Me pa tudi čudi da niso izbrali Alojzije Vonn. Kakšna drama bi to bla. Pršla bi v bikiniju, po možnosti s pobeglim niplom, eden bi držal ventilator da bi ji lasje plapolali. Potem bi padla na tla, fejkala poškodbo ampak bi se v bolečinah borila do zadnjega. Na koncu pa še potoki solz za vse Ameriške vojake, ki jo vsak dan branijo preh hudobijami našega sveta.
Meni bi bla logična izbira pa še ene 3 filme bi lahka posnel o njej.
drop dead
# 09.02.2018 ob 11:02
Američanov pa res ne izuči spet so izbral belko.
Pričakujem bojkot iger s strani črnih ameriških športnikov in snovanje pomenljivega heštega na Twitterju. Sledi Oprah, Hollywood, milijoni in čez 6 let še Ovalna pisarna.
clutch00
# 09.02.2018 ob 10:43
nekdo ki ne mara rusov bi bil idealen kandidat
friks
# 09.02.2018 ob 11:48
Iz Davisovega zapisa sicer ni jasno, ali so se odgovorni odločili kovanec vreči enkrat ali večkrat.

A, dokler ne pade želeni rezultat:)
Fleaa
# 09.02.2018 ob 11:07
spet so verjetno Rusi krivi!?!?
Fleaa
# 09.02.2018 ob 11:07
tipično kajbojsko...
ruralna_d(r)ama
# 09.02.2018 ob 21:57
Sigurno so šli na uno foro: "Če pade cifra, zmagaš, če pade mož, mečemo še enkrat.".
Branko57
# 09.02.2018 ob 12:50
Kovanec je bil otežen z moškim in belim privilegijem. Zmagala pa je manj privilegirana oseba.
kopibrejk
# 09.02.2018 ob 14:33
Sprijazni se, Shani. Vse dokler na kovancu ne bo Barracka, bo tako.
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!