OI 2018
Andrea Massi
Andrea Massi (desno) ob voditeljih oddaje Olimpijski park Saši Jerkoviću in Pii Pustovrh. Foto: Twitter Stane Kos

Massi: Treba je biti realen. Ne moremo zahtevati, da se bo Tina Maze rodila vsako leto.

Upam, da bo 'Štef' pokazal, da je iz pravega testa
21. februar 2018 ob 22:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Slovenija ima dva milijona prebivalcev. Ne moremo zahtevati, da se bo Tina Maze rodila vsako leto," je ob nastopih slovenskih smučarjev na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu dejal Andrea Massi, nekdanji vodja ekipe Team to aMaze.

"Poleg statistične realnosti, ki sem jo omenil, je še ogromno dejavnikov, ki vplivajo na rezultat pri smučanju. En del teh dejavnikov je tudi trenersko delo, pristop in mentaliteta," je nadaljeval Massi, ki je bil gost oddaje Olimpijski park na TV Slovenija 2.

Tekmovalki nisem nikoli rekel, naj tvega
"Izjave o riziku (tveganju, op. a.), ki sem jih slišal v prispevku od slovenskega trenerja, mi niso všeč. Beseda riziko ni nikoli prišla iz mojih ust. Želim povedati, da tekmovalec na olimpijskih igrah naredi maksimalno, kar zna. Moji tekmovalki nismo nikoli rekli, naj gre v riziko, ker to pomeni, da gre v neznano. Mi smo vedno pripravljali mojo tekmovalko, naj pokaže maksimum znanja, ki ga ima v nogah in ki ga je pridobila s treningom 365 dni na leto. S ponavljanjem treninga, z obvladovanjem materialov. Nikdar nismo uporabili besede 'riskiraj'. O meni so govorili, da imam pretrdo roko. Mislim, da jo imam. Sem pa vesel, da sem tudi zaradi tega v letih, ko sem sodeloval s slovensko reprezentanco, pomagal pri uspehu naših fantov in deklet," je povedal Massi.

Nisem smučarski bog
19-letna Meta Hrovat je veliki up slovenskega smučanja. Kako jo uspešno pripeljati na vrhunsko raven v članski konkurenci? "Nisem smučarski bog, ki bi sodil, kaj je prav in kaj je narobe. Pred nekaj leti sem zahteval, da je Meta predtekmovalka na tekmah. Takrat so me čudno gledali, češ kaj forsiram to deklico, ampak ta deklica ima 18 let in Mihaela Shiffrin je zmagala na OI pri 18 letih. Torej če je ženska zrela pri 18 letih, je ne smemo skrivati. Če bo slaba, kar mislim, da ne bo, ker vedno pozitivno razmišljam, bo to uspeh trenerjev in vseh teh dejavnikov, ki vplivajo na rezultat. Dekle vsekakor spada v svetovni pokal. Istočasno pa kot letnik lahko tekmuje na mladinskem svetovnem prvenstvu. Po mojem mnenju dvojni program, to je svetovnega prvenstva in olimpijskih iger, ni izvedljiv. Torej če bi Hrovatovo jaz vodil, bi šel na eno tekmo mladinskega SP-ja, vzel kolajno, potem pa bi se fokusiral na težjo kolajno, ki se ji reče olimpijska."

Massi za Kranjca predlaga superveleslalom
Za velika upa v moški reprezentanci pa veljata tudi Štefan Hadalin in Žan Kranjec. Kranjec se je v Pjongčangu že izkazal s četrtim mestom, medtem ko Hadalina slalom čaka v četrtek. A v letošnji sezoni mu ne gre po načrtih. "Midva sva prenehala sodelovati pred dvema letoma. Upam, da se Štef ni izgubil. Upam, da fizično ni izgorel, kot namigujejo neke govorice. Upam, da trenerji niso zgrešili. Sam sicer mislim, da se Štef ni izgubil. Je dober smučar. Naj da 'gas' in pokaže, da je iz pravega testa." O Kranjcu pa je dejal: "Fant je izjemno fizično pripravljen. Ima pa nekaj težav, ki jih vleče že dalj časa. Ima težave s prelomnicami in hitrimi postavitvami. Svetoval sem mu sodelovanje z ekipo za hitre discipline. Eno zdravilo bi bilo gotovo nastopanje v superveleslalomu. Vsekakor pa je napravil lep izid. Poslal sem mu SMS in mu čestital le nekaj trenutkov po tem, ko je prečkal ciljno črto."

Bil je v igri za trenerja Goggie
Massi je pokomentiral tudi razplet ženskega smuka, ki ga je dobila njegova rojakinja Sofia Goggia: "Sofia je bila kandidatka za zmago. Na vseh treningih je bila hitra. Tisti superveleslalom se ji je malo ponesrečil. V preteklosti je imela veliko poškodb, letos pa je dozorela in naredila korak naprej. Ima kolajno, ki si jo zasluži." Massi je pojasnil, da je bil pred leti v igri za trenerja Goggie, a nato ni našel skupnega jezika z vodjo italijanske zveze Flaviem Rodo, ki ni podpiral Massijevega individualnega pristopa, ampak je želel, da reprezentanca ostane takšna, kot je.

Ledecka je izjemen talent
O senzacionalni zmagi deskarke Ester Ledecke v superveleslalomu pa je Massi povedal: "Možnosti sta dve. Realnost je, da alpsko smučanje v ženskem delu svetovnega pokala pada. Ni namreč razumljivo, da slalomistka Mihaela Shiffrin dobi smuk v Lake Louisu in da Ledecka zmaga super-G. A po drugi strani je Ledecka res izjemen talent in vidimo tudi, da ima izjemne fizične predispozicije."

Prvorojenka Anouk? Vajeni smo na vse discipline ...
Massi se je pred kratkim z Mazejevo razveselil rojstva prvorojenke Anouk. Kako se znajde v novi vlogi? Ali več pestuje ali več gleda televizijo? "Vajeni smo na vse discipline, tako da nam gre kar dobro. Je pa nova dimenzija, zagotovo," je odgovoril Massi.

Celoten pogovor z Andreo Massijem si oglejte na spodnji povezavi.

VIDEO
Andrea Massi gost oddaje Olimpijski park
A. V.
Prijavi napako
Komentarji
pobic_17
# 21.02.2018 ob 22:27
Super intervju in velik clovek... zelo realen. Tudi kako je Kranjcu takoj poslal sms....
Ples
# 21.02.2018 ob 23:03
Ja, pravi užitek poslušat nekoga, ki je konkreten in se ne boji nikomur zamerit.
Tisto o Hadalinu, npr., da je mogoče pretreniran ... ali o Kranjcu, da bi bil superveleslalom zanj dobro zdravilo za napake, ki se mu vlečejo ... Ali za Meto, da je on ne bi pošiljal na mladinsko SP, če pa že, da vzame eno medaljo za samozavest, ves glavni fokus pa na olimpijsko medaljo - to opletanje, kako je kakšna naša smučarka mlada (ali smučar), tudi mene nervira. Kot je rekel Massi, tudi Shiffrin je že pri 18-ih razturala, če je človek sposoben, ga ne skrivat ...
zmajmun
# 21.02.2018 ob 22:26
massi nas je samo hotu potolažit..realnost je, da se dela slabo
Bivši uporabnik
# 21.02.2018 ob 22:17
Super intervju.
Kvantni mehanik
# 21.02.2018 ob 22:40
Ne moremo zahtevati, da se bo Tina Maze rodila vsako leto.

Ali lahko zahtevamo vsaj, da bo Tina Maze rodila vsako leto?
tureavanture
# 21.02.2018 ob 22:26
Čestitke masiju!
brehme
# 21.02.2018 ob 22:28
Odličen človek je Massi, in vsi intervjuji z njim so za poslušat, prebrat.
Bubi-Schumi
# 21.02.2018 ob 23:06
Bravo Massi!

Veliko športnikov je pred OI dejalo, da se jih bodo lotili kot vsake druge tekme. Predvidevam, da vam takšen pristop ni blizu?

Ne. S takšnim pristopom se tekmovalci skušajo razbremeniti pritiska. Na OI imaš en naboj. Ta tekma nikakor ni kot kakšna druga. Ima drugačno razsežnost, dinamiko, vzdušje. Spomnim se našega pristopa v Torinu 2006, takrat mi je šlo na bruhanje (Mazejeva je tekmovala v okviru reprezentance, op. p.), in potem pristopa v Vancouvru 2010, ko je Tina začela igre kot zastavonoša. Takrat sem ji skušal dopovedati, da so OI povsem drugačen svet, in uspelo mi je. Olimpijske kolajne ne moremo primerjati s stopničkami v svetovnem pokalu. Lep dokaz za to je Marcel Hirscher, zame največji smučar v zgodovini, ki do te zime še ni imel olimpijskega zlata ... Od jeseni opazujem oglase z olimpijci in gesla: Mi treniramo skupaj. Takšne dimanike morda veljajo pri rokometu, košarki, odbojki. Alpsko smučanje pa je individualen šport, v katerem je v ospredju tekmovalna sebičnost.
Voly
# 22.02.2018 ob 00:57
Massi je človek, ki bi našo smučarijo pripeljal na veliko višji nivo, kot je zdaj. Kar se mene tiče edini, ki bi to bil zmožen narediti.
Vendar se to ne bo nikoli zgodilo. Za to je več razlogov. Prvič, preveč je zavisti pri nas, da bi mu še kdajkoli pustili priti zraven in preveč se bojijo, da bi to našo smučarsko "strokovno" mafijo razhajkal, kar bi najprej storil, saj je to predpogoj, da bi stvar res "zalaufala" na višjem nivoju.
Drugič pa, tega mu ni treba, saj trenutno res lepo živita s Tino in bi bil neumen, da bi se šel bosti z našimi funkcionarji, ki ga zaradi njegove uspešnosti in popularnosti zelo sovražijo.
davide
# 21.02.2018 ob 23:15
Povedal je tako kot je treba....

Meto vlačit na mladinskem SP samo 6 dni pred olimpijskim veleslalomom je čista neumnost
Štefa so v enem letu popolnoma zafurali

Tudi o padcu ženskega smučanja je res, še nikoli niso tehničarke osvajale toliko stopničk na smukih
Ples
# 21.02.2018 ob 22:55
Massi je kul, ni popoln, je pa človek na mestu in ne hinavi.

Tisto na koncu o nekem smučarskem dogovarjanju ... no, to me najbolj zanima. Ne mislim, da ga je škoda za šolo, ampak mislim, da bi v smučariji lahko spisal še kakšno pravljico. Držim pesti.
kolesar112
# 21.02.2018 ob 23:23
Odličen intervju.

Človek ve o čem govori, je neposreden in kar je bistveno; izven športne cone udobja, kot je vajena večina športnih trenerjev/funkcionarjev v Sloveniji.
Je pa seveda, za pravilno razumevanje njegovih besed ter vsebine imeti nekaj športnega predznanja, ki pa ga nima vsak "kavčar".
Eagle_1
# 21.02.2018 ob 22:57
Nisem slišal bolj strokovnega komentiranja v zadnjem času. Karšnakoli možnost da bi bil komentator na RTV Slo za smučanje/zimske športe !? ali vsaj sokomentator.
mateycica
# 22.02.2018 ob 00:52
Ne morem verjeti, da ga je naša smučarska zveza v skrbi za lastno udobje spustila iz rok.
Celjan27
# 21.02.2018 ob 23:48
Odlično je povedal!

Naj prevzame Meto Horvat in stvar bo rešena. Ostali pa naj turistično razlagajo, kako je uspeh, ker se sekundo za 15.mestom, češ da to pa ni tako slabo...
_50centy_
# 21.02.2018 ob 22:23
Dobr gost. Samo vprasanje kje smo v hitrih disciplinsh pri dekletih ni bilo na mestu. Zmagovalka malega globusa je poskodovana. Wtf je blo to..
pobic_17
# 21.02.2018 ob 22:47
Ne vem zakaj bi Massiju omenjali Ilko, če je jasno, da se ne razumejo? Pač dva popolnoma nasprotna karakterja, Itak pa Ilka trenira s svojo ekipo in je bilo vprašanja glede stanja v hitrih disciplinah čisto na mestu.
Warbird
# 22.02.2018 ob 02:19
Sej pri nas se povsod uspesni in sposobni ljudje naganjajo, ker se ostali pri koritu bojijo svoje eksistence zgleda, to je tako na vseh podrocjih, nastavlja se neke nesposobne, ki so "nasi", zato pa tonemo globje in globje in tako bo, dokler bomo to tiho gledali :)
iconaan
# 22.02.2018 ob 06:22
Massi je povedal in to je to, strokovno, žal nam je lahko, da nimamo njega ampak saj veste, zveza se ne da, ker se bojijo za svoje turistične izlete....Massi vzem pod okrilje Hrovatovo, ker bo sigurno šampionka!
robby
# 21.02.2018 ob 22:19
In zakaj pa ne???? Vse je odvisno od volje in znanja...in ce bi se vlagalo v sport. ..bi se bili rezultati boljsi...
bory
# 22.02.2018 ob 07:32
Čestitke Massiju za novo življenjsko vlogo. A mi bi ga še rajši ponovno videli v vlogi trenerja nad kakšnim od naših novih mladih upov, ki pa nekako stopicajo na mestu ker jim majnka strokovno vodstvo kalibra Massi. Še veliko bi lahko dal naši smučariji če bi ga le pustili delati,
Bivši uporabnik
# 22.02.2018 ob 10:04
Massi legenda! Preberite intervju v Delu kjer kritizira Klineta in SZS
robby
# 22.02.2018 ob 00:04
Se se spominjam casov ko smo bili v slalomu pri moskih in dekletih velesila. ..vsepovsod smo imeli po dva ali tri predstavnikov v samem vrhu...in kaj je zdaj ???nic od nic...
pobalin
# 21.02.2018 ob 23:17
Sem prebral, da ne moremo pričakovati, da bo Tina Maze rodila vsako leto...
rabim nova očala
boroč
# 22.02.2018 ob 20:25
AndyM
Massi je ena mona!
--------------------------------------------
Za Massija gotovo vem, da ni. Če bi pa to za tebe rekel, bi se moral spustiti na tvoj nivo.
zzimba
# 22.02.2018 ob 11:07
Človek od katerega se lahko marsikaj naučiš, če seveda hočeš.
Najboljši intervju v času OI na rtvslo. Praktično zveš skoraj vse, brez ovinkarjenja in olepševanja, kratko in jedrnato. Spoštovanje!
iluvatar
# 22.02.2018 ob 10:19
Massi v alpskem, Velepec v biatlonu...

nihče ju ne prenaša, brez njiju ni pa tudi (skoraj) nič. Kje iskati krivca?
robby
# 22.02.2018 ob 00:10
Te olimpiske igre so eno veliko razocaranje...
tifoz
# 22.02.2018 ob 22:26
G.Massi je velik clovek v prav vsakem pomenu te besede.srecno v novi vlogi !
Voly
# 22.02.2018 ob 13:13
Janezski
In kdo bi po tvojem lahko že pred leti predvidel, da bo Ledecka osvojila medaljo v smučanju?
Tale je pa res bosa!
slawc
# 22.02.2018 ob 10:50
zmagovalna mentaliteta
MaTeTe
# 21.02.2018 ob 22:56
Ampak vrhunec oddaje pa je vsekakor bil prispevek Bašlja o taekwondoistih, ki je vključeval sinhronizacijo komentarja enega izmed Korejcev. In kdo, je Korejcu posodil glas? On, katerega imena se ne sme izgovoriti, saj po vsej verjetnosti sledi izbris komentarja. Tisti, ki se mu med puberteto niso spustila moda. Drugič dajte raje podnapise.

In ja, imam alergično reakcijo vsakokrat, ko slišim ali pa vidim dotičnega novinarja...
gutt
# 21.02.2018 ob 22:25
Še voditelje zamenjat, pa bi bilo še bolje.
slovenc pa pol
# 25.02.2018 ob 02:54
G. Massi...še 1x hvala za vse lepe trenutke,ki si nam jih pimagal pričarat...srećno v novi vlogi...ciao
sagoza
# 22.02.2018 ob 15:23
Massi vsa čast, upam da se ta zveza sesuje že enkrat in da dobiš priložnost za realizacijo tvojega pristopa, ker je edini logičen.

Kje je pa Kunc frekvenca končal?
kotzi
# 22.02.2018 ob 12:38
ok...amapak Masssi....punco mas pa lustno...cestitam ti...lepo sopotnico imaš...uauuu...Tina...lepo se mejta..ha..
redcock
# 22.02.2018 ob 09:46
50centi: Ilka je res dobra, če ne odlična, problem pa je da se je spet poškodovala. Upam, da bo okrevala v stilu Vonnove in ne Feningerce (Veithove), ki že 2 leti išče vrhunsko formo. Vrnitev vsekakor ne bo enostavna sem pa optimist.
Slo_v_k
# 22.02.2018 ob 09:02
Pa kaj ce ima Slovenija samo 2 mio prebivalcev? Norveska ima 5 mio in je na lestvici prva in ima do sedaj 13 zlatih, 11 srebrnih, 9 bronastih. Mi imamo pa 1 srebrno, in smo alpska drzavo. Razultat je zelo slab.
slokonjušari
# 21.02.2018 ob 23:07
Off topic komentar- Mimogrede, z referendum odločitvijo bi bilo treba prepovedati komentiranje hokeja g.dolgčasu Peterlinu "brez volje gudmoning apatija" Gregorju,malo zaspanemu delno izgorelemu fantu ,ki se je prebudil za sekundo ali dve edinole ob zadetku.
mui
# 22.02.2018 ob 09:44
@Slo_v_k
Mi smo pa evropski prvaki v basketu...
Lesinar
# 22.02.2018 ob 06:30
Kajneda Saško?
ogenj
# 25.02.2018 ob 16:37
mislim, da kakorkoli obrnem: je Andrea Massi najboljši trener v zgodovini slovenskih športov! se mu od srca zahvaljujem.
tomson84
# 22.02.2018 ob 10:51
@redcock

Sicer vem in razumem,kaj si želel povedati, ampak če med iskanje vrhunske forme (Veith) spada olimpijsko srebro pol to ni tako slabo za začetek...se ti ne zdi?
_50centy_
# 22.02.2018 ob 08:30
Massi: Treba je biti realen. Ne moremo zahtevati, da se bo Tina Maze rodila vsako leto.
Saj imamo Ilko. Lani je bila 2. v skupnem seštevku, SP v smuku in mali kristalni globus v smuku ( kar npr Tina ni nikoli osvojila). Ilka je po uspehihih že sedaj takoj za Tino in Svetovo. oni se pa pogovarjajo o Hadalinu:) Če je tak car naj prizna, da očitno znajo tudi drugi z Ilko kaj narediti pri nas.
prizemljen
# 22.02.2018 ob 07:58
Meteorit

Od kje pa imate ta podatek?
worker
# 22.02.2018 ob 10:09
Celjan27
Naj kar Meta, starši in Hafner odločijo, koliko bi Massija spustili zraven.

Massi je dobro delal kondicijo z ENO tekmovalko, ne more pa z 20 tekmovalci, pa je mnogo sposobnejši od Nike Radjenović (ona spotoma z levo roko vse spelje in mimogrede še kak odmeven intervju spelje).
Massi ima veliko poznanstev, kar je dobro za logistiko - žal njemu tekmovalec ne bo več PRVA in EDINA stvar, za katero se boriš dokler ne omagaš... polovičarstvo pa ne pelje na vrh!
Quatebriga
# 22.02.2018 ob 09:11
Realnost je, da alpsko smučanje v ženskem delu svetovnega pokala pada.

Se kar strinjam. Gre za šport, kjer je konkurenca izjemno ozka in očitno lahko pride tudi do tega, da na OI zmaga nekdo, ki se v glavnem ukvarja z drugimi športi. Kar po vsej logiki pomeni, da ne gre za nekaj izredno zahtevnega, ampak bolj ekskluzivo. Čim se priključiš smučarski karavani, si že med 100 na svetu (Maruša Ferk - pun intended). Poskusi to v tenisu, recimo. Ali atletiki. Ali še čem bolj množičnem.

Ne pretiravajmo s forsiranjem in kvazi pomembnostjo smučanja. Da je pri nas taka slika, je poskrbela nacionalka v preteklih 40 letih, sicer bi bilo to na nivoju veslanja ali juda, kjer smo podobno uspešni v svetovnem merilu.
zigadr
# 22.02.2018 ob 08:44
Lepa slika
Kapitan Kljuka
# 22.02.2018 ob 08:14
Vedno neposreden! Prav rad bi odprl lobanjo tega tipa in videl, kaj vse se mu s svetlobno hitrostjo mota po možganih...
Janezski
# 22.02.2018 ob 12:36
Kako je zdaj s tsitimi 80 jurji, ki so bili omenjani v njegovih mesiđih?
Jih je Tina dobila? Oz, če, kdo jih je dobil?
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!