Carlijn Achtereekte je prvič postala olimpijska prvakinja. Foto: Reuters
Carlijn Achtereekte je prvič postala olimpijska prvakinja. Foto: Reuters
Tilen Sirše
Tilen Sirše se je v drugi vožnji prevrnil. Foto: Reuters

Te so vse medalje pobrale na 3.000 metrov, najboljša je bila Carlijn Achtereekte, na oder pa sta se povzpeli še branilka naslova iz Sočija Ireen Wust in 22-letna Antoinette De Jong. Prvi dve tekmovalki je ločilo vsega osem stotink sekunde. Za 28-letno Achtereektejevo je to prva olimpijska medalj.

V hitrostnem drsanju na kratkih progah je domače navijače navdušil Lim Hyojun, ki je bil z olimpijskim rekordom 2:10,485 zlat na 1.500 metrov. To je bil že 22. olimpijski naslov za Južno Korejo v tem športu. Medalji sta osvojila še Nizozemec Sjinkie Knegt in Rus Semen Elistratov.

Wellinger junak polnočne drame
Tekmo skakalcev na srednji napravi
, ki se je končala 20 minut čez polnoč, je dobil Nemec Andreas Wellinger. Peter Prevc je bil 12., Tilen Bartol 16., Jernej Damjan 28. in Timi Zajc 33..

Nika in Ema po enkrat na petem mestu
Skakalke so nastopile na drugem treningu, ki je minil v znamenju Japonk. Sara Takanaši je bila najdaljša v prvih serijah, Juki Ito pa v tretji. Najboljša skakalka te zime Maren Lundby ni nastopila. Norvežanka je bila sicer najboljša v vseh treh četrtkovih serijah. Od Slovenk sta se najbolj izkazali Nika Križnar (peta v 1. seriji) in Ema Klinec (peta v 3. seriji).

Manca Slabanja prehitela eno tekmico
Prvi olimpijski komplet medalj so si razdelile Skandinavke. V smučarksem teku na 15 kilometrov je slavila Švedinja Charlotte Kalla pred Norvažanko Marit Björgen in Finko Kristo Parmakoski. Manca Slabanja je bila 59. oziroma predzadnja.

Polovični slovenski uspeh
Biatlonka Anja Eržen je sprintersko tekmo končala na 46. mestu, Urška Poje je bila 75. in se s tem ni uvrstila na zasledovalno tekmo. Prepričljivo najboljša je bila Nemka Laura Dahlmeier.

Sirše se je prevrnil in je po prvem dnevu predzadnji
Sankač Tilen Sirše je opravil prvi dve vožnji. V uvodni je bil z zaostankom, dobrih dveh sekund na 34. mestu, v drugi pa se je prevrnil, se nekaj časa vozil po boku in prišel v cilj z 11 sekundami zaostanka. Skupno je z zaostankom 13,364 sekunde 39. med 40 tekmovalci. Vodi Nemec Felix Loch pred Avstrijcem Davidom Gleirscherjem (+0,188) in Rusom Romanom Repilovom (0,217).

Smuk dan pozneje?
Nedeljski moški smuk v alpskem centru Džongson bi lahko zaradi premočnega vetra prestavili na ponedeljek, je povedal prvi mož tekmovanj Mednarodne smučarske zveze Markus Waldner. Predvidevajo, da naj bi v nedeljo pihal veter s hitrostjo okrog 55 kilometri na uro in bi morali zato ustaviti gondolo.

Ponesrečena druga vožnja sankača Siršeta
Nastop Siršeta v prvi vožnji
Ponesrečena druga vožnja sankača Siršeta
Nastop Siršeta v prvi vožnji