Shaun White je bil po drugi vožnji na drugem mestu, v finalu pa je znova navdušil številne navijače in prejel najvišjo oceno. Foto: Reuters
Shaun White je bil po drugi vožnji na drugem mestu, v finalu pa je znova navdušil številne navijače in prejel najvišjo oceno. Foto: Reuters
Jorien ter Mors
Jorien ter Mors slavi novo nizozemsko zlato medaljo. Foto: Reuters
Tobias Wendl in Tobias Arlt
Nemška sankača Tobias Wendl in Tobias Arlt sta se takole veselila ubranitve zlate kolajne iz Sočija. Foto: Reuters

Na najvišjo stopničko je stopil tudi v Torinu leta 2006 in v Vancouvru leta 2010, v Sočiju 2014 pa je osvojil četrto mesto.

"Leteči paradižnik", kot so nekoč klicali Whita zaradi njegovih bujnih rdečih las, zdaj ima kratko pričesko, je tretjo zlato olimpijsko kolajno osvojil v zadnji finalni vožnji od treh, ko je prejel najvišjo oceno med vsemi dvanajstimi nastopajočimi finalisti - 97,75.

Za vsestranskim Američanom, ki ima status glasbene in športne ikone ter je eden najbolj priljubljenih športnikov na igrah v Južni Koreji, sta se uvrstila 19-letni Japonec Ajumu Hirano (95,25), sicer nosilec srebrne medalje tudi pred štirimi leti v Sočiju, ter 23-letni Avstralec Scotty James (92,00).
White: Strah me je bilo
"Mislim, da mi ta zlata medalja največ pomeni. Imel sem zelo težko poškodbo obraza. Strah me je bilo nekaj časa. Nisem imel dobrega občutka pri trikih. Pozna se, da sem se malce postaral. Nikakor ni bilo lahko premagati Ajuma in Jamesa," je bil vesel White.

Nova zmaga za Nizozemsko
V hitrostnem drsanju se nove zlate medalje veseli Nizozemska. Jorien ter Mors je bila najboljša na 1.000 metrov. Preostali medalji sta odšli na Japonsko, na zmagovalni oder sta se povzpeli Nao Kodaira in Miho Takagi. To je bila peta disciplina na teh igrah in prav v vseh so slavili Nizozemci.
V sankaškem dvosedu zlato znova v Nemčijo
Med dvosedi v sankanju sta drugič zapored olimpijska prvaka Nemca Tobias Wendl in Tobias Arlt, srebrna sta bila Avstrijca Peter Penz in Georg Fischler, bronasta pa prva favorita za zmago, svetovna prvaka Toni Eggert in Sascha Benecken, prav tako iz Nemčije. Enak vrstni red je bil že po prvi izmed dveh voženj, ko sta Wendl in Arlt s časom 45,820 postavila rekord steze. Nemški sankači so v tej disciplini v 15. izvedbi že enajstič osvojili zlato.

Dve odpovedi
Olimpijsko dogajanje sicer kroji vreme, saj sta zaradi vetra odpadla ženski slalom in preizkušnja biatlonk na 15 kilometrov. Prvega bodo skušali izpeljati v petek, drugo pa v četrtek.

Sredine končne odločitve:

Deskanje, snežni žleb (M):             
 1. S. WHITE           ZDA       97,75 
 2. A. HIRANO          JAP       95,25 
 3. S. JAMES           AVS       92,00
 
Hitrostno drsanje, 1.000 m (Ž):       
 1. J. TER MORS        NIZ     1:13,56
 2. N. KODAIRA         JAP     1:13,82
 3. M. TAKAGI          JAP     1:13,98
 
Sankanje, dvosed:                     
 1. WENDL/ARLT         NEM    1:31,697
 2. PENZ/FISCHLER      AVT      +0,088
 3. EGGERT/BENECKEN    NEM       0,290
 
Nordijska kombinacija (srednja naprava + 10 km):
 1. E. FRENZEL         NEM     24:51,4 
 2. A. VATABE          JAP        +4,8 
 3. L. KLAPFER         AVT        18,1 
28. V. VRHOVNIK        SLO      2:48,5 
44. M. JELENKO         SLO      5:17,1