Cunekazu Takeda je stopil pred javnost in podal odstop zaradi obtožb, ki jih sicer zavrača. Foto: Reuters
Cunekazu Takeda je stopil pred javnost in podal odstop zaradi obtožb, ki jih sicer zavrača. Foto: Reuters

Novico je danes na sestanku japonskega komiteja v Tokiu potrdil kar 71-letni Cunekazu Takeda sam, ki bo opustil obe funkciji, poročajo agencije. "Za Olimpijski komite Japonske je najbolje, da vodstvo prevzame nov predsednik iz nove generacije. Le tako bo mogoče v miru organizirati igre, ki so pred nami, in začeti novo obdobje," je med drugim dejal Takeda.

Podpisal milijonsko nakazilo v Singapur
Proti Takedi so postopke sprožili v Franciji. Tam preverjajo vpletenost Takede v finančne tokove iz leta 2013 v zvezi s podelitvijo organizacije olimpijskih iger 2020 Tokiu. Takrat sta bila dobra dva milijona dolarjev nakazana svetovalnemu podjetju Black Tidings iz Singapurja, denar pa naj bi bil pozneje namenjen kupovanje glasov pri izboru prireditelja iger. Japonec je doslej sicer vztrajno ponavljal, da je nedolžen.

Mreža korupcije pri Black Tidingsu naj bi bila še širša, saj naj bi bilo podjetje tesno povezano z nekdanjim predsednikom Mednarodne atletske zveze (IAAF) Senegalcem Laminejem Dicakom, ki je moral leta 2015 zaradi korupcije in pranja denarja zapustiti predsedniško mesto pri IAAF-u.

Manj kot 500 dni do Tokia 2020
Takeda naj bi bil podpisnik dokumenta za denarni tok v Singapur. A Japonec pravi, da ni imel razloga, da bi posumil v pravilnost postopkov in plačila. Na preiskavo so kasneje postali pozorni tudi pri Moku, kjer so Japonce prosili, naj zadevo rešijo hitro, saj spodkopava ugled naslednjih letnih iger. Do začetka olimpijskih iger v Tokiu je manj kot 500 dni.