Med 29. avgustom in 9. septembrom bodo v Londonu potekale 14. poletne paraolimpijske igre. Slovenski predstavnik v plavanju bo Darko Đurić. Foto: vidimcilj.si
Med 29. avgustom in 9. septembrom bodo v Londonu potekale 14. poletne paraolimpijske igre. Slovenski predstavnik v plavanju bo Darko Đurić. Foto: vidimcilj.si

"Vedno sem želel biti enak drugim, svoje hibe nisem sprejemal kot drugačnost. Šolo sem obiskoval kot redni učenec in se ukvarjal s športom. Igrali smo nogomet, košarko, namizni tenis ... Pravila so prilagajali meni, da sem se lahko vključil."

Najprej treniral sedečo odbojko
22-letni Đurić je na začetku treniral sedečo odbojko: "Ker nimam nog in ravnotežje ni bilo dobro, nisem bil konkurenčen. Preusmerili so me v plavanje oziroma me povabili na državno prvenstvo. Že takrat sem brez treninga odplaval soliden čas in ostal v tem športu, v katerem uživam."

V olimpijskem letu je vadil več in bolje kot prej. V svoji kategoriji je eden najboljših plavalcev na svetu. "Pripravljen sem odlično, na vseh tekmah sem popravljal osebne rekorde. Pričakovanja pred olimpijskimi igrami so se dvignila. Prvi cilj je zaenkrat uvrstitev v finale v disciplinah kravla. Veliko bo seveda odvisno od dnevne forme."

Alen Kobilica razmišlja o Sočiju 2014
Slovenska plavalna paraolimpijska reprezentanca sicer šteje tri člane, toda v London bo odpotoval le Darko Durić. Alen Kobilica in Aleš Sečnik nista izpolnila norme. Zlasti zgodba Alena Kobilice, manekena, ki je oslepel, je bila odmevna v medijih. Kobilica, ki je normo zgrešil le za 27 stotink, medtem že išče nove izzive in želi med drugim nastopiti tudi na paraolimpijskih igrah v Sočiju 2014, in sicer v alpskem smučanju.