Franček Gorazd Tiršek je bil edini slovenski dobitnik olimpijske medalje na paraolimpijskih igrah. Foto: Blaž Oman
Franček Gorazd Tiršek je bil edini slovenski dobitnik olimpijske medalje na paraolimpijskih igrah. Foto: Blaž Oman

Slovenski paraolimpijci na igrah še nikoli niso ostali brez vsaj enega odličja, letos je zanj v izredno napetem streljanju z zračno puško poskrbel debitant Franček Gorazd Tiršek, ki je bil srebrn.

Atleti zahtevajo klasifikacijo
V vrhu oziroma tik pod njim so bili v Londonu tudi atleti. V finalih so dosegli vse uvrstitve od četrtega do osmega mesta, v boju za medalje pa so bili Tatjana Majcen Ljubič, Jože Flere, Tanja Cerkvenik in Henrik Plank enotnega mnenja, da so glavna težava v njihovem športu sporne klasifikacije. Pogled na športnike, ki ne sodijo na stopnjo njihovih poškodb in mečejo orodja do svetovnih rekordov, lahko tudi jemlje voljo do nadaljevanja kariere, pritožbe, čeprav številne, pa v Londonu niso bile uspešne. "Zadovoljen sem s petim mestom, to je velik uspeh. Ogromno tekmovalcev je, ki so povsem profesionalni. Sposoben sem izvleči več, a je največja težava kategorizacija. To bo treba urediti, da bomo lahko enakovredni. Šele potem bo to tekmovanje imelo svoj čar, sicer pa je zašlo zelo daleč. Če si še tako pripravljen, se pojavijo tako rekoč hodeči tekmeci in z njimi se boriti za medalje je pravzaprav nemogoče," je o tej temi dejal Flere, srebrn s prejšnjih iger.

Pintarjevi všeč London, ne pa izidi
Dolgo poškodovana Mateja Pintar je v namiznem tenisu prišla do četrtfinala tako med posameznicami kot med dvojicami z Andrejo Dolinar. "Te igre so bile zelo lepe, dobro organizirane. Bilo mi je všeč, tako vzdušje kot medijska pozornost. Tudi obljube o zelenih in invalidom prijaznih igrah so izpolnili. S tem sem zadovoljna, s svojimi rezultati ne toliko. A na to sem se že pripravila pred nastopi. Iz Londona bom šla z lepimi vtisi, potem pa bomo videli, kako bo šlo naprej. Motiva mi še ni zmanjkalo, daleč od tega, da bi želela končati kariero," je dejala Pintarjeva.

Pongrac zadovoljen z doseženim
Na igrah je prvič nastopil tudi kolesar Roman Pongrac. Za uvod na paraolimpijskih igrah je dosegel 11. mesto na kronometru in 25. na cestni dirki, a se je v boj s tekmeci, ki so imeli pomoč ekip, spustil sam, tako da je bil z doseženim zadovoljen: "Zadovoljen sem, dal sem vse od sebe, bilo pa je naporno in trasa zahtevna. Naredil sem tisto, kar sem bil zmožen v danem trenutku. Občutki so enkratni, prvič sem na olimpijskih igrah in prvič sem občutil tudi občinstvo v takšnem številu. Lahko pa bi bilo še bolje."

Slovenci so na igrah poleg srebra Tirška dosegli še dve četrti mesti (Henrik Plank in Darko Đurić), štiri peta (dva Đurić, Flere in Damjan Pavlin), tri šesta (Tatjana Majcen Ljubič, Đurić in odbojkarice), dve sedmi (Plank in Tanja Cerkvenik) ter dve osmi (Majcen Ljubič, Franc Pinter).