Odlični plavalec je v Londonu kar dvakrat popravil svetovni rekord. Foto: MMC RTV SLO
Odlični plavalec je v Londonu kar dvakrat popravil svetovni rekord. Foto: MMC RTV SLO

Đurić, ki je 11. sepembra dopolnil 23 let, v Londonu v plavanju sicer ni osvojil medalje, saj je bila njegova kategorija združena z manj hendikepiranimi tekmovalci. Kljub temu pa se lahko pohvali z vrhunskimi rezultati - osvojil je četrto mesto, dvakrat je bil peti in enkrat šesti.

Đurić je bil v sredo v večerni športni oddaji gost na Valu 202. Z njim se je pogovarjal Uroš Volk.

Nepozabna sklepna slovesnost
Darko je najprej spregovoril o sklepni paraolimpijski slovesnosti, ki mu bo za vedno ostala v lepem spominu: "Sklepna prireditev je bila je zelo lepo doživetje. Veseli smo bili, da so se Angleži potrudili tudi za paraolimpijce. Posebej pa bi pohvalil navijače - ti so bili izjemni. Naša evropska in svetovna prvenstva so sicer dobro medijsko pokrita, toda gledalcev ni ravno veliko. V Londonu pa je bilo tako v jutranjih kot večernih urah vse razprodano."

Plava od desetega leta
Đurić se je rodil brez nog in le z eno roko, a se že od malega ukvarja s športom. Eden od razlogov, da se je odločil za plavanje, je, ker to gibalno oviranim osebam omogoča izjemno učinkovito razgibavanje: "Plavanje je šport, kjer se lahko dokazuje skoraj vsak. Tetraplegiki se na primer na suhem me morejo premikati, v vodi pa lahko pokažejo svoje sposobnosti." Sam se je plavati naučil pri desetih letih, resno pa trenira sedem let.

Njegov vzornik je dobitnik dveh zlatih olimpijskih medalj

Vsak športnik se na na svoji življenjski poti spopade tudi s trenutki, ko mu ne gre in izgubi motivacijo. Tudi Darko ni izjema. Leta 2010 se je na svetovnem prvenstvu v Eindhovnu spoprijemal z rahlo motivacijsko krizo: "Videl sem svoje tekmece (plavalce z obema rokama), ki so me prehitevali za kar nekaj sekund že na 50 metrov (prosto). Toda opazil sem, da jim je Mehičan Gustavo Sanchez Martinez, ki ima enako poškodbo kot jaz, uspešno sledil. Gustavov oče je takrat pristopil do mene in mi dal nekaj nasvetov glede taktike in tehnike plavanja. S Sanchezom sva se spoprijateljila, je zelo simpatičen fant. V Londonu je osvojil kar dve zlati olimpijski kolajni in slovenski tabor se je z njim veselil, kot da bi bila medalja slovenska."

Načrti za prihodnost
Slovenski plavalni paraolimpijski rekorder je z rezultati, ki jih je dosegel v Londonu. zadovoljen, toda njegove misli so usmerjene že na naslednje olimpijske igre - v Rio de Janeiro. Darko in njegov trener Bor Štrumbelj sta prepričana, da ta še ni rekel zadnje besede. Đurić: "London 2012 naj ne bi bi vrhunec moje kariere, ampak odskočna deska. Če mi bo zdravje služilo, upam, da bom na naslednjih paraolimpijskih igrah prišel tudi do kakšne medalje."