25-letni napadalec Calgary Flamesov Andrew Mangiapane je v izjemni formi na tem prvenstvu. Foto: Reuters
25-letni napadalec Calgary Flamesov Andrew Mangiapane je v izjemni formi na tem prvenstvu. Foto: Reuters

V nedeljo bo na sporedu ponovitev finala z zadnjega SP-ja leta 2019, na katerem so bili Finci v Bratislavi boljši od Kanadčanov s 3:1.

Mangiapane blestel tudi proti Američanom
Kanadčani so srečanje začeli odlično in že v tretji minuti povedli z golom Brandona Pirrija, ki je ameriško mrežo načel po podaji Seana Walkerja. Američani so bili v prvi tretjini malenkost boljši nasprotnik (razmerje v strelih 16:12), do odmora so izid izenačili, ko je po podaji Christiana Wolanina zadel Colin Blackwell.

Letošnji SP se za Kanado razpleta sanjsko. Še pred dnevi je reprezentanca trepetala, ali bo sploh prišla iz skupine, zdaj je v petem finalu v zadnjih šestih letih. Foto: EPA
Letošnji SP se za Kanado razpleta sanjsko. Še pred dnevi je reprezentanca trepetala, ali bo sploh prišla iz skupine, zdaj je v petem finalu v zadnjih šestih letih. Foto: EPA

V nadaljevanju je Andrew Mangiapane, eden najboljših igralcev tega SP-ja, prav tako spretno zbezal plošček, ki je vratarju Calu Petersenu ušel pod telesom, v mrežo. Pozneje so Kanadčani dosegli še en gol, ki pa so ga sodniki po ogledu posnetka razveljavili, ker so bili Kanadčani ob začetku akcije v prepovedanem položaju.

Odločitev je padla tako na začetku zadnje tretjine. Hiter prodor je Mangiapane kronal še s svojim sedmim zadetkom v Rigi. In čeprav je bil ameriški odgovor hiter, Sasha Chmelevski je zadel v 44. minuti, pa ZDA niso mogle več spremeniti poteka tekme. Ob koncu so Američani poskusili še brez vratarja, toda ni jim uspelo še tretjič premagati Darcyja Kuemperja (končal je pri 36 obrambah), potem pa je Justin Danforth s strelom na prazen gol potrdil zmago.

Finska z disciplinirano igro ustavila Nemce
Finci so dobili priložnost za četrto lovoriko po letih 1995, 2011 in 2019. Nemci so v svojem drugem polfinalu po letu 2010 ostali brez prvega finala, za sploh prvo medaljo po srebru daljnega leta 1953 pa se bodo morali potruditi na tekmi za tretje mesto. Finska je znova pokazala predvsem taktično igro, v kateri je tekmecem prepuščala pobudo, a neusmiljeno kaznovala vsako napako.

Hannes Bjorninen je povišal na 2:0 minuto pred koncem uvodne tretjine. Foto: Reuters
Hannes Bjorninen je povišal na 2:0 minuto pred koncem uvodne tretjine. Foto: Reuters

Že v prvi tretjini so Nemci, ki so v četrtfinalu po kazenskih strelih premagali Švicarje in prišli do priložnosti generacije, prevladovali. Finski vratar Jussi Olkinuora je bil zbran, njegovi soigralci pa so kaznovali dve napaki Nemcev. Najprej vratarja Mathiasa Niederbergerja v 14. minuti, ko mu je po strelu Iira Pakarinena plošček med nogama ušel v mrežo, drugič pa v 19. minuti, ko so Nemci v svoji obrambni tretjini izgubili plošček, kar so svetovni prvaki kaznovali v dveh potezah z golom Hannesa Björninena za 2:0.

Nemci pa so v drugi tretjini vrnili udarec. Najprej so zdržali ob drugem finskem "power-playu", pozneje pa so bili tudi aktivnejši v napadu in imeli več strelov. V 32. minuti je z natančnim strelom z modre črte Matthias Plachta unovčil prednost igralca več.

Nemci so v zadnji tretjini vseskozi pritiskali (razmerje strelov je bilo ob koncu 28:17), a trdna finska obramba ni klonila. Še posebej vroče je bilo pred vrati branilcev naslova v zadnjih petih minutah. Najprej je lepo priložnost zapravil Marcel Noebels, ki mu je Olkinuora ubranil strel iz bližine, v zadnjih dveh minutah, ko so Nemci igrali brez vratarja, pa so bili Finci tudi nekajkrat v nevarnem položaju.

Podaljšek bi lahko Nemčiji zagotovil Markus Eisenschmid v zadnji minuti, vendar je bil pred golom prepozen za sprejem ploščka, tako da so se Finci rešili in si zagotovili nov obračun s Kanadčani za zlato medaljo.

V Rigi bo v nedeljo najprej ob 14.15 na sporedu dvoboj današnjih polfinalnih poražencev za bronasto medaljo. Finale bo na vrsti ob 19.15. Obe tekmi boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Hokejisti Kanade in Finske v finalu

Polfinale:
ZDA - KANADA
2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Blackwell 18., Chmelevski 44.; Pirri 3., Mangiapane 25., 41., Danforth 60.

Hokej - svetovno prvenstvo elitne skupine: ZDA : Kanada, polfinale

FINSKA - Nemčija
2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Pakarinen 14., Bjorninen 19.; Plachta 32.

Hokej - svetovno prvenstvo elitne skupine: Finska : Nemčija, polfinale