Clayton Murphy je z izjemnim pospeševanjem zrežirla največje presenečenje ameriških olimpijskih kvalifikacij v atletiki. Foto: AP
Clayton Murphy je z izjemnim pospeševanjem zrežirla največje presenečenje ameriških olimpijskih kvalifikacij v atletiki. Foto: AP

Bronasti z OI leta 2016 v Riu de Janeiru je dosegel najboljši izid sezone na svetu (1:43,17). Murphy je z izjemnim finišem na ciljni črti ugnal Isaiaha Jewetta, študenta univerze Severna Karolina, ki si ne na koncu z osebnim rekordom (1:43,85) in drugim mestom prav tako zagotovil vstopnico za OI v Tokiu.

Izgubil stik ob zaključnem šprintu
24-letni Brazier je bil po uspešnih nastopih v kvalifikacijah in polfinalu, kjer je bil drugi za Murphyjem, dobro na poti tudi v finalu vse do zadnjih 200 m, kjer je silovito pospeševanje Jewetta in Murphyja povzročilo razpad skupine, in Brazier ni našel več priključka.

Poskrbel je za največje presenečenje dosedanjega dela olimpijskih kvalifikacij v ZDA. Zmagovalec SP v Dohi 2019 je še drugič zapored ostal brez OI, v kvalifikacijah za OI 2016 je obstal že v prvem krogu.

Kendricks poražen v skoku s palico
Sam Kendricks je v skoku s palico doživel enega redkih porazov. Branilca olimpijskega naslova in dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka (2017 in 2019) je ugnal Chris Nilsen. Slednji je vse višine do 5,90 m zmogel v prvih skokih, letvico na 5,90 m pa je Kendricks trikrat podrl.

V troskoku je Will Claye, dvakrat srebrn na OI, v odsotnosti poškodovanega olimpijskega zmagovalca Christiana Taylorja zmagal s 17,21 m. Na 1500 m je veteranka Jenny Simpson neuspešno končala boj za svoj četrti zaporedni olimpijski nastop, bila je deseta, zmagala je Elle Purrier St. Pierre (3:58,03).