Če ne bo ukrepov NZS-ja, Guberac napoveduje, da bodo v prihodnje tudi oni uporabljali prijeme, kakršne naj bi uporabljal Maribor. Foto: MMC RTV SLO
Če ne bo ukrepov NZS-ja, Guberac napoveduje, da bodo v prihodnje tudi oni uporabljali prijeme, kakršne naj bi uporabljal Maribor. Foto: MMC RTV SLO

Najprej je Ekipa24 SN razkrila, da naj bi Maribor z 80 tisoč evri premije motiviral Radomlje, da so se prejšnji ponedeljek potrudile na vso moč in dosegle zmago v Kopru, s čimer so pred zadnjim krogom državnega prvenstva v nogometu vodstvo prevzeli vijoličasti. Z Mladinske ulice 29 so obtožbe zavrnili in napovedali pravna sredstva.

Na predvečer tekme v Murski Soboti je Mura objavila, da je suspendirala vratarja Marka Zalokarja, ki je zavrnil igranje proti Mariboru, s katerim je že sklenil pogodbo za naslednjo sezono. Muraši so zaradi poškodb preostalih čuvajev mreže tako morali iti v tekmo s 17-letnikom, ki brani za kadete.

Sorodna novica Maribor s tremi goli v enajstih minutah do 16. naslova

Maribor je zmagal v Murski Soboti s 3:1, sočasno je demoralizirani Koper v Ljubljani remiziral z Bravom 0:0. Vijoličasti slavijo 16. naslov državnega prvaka Slovenije v nogometu, kanarčki ostajajo pri pokalni lovoriki in eni zvezdici iz sezone 2009/10.

V ozadju domnevno še druge poteze

A to je samo obelodanjeno zakulisje, kjer se govori, da vratar Mure ni bil edini nogometaš, ki mu je Maribor ponujal pogodbo. (NŠ Mura je potrdil, da klub zapušča Klemen Šturm, a brez navedbe kam.) Sočasno naj bi bila nekaterim nogometašem Radomelj omenjena precej nižja vsota Mariborove nagrade in sledile so delitve v slačilnici, njihov trener Nermin Bašić je sestankoval s športnim direktorjem Maribora Markom Šulerjem. Koprčane naj bi obveščali celo nekateri nezadovoljni igralci iz Maribora ...

S pokalom več težav kot koristi

"Pokal Kopru ni nič prinesel. Mi smo že imeli Evropo. Dobesedno nam ni nič prinesel razen samih težav. A smo hoteli igrati pošteno igro, fantom nimam česa očitati. Zame so prvaki Slovenije. Zame je Koper prvak, drugi pa naj si mislijo in pišejo, kar hočejo," je nekaj trenutkov po zadnjem sodnikovem žvižgu v Šiški na tribuni ŽAK-a Ante Guberac del jeze uperil tudi na pokal Slovenije, ki ga je Koper sicer osvojil ravno proti Bravu, a dejansko tekmovalno gledano so kanarčki že imeli zagotovljeno vstopnico za kvalifikacije Konferenčne lige, kamor gre tako pokalni prvak Slovenije kot drugi in tretji iz državnega prvenstva.

Sorodna novica Vroče pred derbijem na Fazaneriji: vratar Mure se je dogovoril za pogodbo z Mariborom

Razočarani, jezni in vročekrvni Guberac je sicer nastop pred prižganimi kamerami in mikrofoni začel z ostrimi obsodbami Maribora, pri čemer ni skoparil s slikovitimi primerjavami, za katere je sam nato rekel, da mogoče niso primerne za objavo.

Konec dobrih odnosov z Mariborom

"Sramota! To je sramota za slovenski nogomet, čemur smo mi vsi priča. To se ni še nikoli dogajalo v nogometu. Očitno je Maribor odvisen od naslova prvaka. Verjetno je denar, ki ga je pustil Zlatko Zahovič, skopnel in zdaj je bilo treba narediti vse, da se blagajna znova napolni."

Alfa in omega koprskega kluba verjame v dokaze Ekipe24 SN, hkrati pa je zagotavljal, da so tudi oni pridobili iste informacije iz drugih virov, kar naj bi imel podkrepljeno tudi s posnetki pogovorov.

"Po vseh zakulisjih, ki sem jih slišal, je Koper – dokler bom jaz predsednik kluba – zaključil vse prijateljske in spoštljive odnose z NK Mariborom," je bil jezen Guberac, ki je sicer v preteklosti vzdrževal dobre odnose z vijoličastimi, zlasti nekdanjim dolgoletnim športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem.

Škodljiv zgled za prihodnje

"Do enega tedna nazaj sem Maribor spoštoval kot institucijo, kot najbolj spoštovani nogometni klub v Sloveniji. Od danes je dobesedno ... ne bi želel uporabiti besede. Bomo počakali ... To je sramota za celotno Prvo ligo. S tem škodujejo in spodbujajo, da se bo to dogajalo tudi naslednje leto. Zakaj ne bi potem vsi tega izkoriščali? Počakali bomo en teden, da vidimo, kaj se bo dogajalo. Če bomo dobili kakšne pravne podlage, bomo naredili vse, da to izpodbijamo," je predsednik istrskega kluba razvijal svoje misli.

Sorodna novica Karanović z naslovom prvaka opravil kar dve diplomi

Zaupa NZS-ju, da bo sprožil postopke

"Preučili bomo pravna mnenja. Če bo kar koli mogoče, da dosežemo in dokažemo, da to ne spada v tekmovanje naše lige, bomo to dokazovali. Če pa so elementi, da mi dejansko nimamo možnosti ... Če je dovoljeno, da se podkupujejo nasprotne ekipe, potem bomo čestitali Mariboru in rekli: Frajerji ste, kupili ste, hvala Bogu, čestitam vam za naslov," je Guberac potrdil, da se bo FC Koper raziskal vse pravne možnosti, da bi izpodbil razplet 1. SNL za sezono 2021/22.

Nogometna zveza Slovenije se je pred kratkim že spoprijela z neprijetnim razpletom DP-ja v futsalu, kjer je najuspešnejši slovenski klub v futsalu čez noč zaprl vrata in sploh ni odigral druge finalne tekme. FC Litija se je po lastnem prepričanju raje samorazpustil, kot da se bojuje proti sodnikom, ki da obvladujejo NZS.

Ali Ante Guberac zaupa slovenski krovni zvezi?

"Da, zvezi zaupam in pričakujem, da bo vsaj sprožila kakšne postopke. Ker to po našem kodeksu ni dovoljeno. Bomo videli, a če bom vsaj milimeter prepričan, da lahko izpodbijamo, bomo to naredili, ne glede kje in kako," odgovarja predsednik FC Kopra.

Ob pogledu nazaj na pred kratkim osvojitev Pokala Slovenije in vpliv finala na razplet prvenstva, se je Guberac spraševal ali ne bi bilo bolje takrat z Bravom odigrati kar z mladinci. Ne nazadnje državni naslov prinaša občutnejšo nagrado: kvalifikacije za Ligo prvakov, veliko verjetnost za igranje v Konferenčni ligi in s tem občutnejše denarne nagrade Uefe. Foto: Facebook/FC Koper
Ob pogledu nazaj na pred kratkim osvojitev Pokala Slovenije in vpliv finala na razplet prvenstva, se je Guberac spraševal ali ne bi bilo bolje takrat z Bravom odigrati kar z mladinci. Ne nazadnje državni naslov prinaša občutnejšo nagrado: kvalifikacije za Ligo prvakov, veliko verjetnost za igranje v Konferenčni ligi in s tem občutnejše denarne nagrade Uefe. Foto: Facebook/FC Koper

Izgublja voljo do nogometa

Gradbinec, ki s svojim podjetjem Grafist že dolgo podpira koprski klub, se je vseeno zazrl tudi na igrišče, kjer so takrat nogometaši ravno pozdravljali Tifoze in številne druge koprske navijače, ki so v poletni pripeki zasedli tribune ŽAK-a v Ljubljani.

"Ponosen sem na moje fante, na trenerja, na ves klub. Morate vedeti, da ko sem prišel v klub, je bil Koper tretjeligaš, zdaj pa smo zame zmagovalci prvenstva. Vsi bodo verjetno jutri pisali 'Maribor šampion', a zame je ta naslov z velikim madežem. Zame je nenormalno, da se takšno početje dovoli. Počakajmo, tudi zveza ima svoje sklepe in tudi NZS bo moral nekaj povedati glede teh člankov in dogodkov," se je še enkrat vrnil k zvezi in pričakovanjem, da se bo kaj naredilo, nato pa še dodal: "Če pa ne, se bomo tudi mi drugo leto posluževali takšnih prijemov in naredili takšno pravo balkansko, zasebno ligo in jo bomo imeli vsako leto na svoji strani."

Kljub razočaranju in jezi se ni želel prenagliti, kaj pa bo v primeru, če pri NZS-ju ne bo nič dosegel in ne bo nobenih postopkov, kaj šele ukrepov. "Na takšen način izgubiš voljo do nogometa. V Sloveniji je bilo vedno pomembno igrišče, a glede na to, kar se je dogajalo zadnjih 14 dni, očitno ni več tako. Dobesedno je lumparija," je sklenil Ante Guberac, ki se je nato še dolgo zadržal pred stadionom in številnim navijačem, podpornikom ter gostiteljem razlagal, kaj vse je naredil Maribor zunaj igrišča, da se je zgodil zasuk na zelenicah.

Kronaveter: Na naslov z Mariborom sem dolgo čakal, upal sem, da se ga bom veselil prej

Če bi zmagali zadnji dve tekmi, bi bili prvaki

Nasprotno je bil trener FC Kopra Zoran Zeljković popolnoma umirjen, a ob tem vidno še bolj razočaran, če ne kar močno žalosten, kako se je razpletla sezona: "Lahko iščem, ne vem kakšne krivice, a vse smo imeli v svojih nogah. Če bi zmagali dve tekmi, bi bili prvaki. Ne iščem drugega razloga, da nismo bili."

Zatem se je dotaknil zadnje glavne ovire na zadnji tekmi – kazni, zaradi česar ni smel biti na koprski klopi. Tekmo je spremljal živčno, enkrat na tribuni, drugič iz komentatorske kabine, tretjič na ograji. "Težje je s tribune spremljati kot s klopi. Ne vem še, zakaj sem bil sploh kaznovan. To moram še prespati in nekako sprejeti," je potrdil, da ga kazen muči.

Pokalni naslov in drugo mesto v Prvi ligi. Vseeno na koncu dober izkupiček za primorski klub, ki ga je pred 11 meseci prevzel Zeljković. "Čestitam Mariboru, so prvaki. Sami smo se spravili v položaj, da odloča zadnja tekma. Če sem iskren, če bi nam to kdo ponudil pred sezono, bi sprejel. Razumem pa predsednikovo jezo, ker se tudi sam strinjam, da je bila med sezono marsikatera stvar, ki bi se lahko zgodila drugače. Upam, da se bomo vsi iz tega nekaj naučili in bo prihodnja sezona glede teh stvari bolj pravična," je 42-letni Ljubljančan na delu v Kopru vseeno priznal, da deli nekatere kritike Guberca.

Človeško, da so spremljali izid Maribora

A na igrišču je Koper zatajil na zadnjih dveh tekmah. Proti Radomljam je imel pri 0:0 in tudi pozneje kopico izrednih priložnosti, a strelci niso bili natančni. Podobno ob zaključku obeh polčasov v Ljubljani, da bi vsaj sami izpolnili svojo nalogo in zmagali v zadnjem krogu.

"Naši napadalci, če pogledamo statistiko, so naredili ogromno stvari za naš klub. A tokrat so naši igralci vedeli za izid in jih je treba razumeti, da jim je 'padlo dol'. Tega jim sam ne morem očitati. Vedeli so za vsak gol. Sam sem bil nekajkrat v podobnem položaju in ko slišiš, da je 0:3, ti vse 'dol pade', kar je človeško. Sem ponosen na vse fante, svoj strokovni štab. Verjamem, da premoremo še neke druge moči in še nismo rekli zadnje," je Zeljković potrdil, da so Koprčani vseskozi vedeli za izid v Murski Soboti, po zadetkih Maribora in njegovi visoki prednosti proti Muri pa so vsi prisotni občutili, da čakajo samo še na zadnji sodnikov žvižg v sezoni.

Zeljković po izgubljenem prvenstvu: Na koncu smo si sami krivi

Evropa stalnica, četudi ne bodo zadržali vseh

Nogometni predah v Sloveniji je kratek. Že kmalu bo žreb za novo sezono in predvsem začetek priprav za Evropo. "Zdaj sledita dva tedna dopusta. Videti moramo, kako bo z igralskim kadrom za prihodnjo sezono. Želim, da ekipo še nadgradim. Veliko je odvisno od uprave, a vem, da bodo naredili vse v njihovih močeh. Želim si, da postane Evropa stalnica. Ni skrivnost, da je naš proračun peti, šesti v ligi, tudi drugi trenirajo. Ne bo lahko zadržati vseh igralcev, a cilji morajo biti visoki," je Zeljković pojasnil svoj pogled na bližnjo prihodnost, pri čemer točno ne ve, s kakšnim igralskim kadrom bo šel v poletne boje.

"To je bolj vprašanje za upravo. Sam si želim, da bi vsi ostali, a se bojim, da to ni realno in že gledam, kako naj bi se okrepili na nekaterih položajih, da bomo v prihodnje še boljši," se koprski trener zaveda, da bodo težko zadržali nekatere najboljše posameznike, ki so z dobrimi igrami skozi sezono opozorili nase.

Osebno Zoran Zeljković ostaja v Kopru: "Sam imam veljavno pogodbo še za eno sezono. Nikoli ne bom pozabil, koliko mi je ta klub dal. Nikamor ne bom šel, preden se ne bi pogovoril z vsemi. Lahko pa odkrijem, da nimam nobene druge ponudbe."