"Šport je tako kot gospodarstvo pomembna panoga, s športom se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko oseb ukvarja profesionalno – tako igralcev kot igralk, pa tudi trenerjev. Poleg tega s svojimi uspehi izdatno pripomorejo tudi k promociji države," so med drugim v pismu zapisali predsedniki hokejske, košarkarske, nogometne, odbojkarske in rokometne zveze. Foto: www.alesfevzer.com

V kolektivnih in individualnih športih bo še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, ki jih zajema zakon o športu, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, kvalifikacijske tekme članske državne reprezentance za nastop na velikih mednarodnih prireditvah in mednarodne tekme klubov v evropskih klubskih tekmovanjih v kolektivnih športnih panogah na najvišji ravni.

Za treninge in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, prisotnost gledalcev pa ni dovoljena.

Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, zaustavitev skoraj vseh dejavnosti, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Dovolila je le nekaj izjem.

Treningi bodo dovoljeni samo vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni.

Prav tako bodo lahko trenirali tudi kadeti in mladinci, registrirani po zakonu o športu, ki so člani državnih reprezentanc. vendar le v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (mehurček).

Dovoljena bo tudi rekreacija na prostem, v regiji prebivališča, če so udeleženci posamezniki, ožji družinski člani ali člani istega gospodinjstva. Pri tem mora biti zagotovljena ustrezna razdalja.

Predsedniki kolektivnih panožnih športnih zvez pozivajo k nadaljevanju tekmovanj: "Kot razberemo iz zadnjih informacij, vlada ob zaprtju države od 1. do vključno 11. aprila med izjeme ni uvrstila obstoječih tekmovanj na najvišji ravni v kolektivnih športnih – kot je, denimo, to storila za določene gospodarske dejavnosti – in sodeč po tem, v omenjenem obdobju izvedba tekmovanj ne bo dovoljena," so zapisali predsedniki Matjaž Rakovec (HZS), Matej Erjavec (KZS), Radenko Mijatović (NZS), Metod Ropret (OZS) in Franjo Bobinac (RZS).

"Zato predstavniki kolektivnih panožnih zvez vlado pozivamo, da enako, kot je to storila za gospodarstvo, v času zaprtja države tudi športu omogoči nadaljevanje tekmovanj, ki se lahko trenutno ob doslednem upoštevanju odlokov in priporočil izvajajo na podlagi odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov od 11. februarja letos," sledi v pozivu.

"Naj še enkrat poudarimo, da se na vseh panožnih zvezah v kolektivnih športih dobro zavedamo resnosti razmer, povezanih s pandemijo koronavirusa. Tako smo v skupnem sodelovanju zvez in Nacionalnega inštiututa za javno zdravje znotraj svojih organizacij že ob začetku tekmovanj pripravili protokole za izvajanje treningov in tekem, ki se redno posodabljajo in zajemajo upoštevanje vseh navodil ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ-ja za preprečevanje okužbe," je dodano v pismu, ki sta ga poleg vlade prejela še ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Število okužb minimalno
"V tekmovanjih pod okriljem hokejske, košarkarske, nogometne, odbojkarske in rokometne zveze v času pandemije koronavirusa skrbno upoštevamo vse vladne odloke za izvedbo treningov in tekmovanj. Pripravljene protokole klubi dosledno spoštujejo in izvajajo. Dokaz temu je tudi podatek, da v športu praktično ni veliko okužb oziroma so okužbe minimalne. Z rednimi testiranji športnikov in strokovnega kadra se morebitne okužbe tudi nemudoma ugotovijo in se skupaj z drugimi ukrepi in na podlagi skrbno pripravljenih protokolov zamejijo, s čimer se prepreči širitev virusa," piše v nadaljevanju skupnega pisma.

"Šport je tako kot gospodarstvo pomembna panoga, s športom pa se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko ljudi ukvarja profesionalno – tako igralcev kot igralk, pa tudi trenerjev. Poleg tega s svojimi uspehi izdatno pripomorejo tudi k promociji države. Glede na to, da so se dosedaj tekmovanja in treningi varno izvajali v celotnem obdobju pandemije od lanskega oktobra, ne vidimo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali tudi zdaj. Upamo, da boste na omenjeno temo športa še dodatno razpravljali in športna tekmovanja na državni ravni dodali na seznam izjem v času med 1. in vključno 11. aprilom," so še zapisali predsedniki omenjenih zvez.