Anže Tavčar je osebni rekord popravil za štiri desetinke. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Tavčar je osebni rekord popravil za štiri desetinke. Foto: www.alesfevzer.com

Državni rekord Petra Mankoča je Tavčar zgrešil za le pet stotink sekunde, osebnega pa popravil za dobre štiri desetinke.

"Zelo sem zadovoljen z normo, rezultatske želje pa so seveda vedno še malo višje. Ne vem, koliko bom plaval popoldne, a po navadi sem popoldne hitrejši in lahko napredujem še malo," je po tekmi dejal 21-letni Tavčar, novinec v slovenski članski reprezentanci, ki študira in trenira v ZDA.

Tavčar je po Damirju Dugonjiću, Anji Klinar, Tjaši Oder, Tjaši Vozel in Martinu Bauu že šesti slovenski plavalec z normo za Brazilijo.

Šeglova uspešna v prvi predaji 200 prosto
Svoje cilje je izpolnila tudi ženska štafeta na 4 x 200 m prosto, ki je v predtekmovanju z 8:02,96 osvojila šesto mesto in naredila velik korak proti Riu. Že v prvi predaji je 15-letna Janja Šegel iz ravenskega Fužinarja z 1:59,94 dosegla tudi slovensko normo za OI, s čimer se ji obeta, da v Riu nadomesti Govejškovo in zavzame mesto najmlajše slovenske olimpijke v odpravi. Obenem je postala druga slovenska plavalka po Sari Isaković, ki je na 200 m prosto premagala mejo dveh minut.

"V finalu bomo dale vse od sebe in zanesljivo bomo vse skušale svoje dosežke še dvigniti. Osebnega rekorda pa sem zelo vesela. Želela sem si ga, se potrudila in želja se mi je uresničila," je povedala mlada Korošica, ki bo popoldan lovila tudi mladinski rekord Isakovićeve, do katerega ji je zmanjkalo devet stotink sekunde.

Olimpijsko normo je na 100 m delfin lovila Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je bila tri četrtine razdalje že na poti v Brazilijo, v zadnjih nekaj metrih pa ji je zmanjkalo moči in končala je na 22. mestu. Na 200 m prsno je Tjaša Vozel osvojila 32. mesto. Martin Bau se je z 8:03,35 približal osebnemu rekordu na 800 m prosto in bil 19. Grega Popović je bil z 8:14,56 in 22. mestom daleč od izida, ki ga je dosegel v Banjaluki.

Zvečer bo v finalu na 800 m prosto nastopila Tjaša Oder, ki je v sredo dosegla državni rekord in četrti izid kvalifikacij. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju od 19. ure naprej.