Saš Lasan je na Danskem v odlični formi. Foto: MMC RTV SLO
Saš Lasan je na Danskem v odlični formi. Foto: MMC RTV SLO

Dobil je vse tri dvoboje predtekmovalne skupine, v odločilnem je s 3:0 premagal Ukrajinca Leija Kouja. Pred tem je Lasan ugnal Luksemburžana Gillesa Michellyja (3:0) in Madžara Tamasa Lakatosa (3:2). Lasan se je tako med 64 najboljšimi igralci pridružil Bojanu Tokiću.

"Mogoče rezultat kaže, da je šlo gladko, toda dvoboj je bil izredno težak in napet. Tekmec se je odločil za taktiko zadrževanja žogice v igri, zato so bile vse izmenjave dolge in potruditi sem se moral za vsako točko posebej. Cilj sem s prebojem na glavni turnir izpolnil, tako da lahko v nadaljevanju zaigram povsem sproščeno. V glavnem turnirju so sami vrhunski igralci, zato nimam visokih pričakovanj, naredil pa bom vse, da se prebijem naprej," je po uspešno opravljenih kvalifikacijah povedal 41-letni Saš Lasan.

Z njegovimi predstavami je bil zadovoljen tudi selektor Bojan Rak. "Lasan preseneča iz prvenstva v prvenstvo. S svojim pristopom, željo in borbenostjo dokazuje, da se da tudi pri njegovih letih s trdim delom doseči vrhunske rezultate. Preboj med 64 najboljših igralcev na evropskem prvenstvu je resnično velik dosežek," je dejal Rak.

Žibrat ugnal Kuzmina
Za odmevno zmago je poskrbel Jan Žibrat. S 3:2 je premagal Rusa Fedorja Kuzmina, še pred tremi leti dobitnika bronaste kolajne na prvenstvu v Stuttgartu in tudi že zmagovalca mednarodnega prvenstva Slovenije v Velenju. To mu sicer ni pomagalo za neposredno uvrstitev na glavni turnir, saj je v skupini zasedel drugo mesto. Prvo mesto v njegovi skupini je osvojil kitajski Avstrijec Šjaočuan Feng, ki je dobil vse tri dvoboje.
Brez vseh možnosti je ostal Dominik Škraban, ki je izgubil vse tri dvoboje, premoč je moral priznati tako Slovaku Thomasu Keinathu, Dancu Jonathanu Grothu kot Belgijcu Latricu Jeanu.

Manj uspeha pri dekletih
V konkurenci deklet ima možnosti za uvrstitev na glavni turnir le Jana Tomazini, ki je premagala Grkinjo Mario Christoforaki in Britanko Megan Phillips, izgubila z Ukrajinko Gano Gaponovo. V skupini je tako zasedla drugo mesto in jo čaka še dvoboj dodatnih kvalifikacij. Alex Galič je dosegla zmago in dva poraza, Manca Fajmut in Nina Zupančič pa tri poraze.

Tokić uspešen med dvojicami
Bojan Tokić
je uspešno začel turnir dvojic. V uvodnem nastopu je v paru s Srbom Aleksandrom Karakaševićem, s katerim sta na prejšnjem prvenstvu na Poljskem osvojila bronasto medaljo, zanesljivo premagala grški par Kalinikos Kreanga/Konstantinos Lagogianis s 3:0. Tokić in Karakašević, ki sta druga nosilca turnirja, se bosta v osmini finala pomerila z Rusoma Vjačeslavom Burovom in Vasilijem Lakejevom.

Manj uspeha je imel v prvem krogu glavnega turnirja dvojic Lasan, ki je moral skupaj z Madžarom Adamom Pattantyusom priznati premoč sedmopostavljenima igralcema, portugalski dvojici Tiago Apolonia/Joao Monteiro (11:7, 12:10, 11:9).

Kvalifikacije, moški:
Jan Žibrat - Šiaočuan Feng (Avt) 0:3 (-6, -10, -9)
Jan Žibrat - Joshua Band (Vbr) 3:0 (5, 4, 7)
Jan Žibrat - Fedor Kuzmin (Rus) 3:2 (-11, 6, -7, 7, 8)
Saš Lasan - Tamas Lakatos (Mad) 3:2 (7, 9, -7, -6, 9)
Saš Lasan - Gilles Michelly (Luk) 3:0 (9, 7, 10)
Saš Lasan - Lei Kou (Ukr) 3:0 (4, 7, 9)
Dominik Škraban - Thomas Keinath 0:3 (-5, -4, -4)
Dominik Škraban - Jonathan Groth (Dan) 0:3 (-8, -8, -4)
Dominik Škraban - Lauric Jean (Bel) 2:3 (5, -9, -8, 9, -9)


Ženske:
Alex Galič - Amare Janjeva (Kos) 2:3 (-9, 7, -10, 6, -7)
Alex Galič - Joana Parker (VBr) 0:3 (-6, -4, -6)
Alex Galič - Nicole Trosma (Izr) 3:1 (9, 8, -6, 8)
Jana Tomazini - Christoforaki (Grč) 3:2 (-12, 5, -6, 2, 5)
Jana Tomazini - Megan Phillips (Vbr) 3:0 (4, 3, 3)
Jana Tomazini - Gana Gaponova (Ukr) 1:3 (12, -9, -6, -8)
Manca Fajmut - Alina Arluska (Blr) 2:3 (-6, 9, 7, 4, 9)
Manca Fajmut - Kinga Stefanska (Pol) 0:3 (-4, -6, -4)
Manca Fajmut - Sanem Ezgi Sahin (Tur) 1:3 (11, -6, -10, -9)
Nina Zupančič - Olga Baranova (Rus) 0:3 (-6, -6, -4)
Nina Zupančič - Lucia Truksova (Slk) 0:3 (-6, -5, -7)
Nina Zupančič - Lei Huang (Blr) 0:3 (-12, -4, -10)