Alpiniste so v  soboto na brniškem letališču pozdravili sorodniki in prijatelji. Foto: PZS
Alpiniste so v soboto na brniškem letališču pozdravili sorodniki in prijatelji. Foto: PZS

Odpravo, ki se je v pakistansko dolino Charakusa (gorovje Karakorum, Himalaja) podala 15. avgusta, so sestavljali vodja odprave Urban Novak (Alpinistični odsek PD Kamnik) ter člani David Debeljak (Alpinistični odsek Rašica), Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek) in Nejc Marčič (Alpinistični odsek Radovljica).

Njihov glavni cilj nad dolino Charakusa je bil glavni vrh K7 (6934 m), na katerega so se želeli povzpeti v alpskem slogu in po možnosti po novi smeri. Ko so prišli v dolino Charakusa, v bazo, je Nejcu Marčiču in Luki Stražarju mogočni steber K7 West (6858 m) padel v oči ter ju popolnoma prevzel.

Nanj sta v čistem alpskem slogu, hitro, lahko, neposredno, na vrh potegnila novo, prvenstveno smer. Poimenovala sta jo Sanjači zlatih jam. Ta smer je šele druga smer prav na vrh K7 West, prvo smer so nanj splezali naš vrhunski alpinist Marko Prezelj, Steve House in Vince Anderson leta 2007. Sanjači zlatih jam je tako druga smer na vrh in izjemno je tudi to, da sta obe smeri do vrha slovenski.

Tone Škarja, načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS-ju, je ob podvigu povedal: "Vzpon je sijajen. Najbolj mi je bilo všeč, da so se tako brez kompromisov lotili novih in težkih smeri, čeprav je večina članov novincev v Himalaji. Odlično je videti mladi rod v Himalaji. Čar alpinizma so vedno novi izzivi, vedno nekaj novega. Himalajski krst? Seveda, naredili so ga, led so odlično prebili."