Andreja Leški (desno) je osvojila srebro in dosegla uspeh kariere. Foto: EPA
Andreja Leški (desno) je osvojila srebro in dosegla uspeh kariere. Foto: EPA
Andreja Leški tudi v finalu nekajkrat nevarno napadla

Francozinja je tudi aktualna olimpijska podprvakinja in je tretjič premagala Andrejo Leški (peto na svetovni lestvici), prejšnja dva medsebojna dvoboja je dobila na grand slamih 2019 in 2020 v Parizu.

V izenačenem dvoboju za zlato je 28-letna Agbegnenou spretno odgovorila na napad štiri leta mlajše tekmice minuto pred koncem, v protinapadu najprej dosegla vazari, akcijo pa nato nadaljevala v končni prijem za predčasen konec borbe.

Edina svetovna prvakinja v judu iz Slovenije tako ostaja Tina Trstenjak, ki je v tej kategoriji slavila leta 2015 v Astani. V Budimpešti ni tekmovala, pripravlja se na olimpijske igre v Tokiu, kjer bo branila naslov.

Občutkov ne znam čisto opisati, sem zelo srečna in za zdaj nisem še čisto razumela, kaj se dogaja in kaj sem dosegla. Sem zelo ponosna in vesela, obenem pa hvaležna vsem, ki mi stojijo ob strani in me podpirajo. V finalu sem začela agresivno. Rekla sem si, da bom dala vse od sebe, saj sem vedela, da nimam česa izgubiti. Francozinja je zelo močna in eksplozivna tekmica, tudi jaz pa sem pokazala, da imam v sebi nekaj te agresije. To je dalo temu dvoboju neki poseben priokus, nad čimer so bili gledalci navdušeni.

Andreja Leški
Boj Leški − Agbegnenou za zlato medaljo na SP-ju v judu

Andreja Leški, ki tekmuje za Bežigrad, je v polfinalu z vazarijem porazila Anriquelis Barrios iz Venezuele. Dobitnica brona na letošnjem evropskem prvenstvu v Lizboni je bila tako na četrtem medsebojnem dvoboju še četrtič boljša od Barrios. Je pa tekmovalka iz Venezuele v Budimpešti potrdila dobro formo, saj je na poti do polfinala izločila eno glavnih favoritinj Japonko Nami Nabekura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Koprčanka na začasnem delu v Ljubljani je bila v uvodnem krogu kot nosilka prosta, nato pa se je poigrala s Sandrine Billiet z Zelenortskih otokov in jo vrgla v prvi pravi akciji po le 18 sekundah.

Veliko težja tekmica je bila 26-letna Britanka Lucy Renshall. Po skoraj desetih minutah borbe namesto običajnih štirih se je zmage veselila slovenska reprezentantka, ki je večji del dvoboja nadzorovala tekmico, ni pa si uspela pripraviti odločilnega meta.

V četrtfinalu je varovanka Andreja Šturbabina nadaljevala suverene predstave in izkušeni 33-letni Ketleyn Quadros iz Brazilije podobno kot letos na grand slamu v Kazanu ni dala priložnosti za presenečenje. Odločilni met je sledil 39 sekund pred koncem dvoboja.

V kategoriji do 82 kg je nastopil Alen Vučina in izgubil prvo borbo proti Turku Mohamedu Kocu, čeprav je že imel prednost vazarija.

Podelitev medalje Andreji Leški
Izjava Andreje Leški po srebru na SP-ju