55 kg težka in 167 cm visoka Anna Kiesenhofer je spisala osupljivo olimpijsko zgodbo. Foto: Reuters
55 kg težka in 167 cm visoka Anna Kiesenhofer je spisala osupljivo olimpijsko zgodbo. Foto: Reuters

30-letna Anna Kiesenhofer je v Tokiu s samostojnim pobegom šokirala tekmice in se presenetljivo veselila zlate medalje. Postala je prva kolesarka z nazivom športnica leta v Avstriji. Prejela je 1299 točk, ki so ji jih podelili avstrijski športni novinarji.

Drugo mesto je zasedla Lisa Hauser (762 točk), ki je februarja postala svetovna svetovna prvakinja na Pokljuki v skupinskem startu, na zasledovalni tekmi in v mešani štafeti pa se je veselila srebra.

Tretje mesto je pripadlo Katharini Liensberger (641 točk). 24-letnica iz Feldkircha je v lanski sezoni osvojila dve zlati medalji na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo. Najboljša je bila v slalomu in na paralelni tekmi. V svetovnem pokalu je osvojila mali kristalni globus za zmago v seštevku slaloma.

"Nikoli še nisem bila na tej prireditvi. Kolegice so mi pripovedovale o tem izboru. Nikoli si nisem mislila, da bom osvojila lovoriko Nikija Laude," je povedala Anna Kiesenhofer, ki je v Tokiu poskrbela za eno največjih zgodb iger.

Vince Kriechmayr je v svetovnem pokalu dobil že devet tekem. Foto: AP
Vince Kriechmayr je v svetovnem pokalu dobil že devet tekem. Foto: AP

Kriechmayr nasledil Thiema
Kriechmayr je prejel 837 točk. Nasledil je Dominica Thiema, ki je lani po veličastni zmagi na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku postal športnik leta. Med letoma 2015 in 2019 je bil petkrat zapored športnik Avstrije alpski smučar Marcel Hirscher. Kriechmayr je v Cortini osvojil zlato medaljo v smuku in superveleslalomu, nato pa v svetovnem pokalu še mali kristalni globus v superveleslalomu.

"Avstrija ni velika država, vendar imamo res zelo veliko izjemnih športnikov. To je velika čast in hkrati obveza zame, saj se že čez dober teden začenja nova sezona," je poudaril Kriechmayr.

Drugo mesto je zasedel Lukas Weisshaidinger (629 točk), ki je osvojil srebrno medaljo v metu diska na olimpijskih igrah v Tokiu. Tretji je bil svetovni prvak v plezanju Jakob Schubert (412 točk), ki je na olimpijskih igrah osvojil bron.

Salzburg prepričljivo najboljša ekipa
Red Bull Salzburg, ki je lani igral tudi v Ligi prvakov (v letošnji izvedbi tega prestižnega tekmovanja po dveh krogih vodi v skupini G), je prejel 694 točk. Na drugem mestu med ekipami so bili ženske smučarske skakalke (454 točk), ki so osvojile zlato medaljo na moštveni tekmi na SP-ju v Oberstdorfu. Tretje mesto sta zasedla Johannes Lamparter in Lukas Greiderer (408 točk), svetovna prvaka v ekipnem sprintu v nordijski kombinaciji.

Zmagi Maierja v Naganu največji športni trenutek v zadnje pol stoletja
Na gala prireditvi v koncertni hiši na Dunaju je bilo 900 gostov. Gledalci in bralci so glasovali za največji športni trenutek v Avstriji v zadnjih 50 letih. Izbran je bil Hermann Maier, ki je prejel stoječe ovacije. Izjemni alpski smučar je tri dni po hudem padcu na olimpijskem smuku v Naganu leta 1998 osvojil zlato medaljo v superveleslalomu, nato pa je postal olimpijski prvak še v veleslalomu. V govoru na odru so mu tudi pritekle solze.