Esad Babačić in Dejan Zavec sta najprej postala prijatelja, potem pa se je porodila zamisel o biografiji. Foto: Arhiv Verjemi v svoj koš
Esad Babačić in Dejan Zavec sta najprej postala prijatelja, potem pa se je porodila zamisel o biografiji. Foto: Arhiv Verjemi v svoj koš
Esad Babačič
Babačić je od zamisli do končnega izdelka potreboval le štiri mesece, ki pa so bili zares intenzivni. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Zavec
Dejan Zavec je septembra pred 12.000-glavo množico v Stožicah po 12 rundah ugnal Rafala Jackiewicza in ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Foto: Sandi Fišer
Dejan Zavec in Rafal Jackiewicz
Dejan Zavec in Rafal Jackiewicz sta uprizorila nepozaben boj v razprodanih Stožicah. Foto: Sandi Fišer
Manny Pacquiao
Manny Pacquiao je v soboto dosegel že 52. zmago v profesionalni karieri in 13. zaporedno, odkar je marca 2005 v Las Vegasu izgubil proti Eriku Moralesu. Foto: EPA
Vitalij in Vladimir Kličko
Vitalij in Vladimir Kličko po mnenju Babačića nista dovolj karizmatična. Foto: EPA
Muhammad Ali
Babačić je z zanimanjem prebral knjige o Muhammadu Aliju, ogledal si je tudi posnetke vseh njegovih dvobojev. Foto: EPA
Mike Tyson
Mike Tyson je dvigoval množice na noge, po koncu njegove kariere pa je težka kategorija v krizi. Foto: EPA

Velik ljubitelj boksa Esad Babačić je napisal biografijo o športniku, ki verjetno še ni dosegel vrhunca kariere, zato si zelo želi, da bi zgodba dobila nadaljevanje.

Natisnjenih je 8.000 izvodov, cena pa je 20 evrov. Dejan Zavec in Esad Babačić bosta knjigo podpisovala v soboto ob 10.00 v Qlandii na Ptuju, naslednjo soboto bosta v Europarku v Mariboru, 4. decembra pa v BTC-ju v Ljubljani. Odlomke iz knjige bo bral gledališki igralec Tadej Toš.

Babačić je bil leta 2007 v New Yorku, kjer je kupil dve knjigi o boksu. Posebej izjemno delo Stephena Brunta Facing Ali mu je dalo navdih. Takrat se mu še ni porodila ideja o Zavčevi biografiji , čeprav je že leta 1986 izdal pesniško zbirko Malemu boksarju.

Dejan je imel ob sebi prave ljudi

Vedno je občudoval Muhammada Alija, ki je povezal boks in čustva na najboljši mogoč način. Zelo ga moti, da je ta šport v Sloveniji odrinjen na stranski tir. Šele Zavčevi uspehi so boks popeljali na televizijske zaslone. ''Dejan je premagal katastrofalne okoliščine. Možnosti za delo so bile obupne. Imel je izjemno srečo, ker so bili ob njem pravi ljudje, ki so ga popeljali do take vrhunske kariere. Najzanimiveje je to, da je še vedno aktiven, njegov vrhunec morda šele prihaja. Oddaja neko posebno energijo, vse to je le treba preliti na papir. Tudi vsi ljudje, ki skrbijo zanj, za njegovo zunanjo podobo, so nekaj posebnega,'' je pojasnil Babačič, priznani pesnik, ki ima zelo rad šport. V Sloveniji je obnovil prek dvajset košarkarskih igrišč, bil je idejni oče akcije Verjemi v svoj koš.
Ni si predstavljal tako prijaznega boksarja
Zavca je spoznal, ko ga je hotel imeti za ambasadorja akcije Verjemi v svoj koš. Srečala sta se na novinarski konferenci predlani. "Popolnoma me je presenetil. Nisem si predstavljal boksarja, ki je tako prijazen. On človeka razoroži zelo hitro. Lani poleti smo imeli slikanje za koledar ambasadorjev akcije Verjemi v svoj koš. Zmenila sva se, da se srečava v Termah Ptuj, kjer je skupaj z njegovim prijateljem Matijo Brodnjakom organiziral primeren studio. Hitro je znal rešiti moje težave s prostorom. Po eni uri se mi je zdelo, da se poznava že deset let. Postali smo prijatelji, njegova preprostost in dobrota sta me prevzeli, vse skupaj se ne sklada s podobo siceršnjega boksarja,'' je svoje srečanje z Zavcem opisal Esad.
Do velikih uspehov brez trikov
''V ringu se velikokrat opraviči nasprotniku. To se ne sklada s podobo Mika Tysona, ki ga je Dejan zelo podrobno spremljal. On je tolkel nasprotnike tudi, ko so bili že povsem na koncu. Tega Dejan nikoli ne bi naredil. On je res velika osebnost, takih je v teh časih zares malo. Veliko ljudi na visokih položajih je do tja prilezlo z nekimi triki, Dejan pa je pošten fant in veličastna osebnost. Ostal je na trdnih tleh, ne glede na izjemne uspehe,'' z izbranimi besedami o svetovnem prvaku govori Esad.
Najprej se je porodila ideja o dokumentarnem filmu
Na začetku seveda Esad še ni imel ideje o knjigi. Še preden je Zavec postal svetovni prvak decembra lani, je začel razmišljati o dokumentarnem filmu. ''Imel sem v mislih tudi njegov nadaljnji razvoj, morda tudi kakšen v Ameriki. Za Američane prihaja iz popolnoma marginalne države, ki je večina sploh ne pozna. To je posebna zgodba, saj se lahko prebije vse do največjih promotorjev sveta, zanimiv je lahko tudi za Dona Kinga, ki je organiziral največje svetovne obračune,'' je pojasnil Babačić.
V Sloveniji je malo športnih biografij
Začeli so že snemati dokumentarec, posneli so njegov prihod iz Južne Afrike, kjer je postal svetovni prvak, a jim ni uspelo zbrati dovolj sredstev. ''Pogovarjal sem se s prvim Zavčevim trenerjem Ivanom Pučkom. Povedal je izjemne zgodbe, kako težko se je bilo uveljaviti. Takoj sem dobil idejo za biografijo. To je bilo letos spomladi, še pred obračunom z Rodolfom Ezequielom Martinezom 9. aprila v Tivoliju. Ko sem se začel pogovarjati z ljudmi, ki so povezani z Zavcem, sem bil iz dneva v dan bolj prepričan, da bo to prava knjiga. V Sloveniji je malo športnih biografij. Spomnim se le knjige o Petru Vilfanu, ki mi je bila zelo všeč. Napisal jo je odličen novinar Tadej Golob,'' je idejo za začetek pisanja obelodanil Esad.

Najbolje je ustvarjal v Halozah
''Poletne počitnice sem preživel v termah na Ptuju, kjer sem mesec dni delal pogovore z vsemi ljudmi, ki so kakor koli povezani z Zavcem. Ko je nekdo znan, se vsi silijo v ospredje, a jaz sem izbral samo tiste ljudi, ki mi jih je svetoval Dejan. Pisanje mi v Ljubljani ni šlo dobro od rok, zato sem se znova vrnil v Haloze, kjer je bolj pristno okolje za nastajanje te zgodbe. Moraš se osamiti, ne gledati televizije in brskati po internetu. V pisanje moraš dati vse, potrebuješ navdih. Celotno delo je trajalo štiri mesece, kar je nenavadno, saj se biografije dela po navadi precej dlje,'' je razmišljal Babačić.
Ali je brez dvoma največji
''Boksarska zgodba je zelo široka. Oni nimajo počitnic, vsi se bojijo, da bodo izgubili naslednji dvoboj. Vsak poraz te lahko oddalji od velikih obračunov. V drugih športih ni tako. Vedno je nova priložnost, nova sezona,'' je dejal Babačić, ki je navdušeno pregledal tudi vse zgodovinske obračune Muhammada Alija, še posebej mu je pri srcu Thrilla in Manilla, ko je Ali 1. oktobra 1975 na Filipinih ugnal velikega tekmeca Joeja Frazierja. ''Ali je bil res pravi fenomen. Improliga, komedija, poezija - povsod je blestel. Imel je izjemne verze in rime, kjer je že pred dvoboji osmešil svoje nasprotnike. Naredil je največjo reklamo za boks, zato je največji brez dvoma.''
V težki kategoriji manjka borec iz geta
Zdaj so težki časi za v težki kategoriji, brata Kličko nista najzanimivejša za gledalce. Veltrska kategorija je prevzela primat, dvoboj Pacquiaia in Margarita si je ogledalo kar 41.000 gledalcev. ''V težki kategoriji se čuti pomanjkanje nekega Tysonovega naslednika, ta kategorija nima več neke prave zgodbe. Kralj promoterjev Don King je temeljil na zgodbi iz geta, Tyson se je rodil v Brooklynu v New Yorku, njegova zgodba je izjemna, imel je ogromno navijačev. Brata Kličko in Nikolaj Valujev so preveč pusti za množice. Če želimo veliko zgodbo, potrebujemo Američana iz geta in nekoga, ki ne prihaja iz ZDA. Oba Klička sta zelo izobražena, nekako pa ne spadata v ta boksarski cirkus,'' je trenutni položaj v boksu ocenil Babačić.
V ZDA znajo narediti veliko zgodbo
Z navdušenjem je prebral knjigo Normana Mailerja The Fight, kjer opisuje samo dvoboj Alija in Georgea Foremana v Kinšasi: "Ali je Mailerja vzel s seboj na priprave, Mailer je takrat začel pisati, končal pa je s koncem dvoboja. Boks je Ameriki nekaj najbolj atraktivnega za pisatelje. Pri nas je bil seveda potisnjen v ozadje. Boks ima ogromno zakulisnih zgodb, celo umazane podrobnosti mu gredo v prid. Manny Pacquiao je po točkah premagal Antonia Margarita, to je bilo popolnoma pričakovano, ameriški mediji pa so napihnili izjemno zgodbo o tem dvoboju. V Sloveniji smo bili zelo oddaljeni od takšne promocije. Obračun Jackiewicz - Zavec pa je postavil neke nove smernice. To je bil res velik dogodek, že novinarska konferenca je bila uvod v dogajanje v ringu. Takega presežka drugi športi nimajo.
Zasluži si dvoboj za 10 milijonov dolarjev
''Dejan je trenutno edini med najboljšimi petimi v veltrski kategoriji. Če bi se Don King zanimal za Zavca in si želel organizirati dvoboj za svetovnega prvaka v ZDA, bi bila to ena največjih zgodb slovenskega športa. On si zasluži dvoboj, vreden deset milijonov ameriških dolarjev,'' je poudaril Esad.
Se kmalu obeta drugi del biografije?
''Moja velika želja je, da bom enkrat napisal drugi del biografije. Iskreno povem, da si zelo želim, da bi ga lahko enkrat spremljal na dvoboju v ZDA. Zelo uživam v tem pisanju. To je neka lokalna zgodba, zgodba iz Haloz bi lahko rekel. Iz kraja, ki je celo v Sloveniji pozabljen,'' je pogovor sklenil Babačić.