Thomas Bach je septembra začel mandat predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Thomas Bach je septembra začel mandat predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters

"Potrebujemo še boljše teste in znanstvene raziskave. V boju proti dopingu potrebujemo nov način razmišljanja. Moramo se vprašati, ali sta vzorec krvi in urina res najboljša kazalnika goljufanja. Ali obstaja kakšna metoda, ki je še bolj zanesljiva, učinkovita in morda manj neprijetna," se je vprašal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Primerjava dopinga in terorizma
Bach je še dodal, da pri boju proti dopingu ne bi smeli gledati na visoke stroške testov: "Ne bi smeli poudarjati, da en pozitivni test stane več sto tisoč dolarjev. To bi bilo tako, kot če bi rekli, da nas napad teroristov na neko letalo stane več milijonov dolarjev. Boj proti dopingu je namreč kot varnostni ukrepi v letalskem prometu. Boj proti dopingu so kot varnostni ukrepi, naši dopinški testi morajo biti še natančnejši."

Več milijonov za testiranja
Deveti predsednik MOK-a je napovedal številne teste tudi pred olimpijskimi igrami v Sočiju: "V primerjavi s prejšnjimi olimpijskimi igrami bomo še pametnejši in ostrejši. V testiranje bomo namenili več milijonov dolarjev. A da bo jasno, ta denar ni strošek, ampak naložba v prihodnost športa. Ta bo precej odvisna od našega boja proti dopingu. Moramo zaščititi poštene športnike, moramo zagotoviti poštena tekmovanja."