Thomas Bach je na vplivnem položaju nasledil Jacquesa Roggeja. Foto: EPA
Thomas Bach je na vplivnem položaju nasledil Jacquesa Roggeja. Foto: EPA
Sergej Bubka
Najboljši skakalec s palico v zgodovini Sergej Bubka je prejel le štiri glasove. Foto: EPA
Bach novi predsednik MOK-a

Za mesto predsednika MOK-a se je potegovalo šest kandidatov, največ do zdaj. Preostali kandidati so bili Ukrajinec Sergej Bubka, z 49 leti najmlajši kandidat, med katerimi pa je imel daleč največ športnih uspehov, 60-letni portoriški bančnik Richard Carrion, ki ima tudi državljanstvo ZDA, Singapurec Ser Miang Ng, 64-letni diplomat in poslovnež, Švicar Denis Oswald, 67-letni pravnik in nekdaj bronasti olimpijec v veslaškem četvercu, ter 66-letni Tajvanec Čing Kuo Vu, po poklicu arhitekt.

Bach je bil sijajni sabljač
Bach, nekdanji olimpijski zmagovalec v sabljanju, je bil do zdaj podpredsednik MOK-a z bogato športnofunkcionarsko biografijo, zaradi katere je med šesterico veljal za najizkušenejšega. Član MOK-a je postal leta 1991, v svojem programu pa ni dajal lažnih predvolilnih obljub. Ves čas je zagovornik športnikov in njihovih pravic, zavzemal se za omejitev stroškov iger, pri čemer naj bi te postale dostopnejše za številna mesta po svetu. Nekoliko je njegovo kandidaturo zasenčilo poročilo o sistematični zlorabi dopinga v Zahodni Nemčiji, čeprav je bil prav on tisti, ki je zahteval preiskavo dogodkov.

Legendarni Bubka prejel štiri glasove
Do položaja, na katerem bo kot prvi dobitnik zlate olimpijske medalje tudi predsednik MOK-a, je Bach prišel že po dveh krogih glasovanja. Delegati so mu namenili 49 glasov, še najbližje mu je bil Carrion z 29, vsi drugi pa so jih dobili manj kot deset. Med najbolj razočaranimi je bil Bubka, ki je kljub športni slavi dobil le štiri glasove, vseeno pa je premagal Činga, slednji je izgubil že v prvem krogu.

Zlato olimpijsko medaljo si je Bach priboril z ekipo ZRN-ja na sabljaškem tekmovanju OI leta 1976 v Montrealu. Bil je favorit pred glasovanjem, nazadnje je to vlogo tudi upravičil. "Vem, kako veliko odgovornost prinaša mesto predsednika MOK-a. A pripravljen sem jo sprejeti, vesel sem, da mi zaupate. Spoštujem tudi svoje tekmece in si bom prizadeval, da bomo sodelovali. Po izvolitvi pa bom svoja načela iz predvolilnega boja spremenil tudi v prakso: enakost v različnosti," je dejal novi prvi mož olimpijskega gibanja.

Tjaši Andree Prosenc priznanje MOK-a
Tjaša Andree Prosenc
je slovenska dobitnica letošnje nagrade Mednarodnega olimpijskega komiteja. Eno izmed šestih priznanj za šport in ženske na svetu v tem letu je dobila pred sejo izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, na kateri so imenovali tudi prve člane upravnega odbora Slovenske protidopinške agencije.

Pravnica je od ustanovitve članica IO-ja OKS-ja dolga desetletja vodilna v slovenski drsalni zvezi, članica vodstva Mednarodne drsalne zveze in predsedstva Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport.

Dozdajšnji predsedniki MOK-a:
1894-1896 Demetrius Vikelas (Grčija)
1896-1925 Pierre de Coubertin (Francija) - odstopil je med letoma 1916 in 1919, ko je bil v prvi svetovni vojni pripadnik francoske vojske
1916-1919 Godefroy de Blonay (Švica)
1925-1942 Henri de Baillet-Latour (Belgija)
1942-1952 Sigfrid Edstrom (Švedska)
1952-1972 Avery Brundage (ZDA)
1972-1980 Michael Killanin (Irska)
1980-2001 Juan Antonio Samaranch (Španija)
2001-2013 Jacques Rogge (Belgija)
2013-(2021) Thomas Bach (Nemčija)

Bach novi predsednik MOK-a