Pri MOK-u trdijo, da je točkovanje v boksu v zadnjem času doživelo veliko sprememb in je zdaj transparentno. Foto: EPA
Pri MOK-u trdijo, da je točkovanje v boksu v zadnjem času doživelo veliko sprememb in je zdaj transparentno. Foto: EPA

Britanski BBC je v četrtek poročal, da naj bi Mednarodna boksarska zveza (Aiba) dobila posojilo nekaj milijonov dolarjev od neimenovanega zasebnega azerbajdžanskega investitorja, ki naj bi tej z nafto bogati državi zagotovil olimpijski uspeh. Aiba je obtožbe že označila za absurdne, a je vseeno sprožila preiskavo. "Pozdravljamo potezo o začetku preiskave. Vse obtožbe o podkupovanju jemljemo v MOK-u zelo resno. Pozivamo BBC, da kakršne koli dokaze preda Aibi in naši etični komisiji," so sporočili iz olimpijskega komiteja.

To ni prvič, da se je Aiba znašla v podkupovalni aferi. Mednarodni olimpijski komite je po olimpijskih igrah v Atenah blokiral več kot milijon dolarjev Aibinega denarja zaradi nestrinjanja z načinom točkovanja in izborom sodnikov. Boksarski turnir v Atenah je sprožil veliko negodovanja med javnostjo, potem ko se je nekaj dvobojev končalo z nepričakovanim izidom.

MOK je sredstva znova sprostil po dveh leti, ko je odšel dolgoletni predsednik Aibe Anwar Chowdry, ki je organizacijo vodil 20 let. Aiba se je takrat obvezala, da bo spremenila način točkovanja in selekcijo sodnikov.