Anže Berčič je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Nina Jelenc
Anže Berčič je prišel do največjega uspeha v karieri. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer
Peter Kauzer zadnje tedne ni v najboljši formi. Foto: Ervin Čurlič
Prvenec Anžeta Berčiča med elito

Savšek je v finale prišel celo s prvim časom polfinala, Berčič pa je bil četrti. V finalu je Berčič veslal brezhibno, v drugem delu stopnjeval ritem in konkurenco prehitel za 1,29 sekunde. Drugi tekmovalec iz tacenskega kluba Savšek, ki je lani zmagal v Pragi in nastopil tudi na olimpijskih igrah, je imel v finalu več težav in končal kot osmi.

V finalu odveslal umirjeno
"Res sem vesel, da se je tako izteklo. Ti trije tedni po svetovnih pokalih so bili kar dolgi, vožnje so bile dobre, ampak se mi nikoli ni izšlo za finale ali kaj več. Tukaj pa sem bil zelo vesel, da sem prišel v finale in v finalu odveslal umirjeno, z nekaj manjšimi napakami, in da sem zmagal. Res fenomenalno!"
je po zmagi povedal Berčič, ki je finale začel počasneje, v drugem delu pa nadoknadil zamudo in postavil čas, ki ga ni nihče izboljšal.
Na začetku še malce čez skale
"Nisem vedel, koliko sem hiter. Na začetku sem šel malce čez skale, zato verjetno zaostanek v prvem delu proge, v spodnjem delu pa sem napadel, kolikor se je dalo, reševal sem stvari in se je dobro izteklo za dober čas. Nisem si pa mislil, da bo dovolj za zmago. Mi je pa to prizorišče zelo všeč, zelo dobro veslam tukaj in končno se mi je izšlo za zmago. Lani sem bil v Bratislavi drugi, tokrat pa vendarle zmaga in sem zelo vesel,"
je še povedal Berčič.

Drugo mesto je na olimpijski progi iz leta 1992 za Berčičem, ki je bil do zdaj najboljši drugi lani v Bratislavi, zasedel domači adut Ander Elosegi, tretji pa je bil Nemec Sideris Tasiadis.

V kajaku se je v finale drugič zapored prebil Martin Albreht, z zgrešenimi vrati je bil deveti. Najboljši slovenski "divjevodaš" zadnjih let Peter Kauzer je z dvema dotikoma zasedel 20. mesto. Slavil je Čeh Vavrinec Hradilek pred Špancem Samuelom Hernanzom in Italijanom Danielejem Molmentijem.

Pri kanuistkah je slavila Avstralka Jessica Fox pred Francozinjo Caroline Loir in Čehinjo Katerino Hoškovo.

Popoldne še ekipna zmaga za kanuiste
Popoldne so bile na sporedu še ekipne vožnje kanuistov, kanuistk in kajakašev. Posebej so se izkazali kanuisti Savšek, Berčič in Božič, ki so ugnali vse tekmece in tako kot v Augsburgu zmagali. Tokrat so kljub dotiku za 13 stotnik sekunde prehiteli Slovake, tretji so bili Čehi. Kajakaši Kauzer, Peterlin in Albreht so bili četrti, z enim dotikom so za kolajno zaostali 22 stotnik sekunde. Zmagali so Španci pred Nemci in Čehi.

Prvenec Anžeta Berčiča med elito