Primož Kozmus je nazivu slovenskega športnika leta dodal še Bloudkovo nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus je nazivu slovenskega športnika leta dodal še Bloudkovo nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Marija Šestak
Dobitniki nagrad prejmejo po 3.000 evrov, plaket pa po 1.000 evrov. Foto: EPA
44. podeljene Bloudkove nagrade

Kozmus je lani poleti na olimpijskih igrah Sloveniji zagotovil prvo zlato olimpijsko medaljo v atletiki. Okoren je od leta 1971 aktiven v različnih športnih organizacijah invalidov, športno življenje Papeža je bilo povezano z rokometom, Vidmajerja pa z atletiko in s planinarstvom.

Na 44. podelitvi najvišjih državnih priznanj na področju športa, ki je potekala na Brdu pri Kranju, so podelili tudi deset plaket, ki so jih prejeli Alenka Bikar, Tomaž Druml, Jože Flere, Tone Fornezzi, Rene Glavnik, košarkarska reprezentanca gluhih, Marijan Salobir, Stanislav Simšič, Polonca Sladič in Marija Šestak.

"Uredili bomo status vrhunskih športnikov"
"Dobri rezultati niso stvar naključij, ampak plod sistematičnega in trdega dela ter odrekanj. Slovenski šport je svetovni čudež. Naša država ni mačehovska do svojih odličnikov, ampak jim podaja roko. Uredili bomo status vrhunskih športnikov," je v osrednjem govoru obljubil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in dodal, da je treba poskrbeti tudi za več telesne vzgoje od vrtcev do univerz.

Obljubo ministra je pozdravil Kozmus, ki je sprožil polemiko z zahtevo o ureditvi statusa vrhunskih športnikov. "Vsi najpomembnejši v državi se zavedajo problema, toda zdaj je vse še na stopnji dogovarjanja in bo rešitve treba natančneje doreči," je dejal Bloudkov nagrajenec ter športnik Slovenije let 2007 in 2008.

Türk: Bloudek je bil izjemna osebnost
Ob uvodu slovesnosti, ki je potekala na dan, ko je bil rojen inženir Stanko Bloudek, eden največjih športnih organizatorjev pri nas in doslej edini Slovenec, ki je bil član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), je predsednik države Danilo Türk povedal, da je bil Bloudek "izjemna osebnost, sam olimpijec, pobudnik športnega udejstvovanja in utemeljil slovensko športno samobitnost na organizacijskem, gradbenem in drugih področjih". /.../ "Želimo si, da bi njegova mojstrovina v Planici dobila ustrezno podobo v najkrajšem času." Miroslav Cerar, predsednik odbora za podelitev Bloudkovih nagrad, pa je poudaril veliko potrebo po ustreznejši rešitvi za Muzej športa, ki je v neustreznih prostorih.

C. R.

44. podeljene Bloudkove nagrade