Rudi Zavrl, Marta Bon in odbojkarji so prejeli prestižna priznanja. Foto: BoBo
Rudi Zavrl, Marta Bon in odbojkarji so prejeli prestižna priznanja. Foto: BoBo
Bonova, Zavrl in odbojkarji Bloudkovi nagrajenci
Na Brdu podelili Bloudkove nagrade

Nagrade so prejeli rokometna strokovnjakinja Marta Bon za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, moška odbojkarska reprezentanca Slovenije za vrhunski mednarodni dosežek in Rudi Zavrl za življenjsko delo v športu.

Bloudkove plakete so za športne dosežke prejeli nekdanja kotalkarica Lucija Mlinarič, Sebastijan Piletič, ki deluje v gimnastiki, Zveza za šport invalidov - Paraolimpijski komite Slovenije, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, motokrosist Tim Gajser, balinar Jure Kozjek, gorski tekač in turni smučar Nejc Kuhar ter deskar na snegu Tim Kevin Ravnjak, za življenjsko delo v športu pa Branko Jeršin, Stanislav Šernek, Renato Štokelj in Milica Šumak Zemljič.
"Verjamem in delim mnenje vseh, da je Bloudkov nagrajenec nekaj izjemno velikega in veličastnega. Že samo to, da so bili prepoznani naše delo, rezultati in prispevek k razvoju športa, nas navdaja z veseljem in ponosom. Doping, prirejanje izidov, pretirana komercializacija so prisotni v današnjem športu kot stranpoti, še vedno pa so temelj pozitivne športne vrednote, ki se prenašajo tudi na druga življenjska področja. Ostaja dejstvo, da se bodo še naprej s športom ukvarjali stari in mladi, ljudje različnih spolov, ras, narodnosti in prepričanj. Naša naloga je, da skušamo vplivati, da bi imeli kar najboljše pogoje za nadaljnji razvoj slovenskega športa," se je v imenu nagrajencev zahvalil Zavrl.
Cerar: Žal ni bilo prvič, da Dolenjska ni imela nobenega predloga
"Do razpisnega roka, 11. decembra 2015, je prispelo skupno 77 vlog za 51 posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov. Od tega je bilo za nagrado predlaganih skupno 23 kandidatov, od tega je bilo 11 predlaganih za življenjsko delo, devet za izjemen dosežek v športu in tri za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa," je pojasnil predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, legendarni telovadec Miroslav Cerar.
"Za Bloudkovo plaketo je bilo 34 nominirancev, prevladovali pa so predlogi za pomemben športni rezultat. Razmerje predlogov med spoloma je bilo kar 39:8 v korist moških, preostalo so bile ekipe ali organizacije. Zanimivo pa je tudi to, da v zadnjih letih noben predlog ni prispel po pretečenem razpisnem roku in da po številu predloženih vlog prednjači osrednjeslovenska regija, sledijo ji Štajerska, Gorenjska in nato Primorska in Prekmurje. Žal ni bilo prvič, da Dolenjska ni imela nobenega predloga. Med vrhunskimi in pomembnimi uspehi je bilo zastopanih 12 športnih panog," je dejal Cerar. Zdajšnji odbor za Bloudkove nagrade ima mandat do leta 2019.



Bonova, Zavrl in odbojkarji Bloudkovi nagrajenci
Na Brdu podelili Bloudkove nagrade