Špele Bohinec ne bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: EPA
Špele Bohinec ne bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: EPA

V Plavalni zvezi Slovenije so se do zadnjega trudili, da bi slovenska štafeta 4 x 200 m prosto v Riu lahko nastopila v popolni postavi, a Mednarodna plavalna zveza ni odobrila izjeme, ki bi Bohinčevi dovolila nastopiti v Riu.

Po pravilniku lahko posamezno države na igrah zastopata le dve plavalki brez mednarodne posamične norme. To ima v slovenski štafeti le Anja Klinar, v štafeto pa sta se dodatno uvrstili Janja Šegel in Tjaša Pintar.

Potočniku žal za Bohinčevo
Omenjene tri plavalke so bile del slovenske štafete že na majskem evropskem prvenstvu v Londonu, kjer je Sloveniji, takrat še z Nastjo Govejšek, načrte prekrižala Belgija. Nato je Slovenija v Kranju 28. maja s spremenjeno postavo, Bohinčeva je zamenjala Govejškovo, z izidom 8:00,40 vendarle dosegla normo. V PZS-ju so do zadnjega upali, da bo dovoljenje za nastop na posamični tekmi dobila vsaj mlada Šeglova, a je Fina ostala neizprosna. Za nameček je Šeglova pretekli teden na mladinskem evropskem prvenstvu na Madžarskem z izidom 1:58,38 osvojila bronasto medaljo, obenem pa izpolnila celo normo A za nastop na igrah, a žal prepozno, da bi Fina njen dosežek upoštevala. Mlada plavalka, v Riu bo najmlajša v slovenski odpravi, bi z omenjenim dosežkom na evropskem članskem prvenstvu v Londonu prišla v finale.

"Na to žal ne moremo vplivati. Na igrah bo ob Klinarjevi, Šeglovi in Pintarjevi zdaj v štafeti nastopila Tjaša Oder. Meni je žal samo za Špelo," je sporočilo Fine pokomentiral selektor slovenske izbrane vrste Miha Potočnik, ki bo na OI tako popeljal devet bazenskih plavalcev in daljinsko plavalko Špelo Perše.