Na tehtanju je več simpatij požel Filipinec, ki je za dvoboj za svoje navijače zakupil 900 vstopnic. Zanje naj bi odštel več kot štiri milijone dolarjev. Foto: Reuters
Na tehtanju je več simpatij požel Filipinec, ki je za dvoboj za svoje navijače zakupil 900 vstopnic. Zanje naj bi odštel več kot štiri milijone dolarjev. Foto: Reuters
Šopirjenje pred dvobojem je minilo brez incidentov. Filipinec, ki mu ni treba hujšati za mejo v velterski kategoriji, je jedel tudi na tehtanju. Foto: Reuters
Pred dvobojem Mayweather - Pacquiao
Mayweather in Pacquiao pred obračunom stoletja

Dvoboj med 38-letnim Američanom in 36-letnim Filipincem velja za enega izmed najbolj glamuroznih in težko pričakovanih dogodkov v športu nasploh. Dvorana v Las Vegasu je bila razprodana že na tehtanju, večer pred dvobojem, ko sta si tekmeca še zadnjič pred velikim obračunom 20 sekund srepo zrla iz oči v oči. Večina od 11.500 gledalcev, ki so morali za vstop v dvorano plačati 10 dolarjev (cena na črnem trgu se je povzpela na 800 dolarjev), je bila navijačev Filipinca. Mayweather je na tehtanje prišel ob glasnih žvižgih.

Jeziček na tehtnici se je pri Pacquiau ustavil pri 65,7 kilograma, pri Mayweatherju pri 66,2 kilograma, skoraj pol kilograma pod dovoljeno mejo za veltersko kategorijo.

"Mislim, da si gledalci zaslužijo ta dvoboj, da si zaslužijo dobro predstavo," je dejal Filipinec in pojasnil, da je med strmenjem drug v drugega tik pred tehtanjem videl "nekaj v njegovih očeh", kar ga je prepričalo, da bo Američana kot prvi v poklicni karieri premagal. "Videl sem moža, ki ga pesti veliko skrbi," je dodal Pacquiao.

"Trenutno sem osredotočen na tisto, kar mi bo povedal ta možak tu, moj oče (in trener) Floyd Maywearher starejši, ker me brez njega ne bi bilo tukaj. Več kot 20 let življenja sem posvetil boksu in sem pripravljen. Pripravljen sem na boj. Neverjetno je, koliko gledalcev je že danes tukaj. Zdaj je čas, da se povzpnem v ring in naredim tisto, kar znam najbolje," je povedal Mayweather.

Nekaj nemira je vnesel eden izmed najbolj znanih boksarskih sodnikov Portoričan Joe Cortez, ki je sodil več kot 170 dvobojev za svetovnega prvaka, tudi Mayweatherju. Sodniku "dvoboja stoletja" Kennyju Baylessu je svetoval, naj pazi na "visoke komolce" Mayweatherja, da ne bi z njimi poškodoval Pacquiaoa. "Floyd po naravi ni 'umazan' boksar. Ko pa ga tekmec napade, je eden izmed njegovih obrambnih mehanizmov tudi visoko dviganje komolcev," je dejal Cortez.

Mayweather
Starost: 38 let
Višina: 173 cm
Doseg rok: 183 cm
Odstotek nokavtov: 55 %

Pacquiao:
Starost: 36 let
Višina: 168 cm
Doseg rok: 170 cm
Odstotek nokavtov: 59 %

Kakšna je zgodovina njunih obračunov?
Mayweather je v poklicni karieri dobil vseh 47 dvobojev, a je bil šestkrat poražen kot amater - tudi na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti, ko se je moral zadovoljiti z bronom. Pacquiao je bil v 64 poklicnih dvobojih premagan petkrat. Nihče izmed borcev ni zmagal z nokavtom od leta 2009.

Zakaj se borita?
Boksarja se borita za naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji. Mayweather je prvak po verzijah WBC in WBA, Pacquiao pa po verziji WBO.

Koliko bosta zaslužila?
Boksarja si bosta razdelila 300 milijonov dolarjev vredno denarno pogačo. Mayweather bo prejel 60 odstotkov, Pacquiao pa 40 odstotkov te vsote.

Kdo je sodnik?
Kenny Bayless, ki je Mayweatherju sodil petkrat, Pacquiau pa sedemkrat. Sodnik bo za ta dvoboj v žep pospravil 25.000 dolarjev, dvakrat več kot za običajni dvoboj za naslov svetovnega prvaka.

Kdo je favorit na stavnicah?
Favorit na stavnicah je Mayweather. Količnik za njegovo zmago je 1,5, za zmago Pacquiaa pa 2,7. Stavničarji poročajo, da so se v zadnjih dnevih okrepile stave na zmago Filipinca. Nanj so stavile tudi tri četrtine ljudi, ki so stave vplačali v MGM Resortu, kjer bo potekal dvoboj. Najvišja stava na Pacquiaa je 500.000 dolarjev, stavničarji pa se dogovarjajo za stavo na Mayweatherja, kje bo vložek milijon dolarjev. Računajo, da bo samo na stavnicah položenih več kot 80 milijonov dolarjev.

Koliko ogled dvoboja stane na televiziji?
V ZDA je treba za ogled dvoboja odšteti 100 dolarjev. Brezplačno si bodo dvoboj lahko ogledali v Mehiki, Kolumbiji, na Filipinih, Tajskem in Kitajskem. Pravo obsedno stanje vlada na Filipinih, državi s 100 milijoni prebivalcev, kjer je Pacquiao poslanec v parlamentu. Zaradi bojazni, da ne bi med dvobojem nastal električni mrk, so prebivalce pozvali, naj ugasnejo vse naprave, ki jih med dvobojem ne bodo potrebovali. V Sloveniji ne bo prenosa na nobeni televizijski postaji. Tu so cene ogleda v nekaterih državah:

ZDA - 100 dolarjev
Velika Britanija - 33 evrov
Avstralija - 42 evrov
Avstrija - 20 evrov
Kanada - 70 evrov
Kolumbija - brezplačno
Kitajska - brezplačno
Danska - 66 evrov
Finska - 50 evrov
Nemčija - 20 evrov
Španija - 12 evrov
Mehika - brezplačno

Kaj napovedujejo legende boksa?
Lennox Lewis in Bernard Hopkins prednost dajeta Mayweatherju, prav tako Shane Mosley, prvak v treh različnih kategorijah. Oscar De la Hoya bo navijal za Filipinca, a meni, da bo slavil Američan. George Foreman in Mike Tyson stavita na Pacquiaa.

Pred dvobojem Mayweather - Pacquiao
Mayweather in Pacquiao pred obračunom stoletja