Boštjan Maček je dobro odprl novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Maček je dobro odprl novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Oseminštiridesetletni prekmurski strelec se je v velikem slogu vrnil na veliko mednarodno prizorišče po enoletnem premoru zaradi pandemije novega koronavirusa. Evropski prvak iz Leobersdorfa 2018 in nosilec bronastega odličja z evropskih prvenstev v Beogradu 2011 in na Pragerskem 2015 je na dvodnevni tekmi v kvalifikacijskem delu zadel 118 letečih tarč, v finalu pa med velemojstri tega olimpijskega športa zasedel končno četrto mesto.

Maček je v ponedeljek zadel 71 od mogočih 75 glinastih golobov. V drugi seriji je zadel vseh 25 glinastih golobov, v prvi in tretji seriji pa po 23 letečih tarč. Danes ta bili na sporedu še dve seriji: najprej je zadel 22, nato pa 25 glinastih golobov in se kot šesti prebil v veliki finale.

Zmaga Hrvata Antona Glasnovića
V njem je bil razred zase Anton Glasnović, ki je na končni preizkušnji pod žarometi takoj ujel pravi ritem, njegovi tekmeci pa so streljali zelo vihravo. Med njimi je bil tudi Maček, ki je v uvodnih desetih strelih zgrešil tri tarče, v nadaljevanju pa zadel 20 od 25 strelov.

Prvi je finalno prizorišče zapustil Poljak Tomasz Pasierbski, nato olimpijski prvak iz Londona 2012, Hrvat Giovanni Cernogoraz. Maček in Fernandez sta se v nadaljevanju srdito spopadla za preboj na tretje mesto, krajšo pa je potegnil strelec iz Slovenije, ki se je drugič v svoji karieri prebil v veliki finale na tekmah za svetovni pokal. Prvič se je v Suhlu 2008, kjer je osvojil peto mesto.

V Egiptu so v kvalifikacijskem delu nastopili še trije slovenski strelci. Denis Vatovec (113) je na dvodnevni tekmi zasedel 24., Tadej Kostanjevec (112) 28., Ivan Krkač (111) pa 30. mesto.

V konkurenci MQS sta nastopila tudi Tomaž Blazinšek in Aleš Hozjan. Prvi je v petih serijah zadel 111, drugi pa 101 letečih tarč.

Najboljši tekmovalci s puško šibrenico se bodo znova zbrali v New Delhiju v Indiji med 18. in 29. marcem. Nato sledijo tekme v Čangvonu v Južni Koreji med 16. in 27. aprilom, Lonatu v Italiji med 7. in 17. majem in Bakuju v Azerbajdžanu med 21. junijem in 2. julijem, kjer bo med 18. in 24. oktobrom tudi veliki finale svetovnega pokala.

Slovenski strelci v trapu, ki še nimajo kvote za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, bodo med 20. majem in 6. junijem v Osijeku nastopili tudi na evropskem prvenstvu z zračnim, malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem ter puško šibrenico.