Magnus Carlsen je kljub nekoliko slabši igri obranil naslov prvaka. Foto: Reuters
Magnus Carlsen je kljub nekoliko slabši igri obranil naslov prvaka. Foto: Reuters
Magnus Carlsen in Sergej Karjakin
Sergej Karjakin ni bil dolgo razočaran, saj je takoj tekmecu čestital za zmago in rojstni dan. Foto: Reuters
Carlsen ubranil naslov šahovskega svetovnega prvaka
Carlsen na 26. rojstni dan ubranil naslov

Dvoboj v New Yorku se je po rednem delu končal s 6:6 (kar deset obračunov se je končalo z remijem), zato je o zmagovalcu odločal "podaljšek". Ta je bil v podobi štirih partij po 25 minutah za vsakega igralca (in dodatkom desetih sekund za vsako potezo).


Carlsen navajen hitre(jše) igre

Uvodna partija, v katerih je imel bele figure Rus Sergej Karjakin, je bila dokaj izenačena, zato sta se ob koncu partije dogovorila za remi. V naslednjih treh partijah je prevladoval Norvežan, ki je vešč hitre igre, saj je svetovni prvak tudi v pospešenem in hitropoteznem šahu. V drugi partiji je imel ogromno prednost, a se je uštel, partija se je končala s patom.

Že po 11. partiji je bilo jasno
V naslednjih dveh partijah je Carlsen znal unovčiti svojo hitro igro, saj se je Rus obakrat znašel v časovni stiski in moral priznati premoč. "Vedel sem, da bom dobil priložnost za zmago, treba jo je bilo le izkoristiti," je bil zadovoljen stari-novi svetovni prvak in dodal: "Ko se je 11. partija rednega dela končala z remijem, sem vedel, da bo o naslovu odločal dodatek." Nekateri so ga kritizirali, ker sta v zadnji partiji rednega dela brez pravega dvoboja hitro remizirala. "Počutil sem se dobro, nekaj dni premora za pripravo mi je dobro delo. Razplet današnje druge partije je bil res grozen, a na srečo to ni vplivalo name," je še dodal.

Karjakin ni bil pripravljen na podaljšek
"Z igro v rednem delu sem zelo zadovoljen," je pripovedoval Rus, ki je presenetil z zmago v osmi partiji, ko je slavil s črnimi figurami. "A nikakor nisem bil pripravljen na pospešene partije. V treh od štirih partij sem bil v izgubljenem položaju. Magnus je kaznoval vse moje napake, tako je zasluženo osvojil naslov svetovnega prvaka.

Malce drugačna delitev nagrade
Zaradi podaljška se je spremenil tudi delež 1,1 milijona dolarjev vredne denarne pogače. Namesto razmerja 60:40 za zmagovalca, je delež nagrade zdaj 55:45.

Tretjič svetovni prvak
Magnus Carlsen je tako tretjič postal svetovni prvak. Na prestol se je zavihtel leta 2013, ko je s prestola zanesljivo vrgel Indijca Ananda s 6,5:3,5. Leto pozneje je naslov prvič ubranil — spet proti Anandu.

Naslednji obračun za naslov svetovnega prvaka bo čez dve leti, ko bo Carlsen pričakal zmagovalca turnirja izzivalcev. Osem šahistov se bo med seboj najbrž merilo marca 2018, obračun za naslov prvaka pa bo med 7. in 28. novembrom.

Carlsen ubranil naslov šahovskega svetovnega prvaka
Carlsen na 26. rojstni dan ubranil naslov