Sergej Karjakin je našel recept, kako premagati Magnusa Carlsena, ki je pred dvobojem veljal za favorita, zdaj pa je v težavah. Do konca so še štiri partije. Foto: Reuters
Sergej Karjakin je našel recept, kako premagati Magnusa Carlsena, ki je pred dvobojem veljal za favorita, zdaj pa je v težavah. Do konca so še štiri partije. Foto: Reuters

Ruski šahist v New Yorku (prizorišče dvoboja je Fulton Market) vodi s 4,5:3,5, zmagovalec pa bo tisti, ki bo prvi dosegel 6,5 točke. V torek bosta imela velemojstra šaha prost dan, naslednja partija bo v sredo. Dvoboj bo najpozneje končan 30. novembra.

Karjakin je Carlsena v klasični partiji premagal šele drugič in prvič po letu 2012, ko je imel prav tako črne figure. "Precej bolje je igrati s črnimi kot z belimi," je povedal Karjakin po nekaj več kot petih urah miselnih naporov. Norvežan je prvo večjo napako naredil v 35. potezi, ko sta oba šahista padla v hudo časovno stisko, a mu je Karjakin dve potezi pozneje dovolil rešitev. Napake ni ponovil še enkrat. 15 potez pozneje je kaznoval Carlsenovo šibko pozicijo in nepazljiv premik kraljice, s čimer je branilca naslova prisilil k predaji.

Carlsen, ki je prvič v karieri izbral Collejevo otvoritev, takoj po dvoboju ni odgovarjal na vprašanja norveških medijev, ampak je odšel na novinarsko konferenco. Ker je Karjakin zaradi krajših intervjujev zamujal, je jezni Carlsen po dveh minutah čakanja vstal in se ni vrnil. Predvidena kazen je pet odstotkov denarne nagrade, ki jo bo dobil na koncu.

Nagradni sklad dvoboja za naslov prvaka znaša milijon dolarjev, pri čemer bo zmagovalec prejel 60 odstotkov, poraženec pa 40.

Če bi se tudi ponedeljkova partija končala z remijem, bi se ponovilo leto 1995, ko sta Kasparov in Anand v prvih osmih partijah remizirala.