Thomas Bach je prepričan, da bo Senegal dober gostitelj. Foto: EPA
Thomas Bach je prepričan, da bo Senegal dober gostitelj. Foto: EPA

Afrika z mladinskimi igrami 2022 postaja "športno popolna", saj je Južna Afrika leta 2010 gostila nogometno svetovno prvenstvo, prvič pa bo gostila tudi velik olimpijski dogodek. Ta je seveda manj zahteven in odmeven kot prave igre, z več kot 4.000 nastopajočimi športniki pa je vseeno zahteven organizacijski zalogaj.

Mednarodni olimpijski komite se je za Senegal odločil, ker gre za eno politično najstabilnejših držav na območju pod Saharo. S svojo odločitvijo je MOK spremenil tudi smer podelitve velikih tekmovanj, saj se je šport črni celini doslej izogibal. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je to najavil že dan, dva pred odločitvijo in ko so tekmeci Bocvana, Nigerija in Tunizija slišali za podporo Senegalu, so svoje kandidature umaknili in ga enotno podprli. "Čas je za Afriko. Afrika je domovina številnih odličnih in znanih olimpijskih športnikov. Afrika je tudi kontinent mladih," je dejal Bach.

Koliko bo imel od tega Senegal, je seveda vprašljivo. Mednarodni olimpijski komite bo prireditev močno podprl ter v državo pripeljal številne izobraževalne, znanstvene in pedagoške projekte za mlade in pomagal pri športni infrastrukturi.

Odlična organizacija, povezana z varnostjo tekmovalcev in drugih obiskovalcev, pa bi bila lahko pomembna tudi za razvoj turizma. Raziskave v Južni Afriki kažejo, da JAR še zdaj žanje sadove uspešno izvedenega nogometnega SP-ja. Gre za tekmovanji dveh dimenzij, a so mladinske igre lahko dobra odskočna deska za uveljavljanje prepoznavnosti države in njenega turizma.

Politika bo odločila tudi o vlaganjih v infrastrukturo. Za Južno Afriko nekako velja, da so dragi nogometni stadioni slabo izkoriščeni in da gre v veliki meri tudi za objekte, ki so služili le SP-ju, zdaj pa propadajo. Kritiki vnaprej opozarjajo, da so mladinske igre za Senegal predrage, njihovi nasprotniki pa poudarjajo, da gre za izredno priložnost, če jo bo država znala izkoristiti. Največja priložnost se ponuja prestolnici Dakarju ter manj znanima Diamniadiju in Salyju, ki bosta prav tako prevzela del tekmovanj.

A Afrika, ne le del južno od Sahare, čeprav velja to posebej poudariti, je vsaj začasno vnovič na športnem zemljevidu. Nazadnje se je Maroko potegoval za nogometno svetovno prvenstvo 2026, ki pa je bilo junija letos dodeljeno ZDA, Mehiki in Kanadi.

Ob nogometnem SP-ju 2010 je doslej izstopalo tudi svetovno prvenstvo v ragbiju, ki ga je leta 1995 prav tako gostila Južna Afrika, najbolj razvita država na kontinentu. Želela je organizirati tudi olimpijske igre 2004, ki so jih dobile Atene, na glasovanju pa je več glasov od Capetowna prejel tudi Rim.

Posamezni člani Moka so prepričani, da je Afrika zrela tudi za poletne olimpijske igre. To bi bilo mogoče najprej leta 2032. Leta 2020 bodo v Tokiu, 2024 v Parizu in 2028 v Los Angelesu. Ob stabilni politiki pa bi za glavne favorite veljale severne države Alžirija, Tunizija, Maroko in Egipt.