Sara Isaković se je po olimpijskih igrah v Pekingu posvetila študiju, za London 2012 pa bo spet dala prednost plavanju, tako da po januarju ne bo študirala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sara Isaković se je po olimpijskih igrah v Pekingu posvetila študiju, za London 2012 pa bo spet dala prednost plavanju, tako da po januarju ne bo študirala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Kaliforniji je dobro poskrbljeno zanjo, zato lahko razmišlja le o študiju in plavanju. Foto: EPA

23-letna plavalka študira na univerzi Berkeley, vendar bo po januarju odložila študijske obveznosti in se pripravljala na olimpijske igre v Londonu, kjer bo na 200 metrov prosto branila srebro iz Pekinga. Za zdaj študij poteka po načrtih, Sara pa dokazuje, da je upravičeno dobila plačano štipendijo: "Pogodbo z Berkeleyjem sem podpisala že novembra 2007, tja pa sem šla takoj po olimpijskih igrah 2008. Hvaležna sem, da imam plačano štipendijo. Gre za velik privilegij. Nobenih skrbi nimam, samo treniram in študiram, medtem ko morajo preostali študentje še delati, da nekaj zaslužijo."

Madame Butterfly je njena donatorica
Gospodarska kriza se pozna: "V našem športnem oddelku smo imeli veliko rezov proračuna, k sreči pa imamo plavalci osebne donatorje. Jaz dobivam štipendijo od znane plavalke Mary T. Meagher, ki je blestela pred 30 leti in so jo poznali kot Madame Butterfly. Tudi ona je doštudirala na Berkeleyju. Zdaj so to starejše gospe, ki imajo zelo veliko denarja in ga vlagajo nazaj v mlade študente in plavalce. Jaz dobivam prav njen denar vsako leto. Gre za zanimiv koncept. Dobim neko vsoto denarja na mesec, da si plačam najemnino in hrano."

Sarina letna šolnina: 47 tisoč dolarjev
V Sloveniji je veliko študentov, ki izkoriščajo študentske privilegije in sploh ne hodijo na predavanja, česar pa v ZDA ni. "Nihče se ne vpiše le zato, da dobi status, saj je predrago. Od 20 do 25 tisoč dolarjev znaša šolnina za domačine, za tujce je bilo lani 47 tisoč dolarjev. Starši to plačajo in seveda se potrudiš, da narediš letnik. Vsi se učijo, nihče se ne pritožuje." Je tudi tam popularna "folklora", da je na izpitih veliko prepisovanja? "Ni govora. Če te dobijo, te vržejo s šole. Niti pomislim ne na prepisovanje, poleg tega se vedno dobro pripravim na izpit."

Bruci morajo pobarvati črko C
Če ne navedeš vira, si lahko v hudih težavah: "Če pišeš esej in prepišeš le en stavek, ki ga ne citiraš, je to pravi škandal. Mojemu dobremu prijatelju se je to zgodilo, vendar se je nekako izmuznil. Poznam pa tudi primere, ko so študentje leteli s šole - zaradi najmanjšega stavka," pravi 'seniorka' na Berkeleyju. "Res sem seniorka, obiskujem četrti letnik in imam 'komando' nad mlajšimi. Bruci morajo ob prihodu na univerzo teči v hrib in pobarvati črko C," je odgovorila na vprašanje, kakšen je krst novincev.

Manjka le še Obama
Sari Isaković, ki je vedno slovela kot pridna športnica in učenka, se tako uresničujejo sanje. Manjka ji le še obisk pri predsedniku Baracku Obami: "V prvem letniku so nam obljubili, da bomo šli v Belo hišo, toda Obama se je odločil, da bo vzel le 10 deklet od 25, trenerka pa ni mogla kar določiti, kdo gre. V lanskem šolskem letu smo zmagale drugič v treh letih in trenerka je rekla, da se bo borila, da gremo k Obami res vse. Upam, da bo kaj od tega."

Zabave je konec najpozneje ob pol dveh
Kaj pa zabave? "Ob sobotah zvečer, ko smo na Berkeleyju (kar pa je redko, ker veliko potujemo na tekme), se prijatelji dobimo v kakšnem stanovanju, se zabavamo in potem v večernih urah odpravimo v kakšen bar, no, v bistvu je samo eden, in se tam družimo, plešemo. Vse se zapre ob pol dveh zjutraj, tako da nikoli nismo dlje zunaj. Redkokdaj gremo v San Francisco na 'pravo' žurko. Morda dvakrat na leto. Ni časa za takšne zabave, ker se moraš celo nedeljo učiti in regenerirati za novi naporni teden. Sicer pa sem s svojimi prijatelji nenehno skupaj, tako da nam ni treba organizirati še posebnega druženja".