Slovenski državni prvaki v ameriškem nogometu Ljubljana Silverhawks. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski državni prvaki v ameriškem nogometu Ljubljana Silverhawks. Foto: www.alesfevzer.com

Skukana je v soboto na svoji spletni strani razkrila Slovenska protidopinška organizacija (Sloado). Sloado je proti Skukanu v preddisciplinskem postopku izdala odločbo, s katero igralcu izreka dvoje sankcij: izločitev iz športa za štiriletno obdobje, s 30. julijem letos, in plačilo stroškov testiranja in upravljanja rezultatov.

Skukan priznal kršitev pravil
Avstrijska protidopinška agencija je slovenske kolege obvestila, da je bil Skukanov urinski vzorec, odvzet na tekmi razširjene avstrijske lige AFL v Gradcu 5. maja letos, pozitiven na kokain, ki je v športu nedovoljena snov, uvrščena tudi na seznam prepovedanih snovi in postopkov svetovne protidopinške organizacije Wada v letu 2018, in sicer v skupino S6, kamor sodijo vsa poživila. Kokain je nespecifično poživilo, prepovedano v času tekmovanj. Skukan je sodeloval v postopku in je priznal kršitev protidopinških pravil.

Sloado je Skukana kaznovala na podlagi strokovnega mnenja pri Wadi akreditiranega laboratorija, ki je potrdil, da je bila glede na koncentracijo snovi v biološkem vzorcu, snov vnesena v telo v obdobju zadnjih 24 ur pred testiranjem z naklepom izboljšanja psihofizičnih sposobnosti.

Skladno s pravili je Sloado odločitev poslala Zvezi za ameriški nogomet Slovenije, avstrijski protidopinški agenciji in svetovni protidopinški agenciji, pri čemer ima Wada možnost pritožbe na arbitražo Sloada.

Na kazen so se že odzvali tudi v Skukanovem klubu. "V klubu ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks ostro nasprotujemo uporabi nedovoljenih poživil ali substanc, prav tako imamo ob omenjenih kršitvah ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil. Od vseh članov kluba pričakujemo spoštovanje pravil, kot klub in organizacija pa želimo promovirati zdrav življenjski slog in zdravo okolje za razvoj mladih športnikov," so pri ljubljanskem klubu zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo igralca obravnavala disciplinska komisija. V klubu sicer incidenta ne bodo komentirali.