To je zadnja večja veslaška preizkušnja pred olimpijskimi igrami. Foto: BoBo
To je zadnja večja veslaška preizkušnja pred olimpijskimi igrami. Foto: BoBo

Čop in Špik sta imela v svoji predtekmovalni skupini ob sebi tudi Francoza Cederica Berresta in Juliana Bahaina, lani bronasta na svetovnem prvenstvu na Bledu, ki sta v končnici sicer napadla slovensko posadko, a sta Čop in Špik vodstvo, ki sta ga prevzela že na začetku, obdržala tudi pri prečkanju ciljne črte.
V ozadju so se za tretje mesto spopadli drugi čoln Nemčije in obe estonski posadki. Da je bilo v končnici tesno, je potrdil tudi Čop: "Bilo je zelo podobno, kot to kažejo izidi. Sproščeno je bilo v prvi polovici proge, potem pa je sledil napad Francozov in seveda sva zadovoljna, ker nama je uspelo ubraniti prvo mesto." Čop in Špik sta morala že v predtekmovanju prvič testirati tudi finiš, ki jima doslej v sezoni ni šel ravno najbolje: "Finiš spet ni bil tak, kot si želiva. Morda se pozna, da je bilo to še predtekmovanje, ko pristop še ni povsem pravi. V predtekmovanju je drugače, upaš, da morda nasprotnika ne bosta tako resna do konca, a tudi Francoza verjetno nista bila tako odločna, kot bosta v nadaljevanju. Že v polfinalu bo treba to popraviti."

Tudi Hrvat v polfinalu
V popoldanskem četrtfinalu si je sobotni polfinale nekoliko presenetljivo privozil tudi lahki skifist Rajko Hrvat. V četrtfinalu je bil vseskozi trdno na tretjem mestu in zaostal le za posadkama iz Francije in Švice.

Nastopila sta še dva slovenska skifista. Jan Špik in Gašper Fistravec sta se v četrtfinale iz kvalifikacij prebila šele po času in v četrtfinalu tudi obstala, tako da ju čaka boj za razvrstitev od 13. do 24. mesta. Špik je bil v svoji skupini četrti, do polovice je bil še v boju za polfinale, Fistravec pa šesti.