Iztok Čop in Luka Špik sta edina slovenska veslača, ki imata že zagotovljen olimpijski nastop v Londonu. Foto: BoBo
Iztok Čop in Luka Špik sta edina slovenska veslača, ki imata že zagotovljen olimpijski nastop v Londonu. Foto: BoBo

Najboljša slovenska veslača sta imela pri tem veliko dela. Najprej sta si nastop v polfinalu izborila prek repasaža, v polfinalu pa nato osvojila tretje mesto, ki je še kot zadnje vodilo v nedeljski nastop.

Le štiri desetinke pred Norveško
Polfinale je zlahka dobil čoln Francije, sledila je druga posadka Nemčije, najboljša slovenska veslača pa sta na tretjem mestu za vsega štiri desetinke prehitela Norvežana. Zadnji mesti sta pripadli Italiji in Češki.

Iz prvega polfinala pa so v finale napredovali prvi čoln Nemčije, Velika Britanija in prvi čoln Italije.

Dvojni četverec za Nemci, Francozi in Italijani
Dvojni četverec (Marko Grace, Grega Domanjko, Janez Jurše in Gašper Fistravec) je v polfinalu osvojil četrto mesto in se uvrstil v finale B. Zmagala je Nemčija pred Francijo in Italijo. Slovenska četverica se bo v malem finalu pomerila z Italijo, Češko, Poljsko, Veliko Britanijo in Ukrajino.

"Dvojni dvojec se je na koncu moral boriti z Norvežani, sicer pa je bil čoln precej zanesljiv skozi celo progo. Zelo dobro je nastopil tudi dvojni četverec, ki je bil blizu finalu. Fantje so premagali Čehe, ki bodo njihovi tekmeci na olimpijskih kvalifikacijah, tam bodo nastopili tudi Francozi in Estonci, ki so se uvrstili v veliki finale," je polfinala videl slovenski selektor Miloš Janša.

Kaj pa druge posadke?
Preostale slovenske posadke so že sklenile nastope. Rok Kolander, Tomaž Pirih, Aleš Zupan in Jernej Jurše so bili med četverci brez krmarja tretji v finalu C. Enako uvrstitev sta dosegla tudi Jure Cvet in Jure Grace v lahkem dvojnem dvojcu, Rajko Hrvat in Matevž Malešič pa sta bila v finalu D zadnja, četrta. Zadnje mesto oz. četrto v finalu C je osvojila tudi edina slovenska veslačica Anja Šešum.