Iztok Čop je v bogato zbirko dodal novo dragoceno trofejo. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop je v bogato zbirko dodal novo dragoceno trofejo. Foto: MMC RTV SLO

Prireditelji so prvič po letu 1966 največji ameriški študentski veslaški regati dodali znameniti "Gold Cup", na katerem so se pomerili najboljši svetovni skulerji. Pokal je bil izdelan v čast prvemu ameriškemu veslaškemu olimpijskemu prvaku Johnu Kellyju in je narejen iz čistega zlata. Čopu ga je izročil vnuk legendarnega Kellyja.
Boljši od svetovnega prvaka in olimpijskega podprvaka
Čop je z zmago dokazal, da je še vedno konkurenčen svetovni veslaški eliti. Premagal je Američana Kena Jurowskega, svetovnega prvaka in olimpijskega podprvaka Ondreja Syneka in tudi Luko Špika.
"Prvih 700 metrov smo še veslali skupaj, potem sem se 'odlepil' od tekmecev in si do polovice proge priboril že skoraj štiri čolne prednosti. Preostanek proge sem tako lahko odveslal v svojem ritmu, kljub temu, da sta se Jurkowski in Synek v finišu silovito udarila za drugo mesto. Seveda sem z nastopom zadovoljen, kot tudi z dejstvom, da sem premagal aktualnega svetovnega prvaka v enojcu. Samo tekmovanje je tudi nekaj posebnega, ravno tako pa občutek, ko iz rok vnuka Johna Kellyja prejmeš ta slovit pokal," je ob koncu dejal Čop.