Slovenija si je v ponedeljek na Nizozemskem priigrala še drugi remi. Po 4:4 prejšnji četrtek s Kazahstanom je v drugem krogu z Italijo igrala 2:2. Foto: Sandi Škvarč
Slovenija si je v ponedeljek na Nizozemskem priigrala še drugi remi. Po 4:4 prejšnji četrtek s Kazahstanom je v drugem krogu z Italijo igrala 2:2. Foto: Sandi Škvarč

Slovenci imajo po dveh krogih dve točki in različne občutke. Bili so blizu šestim ali vsaj štirim točkam, ki bi jih že pripeljale med najboljšo osmerico, a zadnjega koraka še niso naredili.

Ni prvič, da je slovenska izbrana vrsta prej obžalovala zapravljeno priložnost, kot se veselila tega, da je ostala nepremagana proti favoriziranemu tekmecu. Tako Kazahstan kot Italija sta dobila točko, Slovenija je dvakrat izgubila po dve.

Pred dvobojem z najboljšo skandinavsko ekipo, ki je sicer nižje rangirana od Slovenije (na Uefini lestvici je 14., Slovenija pa 8.), tako v slovenskem taboru deloma še premlevajo ponedeljkovo drugo izgubljeno priložnost na tem prvenstvu oziroma drugi remi. Vratarja Nejca Berzelaka je dve sekundi pred koncem le nekaj centimetrov ali celo milimetrov ločilo od zadetka za odmevno zmago nad Italijo, njegov strel je ustavila vratnica.

Sorodna novica Vratar Berzelak dve sekundi pred koncem zadel vratnico – Slovenija znova do točke

Hozjan: Gotovo ne bodo tako pritiskali, kot so Italijani

Vseeno so se misli slovenskih igralcev morale hitro preusmeriti proti Finski, enemu izmed četverice debitantov na letošnjem evropskem prvenstvu. V nasprotju s Kazahi in Italijani pri Fincih ni Brazilcev in drugih naturaliziranih tujcev. S selektorske klopi jim že od leta 2013 poveljuje Hrvat Mićo Martić. V prvem krogu so se z Italijo razšli s 3:3, proti Kazahstanu so klonili z 2:6.

"Dobro se moramo pripraviti predvsem v glavah. Čeprav so na papirju nižje rangirani, igrajo zelo dobro, se borijo in imajo prav tako veliko srce kakor mi. Morali bomo biti zelo osredinjeni, za nas bo to verjetno najtežja tekma izmed vseh treh v predtekmovanju," je pričakovanja pred odločilnim dvobojem v pogovoru za Val 202 strnil Kristjan Čujec.

"Gotovo ne bodo tako pritiskali, kot so Italijani. Predvsem si ne bodo upali toliko igrati z žogo. Tudi oni so zelo fizično močni, pričakujemo še eno težko in zanimivo tekmo," je dodal strelec gola za vodstvo proti Italiji z 2:1 Nejc Hozjan.

"Finci igrajo podobno kot mi. Agresivni so v obrambi in izkoriščajo protinapade. Imamo pa mi malo več kakovosti," je poudaril Denis Totošković.

Totošković: Finci igrajo podobno kot mi, a imamo malo več kakovosti

Po zahtevnem uvodu je igra stekla

Član Sampdorie je med izkušenejšimi igralci v slovenski reprezentanci. Lani se je pri 32 letih odločil za selitev v Italijo. V ponedeljek je proti tekmecem iz države, kjer si zdaj služi kruh, odigral 43. reprezentančno tekmo. Ena izmed njegovih glavnih nalog je bila ustavitev kapetana Alexa Merlima, saj je bil pogosto odgovoren za njegovo pokrivanje.

"Merlim nam je delal kar težave, a smo ga uspešno ustavili. Potrebovali smo šest, sedem minut, da smo se privadili na njihov ritem, na "run and gun" ("teci in streljaj", op. a.) futsal. Potem nam je igra stekla, bili smo malenkost boljši. Niso nam dopuščali veliko, da igramo zadaj. Bili so kar grobi, sodniki pa so dopuščali visok kriterij. Smo pa to pričakovali," je boj z Italijani opisal Totošković.

"Uvodnih deset minut je bilo kar malo kritičnih, nekako se nismo znali sestaviti. Mogoče je bil malo kriv tudi pritisk. Potem smo se z nekaj dobrimi akcijami dvignili, dobili samozavest in je šlo lažje naprej," je ocenil povratnik v izbrano vrsto Čujec, ki je odigral že 127. tekmo v dresu z državnim grbom.

Kako je zadovoljen s pripravljenostjo, potem ko se je reprezentančno že upokojil in se zdaj vrnil? "Še vedno se lovim, kar nekaj bo treba še delati do naslednje tekme."

Hozjan, ki je član Napolija, je bil seveda najbolj vesel svojega zadetka: "Bolje se ne bi moglo zgoditi. Škoda, da zadnja žoga ni šla v mrežo, a smo vseeno zadovoljni z izidom. Zmaga proti Fincem nas pelje naprej, to je naš cilj. Rastemo iz tekme v tekmo, hočemo iti v četrtfinale."

Sorodna novica Slovenci do velike točke proti favoriziranemu Kazahstanu

Vsi štirje še z možnostmi za četrtfinale

Tekmi zadnjega kroga bosta odigrani hkrati v petek ob 17.30. Slovenija in Finska se bosta pomerili v Amsterdamu (prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju), Kazahstan in Italija pa v Groningenu.

Skupina B je najbolj izenačena, saj imajo vse štiri reprezentance še možnosti, da si priigrajo nastop v četrtfinalu. V najboljšem položaju je Kazahstan, ki je do zdaj osvojil štiri točke, Italija in Slovenija sta jih zbrali po dve, Finska eno.

Evropsko prvenstvo

Skupina B, Groningen

3. krog, petek ob 17.30:
SLOVENIJA – FINSKA (v Amsterdamu)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

KAZAHSTAN – ITALIJA

Lestvica: Kazahstan 4, Slovenija in Italija po 2, Finska 1 točka.

V četrtfinale, ki bo v ponedeljek, se uvrstita dve ekipi.