Aleš Česen je bil izbran za alpinista leta. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Česen je bil izbran za alpinista leta. Foto: MMC RTV SLO
Česen in Davidova alpinista leta 2017

Italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, prvi par s preplezanimi vsemi štirinajstimi osemtisočaki v alpskem slogu, sta prejemnika zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije.

Anastasija Davidova in Aleš Česen sta alpinista leta, najuspešnejša športna plezalca ostajata Janja Garnbret in Domen Škofic. Prejemnika priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Rado Kočevar in France Zupan. Gre za predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma. Najuspešnejši ledni plezalec je Janez Svoljšak, naziv najuspešnejšega turnega smučarja v letu 2017 pa je prejel Nejc Kuhar.

Alpinistka preteklega leta je Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono vsestranskega plezanja kronala z uspešno odpravo v Kirgiziji, kjer je z Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack.

Alpinist leta 2017 Česen (Alpski gorniški klub) je lani plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna. Tega je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), ki sta prejela priznanje za posebne dosežke v alpinizmu.

Najperspektivnejši alpinist v preteklem letu je Žiga Oražem (AO PD Kamnik) z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorassesu v navezi z Matijo Volontarjem.

Najuspešnejša športna plezalka je drugo leto zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih, ki je lani dosegla rekordno število točk v svetovnem pokalu in kot prva tekmovalka v zgodovini v isti sezoni dosegla devet zmag, sicer pa štirinajstkrat stala na stopničkah.

Prav tako je štafeto obdržal najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), lani četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Trenersko priznanje sta si zaslužila trener Garnbretove Gorazd Hren in trener Škofica Roman Krajnik.

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli balvanistka Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj) za prvi članski finale, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za balvanske dosežke, evropska mladinska prvakinja v težavnosti in prvič članska finalistka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja in večkratna finalistka na tekmah svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič (ŠPK Plus) in Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Česen in Davidova alpinista leta 2017