Mitja Petkovšek je prvi favorit za zmago na bradlji. Foto: BoBo
Mitja Petkovšek je prvi favorit za zmago na bradlji. Foto: BoBo
Teja Belak
Teja Belak se je prebila v finale na preskoku in na gredi. Foto: MMC RTV SLO

Na veselje slovenskih ljubiteljev gimnastike se je po dveletnem premoru domačim navijačem na drogu spet predstavil Aljaž Pegan, ki bo v soboto dopolnil 38 let. "Priznam, da sem imel pred nastopom kar malo treme, ampak sem se dobro zbral. Po mojem mnenju sem vajo naredil zelo lepo, le seskok bi lahko bil boljši. S svojo vajo sem zadovoljen, ocena je takšna, kot je (14,125 točke), in vedel sem, da bo zelo težko priti v finale, ampak to niti ni bil moj cilj. Svoj cilj sem dosegel s tem, da sem naredil lepo vajo in korekten seskok," je dejal nekdanji svetovni in evropski prvak na drogu, ki je le za malenkost zaostal za finalom najboljše osmerice.

Odličen doskok Petkovška
Blestel je Petkovšek, ki je za konec lepe vaje "zalimal" še seskok, ki mu je na EP-ju odnesel peti naslov prvaka: "Morda se je vaja res zdela zelo lepa, a na bradlji sem se precej mučil, še posebej ko mi je na sredini vaje skoraj klecnila roka pri healyju, nato pa sem se zagnal, da bi seskok naredil s čim več energije, a nisem imel več veliko moči, tako da so mi ušle rame. Odneslo me je precej daleč in le po sreči sem pristal kot hruška, tako kot bi moral na EP-ju, če bi želel osvojiti tako želeno peto zlato kolajno." Na bradlji se je med finaliste uvrstil tudi Alen Dimic (14,775).

Sašo Bertoncelj je kljub ne najboljšemu počutju izvlekel vajo na konju z ročaji in se s četrto oceno (14,575 točke) uvrstil v sobotni finale. "Odločil sem se za lažjo vajo z izhodiščem 16,200 točke, ki jo po navadi vedno naredim, a danes tudi to ni bilo samoumevno. Komaj sem se izvlekel, saj počutje res ni dobro, tudi na treningih se zelo lovim. K sreči mi je danes nekako uspelo," je po nastopu povedal najboljši slovenski konjenik, ki pa se zaveda, da bo v finalu treba pokazati več, če se želi povzpeti na oder za zmagovalce.

Med finaliste na tekmah svetovnega pokala se je po štirih letih, ko je v Ostravi zasedel šesto mesto, spet prebil tudi Žiga Šilc. Za lepo izvedeno sestavo je prejel 14,125 točke. V finale se je na krogih uvrstil tudi Gregor Saksida, ki mu je proti koncu vaje sicer nekoliko zmanjkalo moči, a mu je ocena 14,075 prinesla nastop med najboljšo osmerico.

Belakova v dveh finalih
Izkazale so se tudi slovenske telovadke. Blestela je Teja Belak, ki je bila na preskoku z dvema dobrima skokoma najboljša v kvalifikacijah (13,775) in bo tudi v finalu napadala zmago. Belakova je dobro nastopila tudi na gredi (13,750), kjer si je prav tako izborila finale. Svoj edini današnji kvalifikacijski nastop, vajo na parterju, je dovolj dobro za finale oddelala Adela Šajn (12,950). Na parterju si je finale pritelovadila tudi olimpijka Saša Golob (12,900).

V soboto in nedeljo bodo v športni dvorani Lukna med 17. in 20. uro na sporedu finalni nastopi po posameznih orodjih.