Domen Škofic bo kranjsko tekmo izpustil prvič po letu 2010, saj se je odločil, da bo imel po svetovnem prvenstvu nekoliko daljši premor. Foto: BoBo
Domen Škofic bo kranjsko tekmo izpustil prvič po letu 2010, saj se je odločil, da bo imel po svetovnem prvenstvu nekoliko daljši premor. Foto: BoBo

"Vzel sem si nekaj časa zase. Gre za mojo veliko željo, saj si želim baterije znova napolniti s plezanjem v skali," je povedal 25-letni Radovljičan, ki je trenutno v Španiji na naravnih plezališčih, v domovino pa se bo vrnil predvidoma na začetku oktobra.

V Tokiu ga zanesljivo ne bo
"Za prihodnje leto bom še razmislil o tem, katerih tekem se bom udeležil. Že zdaj vem, da na olimpijske igre ne bom šel. Moj glavni cilj letošnje sezone je bil svetovno prvenstvo na Japonskem, kjer pa se mi ni uspelo kvalificirati na igre," je dejal Škofic, ki je bil na SP-ju deseti v težavnosti, v olimpijski kombinaciji pa se mu ni uspelo prebiti med dvajset najboljših.

Škofic je največji uspeh v svetovnem pokalu dosegel leta 2016, ko je sezono sklenil s svojimi prvimi kranjski stopničkami, bil je drugi, ter s premiernim naslovom zmagovalca seštevka sezone svetovnega pokala v težavnosti.

Lani je na tekmi v dvorani na Zlatem polju ostal brez finala, bil je na 12. mestu. Pred sklepnimi tremi tekmami sezone v težavnosti je najvišje uvrščeni Slovenec med moškimi v seštevku letošnje sezone na petem mestu. V Villarsu je bil četrti, v Chamonixu 20., v Brianconu pa sedmi.

"Za dodatne olimpijske kvalifikacije, ki bodo konec novembra v Toulousu v kombinaciji, nisem motiviran, saj vem, da v hitrosti nimam možnosti," je bil realen Škofic.

Na domači tekmi kar 15 Slovencev
Slovenska posadka v Kranju bo številčna z Janjo Garnbret, Mio Krampl, Lučko Rakovec, Vito Lukan, Mino Markovič in Jernejem Kruderjem. Selektor Gorazd Hren je priložnost ponudil kar petnajsterici, sedmim tekmovalcem in osmim tekmovalkam.

V domači ekipi so še Anže Peharc, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc in debitant Andrej Polak med moškimi ter Tjaša Kalan, Lana Skušek in kranjska debitantka Lucija Tarkuš med ženskami.

Spored, sobota, 28. september
08.00 kvalifikacije – moški
14.30 kvalifikacije – ženske

Nedelja, 29. september
08.00 polfinale – ženske/moški
16.45 predstavitev in ogled smeri
17.00 finale – moški, nato ženske
podelitev medalj