Mladi registrirani športniki bodo imeli pravico tudi do dveh preventivnih pregledov. Foto: FC Koper
Mladi registrirani športniki bodo imeli pravico tudi do dveh preventivnih pregledov. Foto: FC Koper

Kot so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije, bodo otroci in mladostniki s statusom registriranega športnika v skladu s spremembami pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva dobili pravico do preventivnega pregleda v 7. razredu osnovne šole. Športniki, pri katerih je možna registracija že med 10. in 12. letom starosti, bodo imeli pravico do dveh preventivnih pregledov registriranega športnika med 10. in 13. letom starosti. Prvi preventivni pregled se bo opravil v 5. razredu osnovne šole, drugi pa v 7. razredu osnovne šole.

Če se bo mladi športnik prvič registriralal po dopolnjenem 13. letu starosti, bo imel pravico do preventivnega pregleda ob registraciji. Omogočen bo tudi kontrolni preventivni pregled registriranega športnika, ki se bo opravil na predlog zdravnika, ki bo opravil pregled z namenom spremljanja morebitnih odklonov v zdravstvenem stanju.

Spremembe predmetnega pravilnika je podpisal minister za zdravje Janez Poklukar, uveljavljen pa bo v enem letu. Pred tem bo ministrstvo moralo sprejeti še smernice, ki bodo natančno določale vsebino pregledov, preglede pa bo treba uveljaviti tudi v splošnem dogovoru za letošnje leto, ki določa financiranje zdravstvenih storitev, so sporočili z OKS-a.

Ob tem se nadejajo še dodatnih ekip za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov kategoriziranih športnikov, ki še vedno niso dostopni za vse vrhunske športnike.