Janja Garnbret in Mia Krampl sta uprizorili prvo slovensko dvojno zmago na svetovnih prvenstvih v plezanju. Foto: Planinska zveza Slovenije/Manca Ogrin
Janja Garnbret in Mia Krampl sta uprizorili prvo slovensko dvojno zmago na svetovnih prvenstvih v plezanju. Foto: Planinska zveza Slovenije/Manca Ogrin
Sorodna novica Slovensko plezanje v sedmih nebesih

Janja Garnbret je prevladovala, saj je bila najboljša tako v kvalifikacijah kot polfinalu, brez konkurence pa je bila tudi finalu, v katerem je nastopila zadnja in splezala najvišje. Presenečenje je pripravila Mia Krampl, ki je dosegla drugo mesto. Bronasto medaljo je osvojila Japonka Ai Mori. V finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je osvojila sedmo mesto.

Priložnost za zlati hat-trick
Komaj 20-letna plezalka je s tem ponovila dosežek z zadnjega svetovnega prvenstva v Innsbrucku, kjer je osvojila dve zlati medalji. Priložnost za zlati hat-trick bo imela v kombinaciji (ki je edina olimpijska disciplina).

Med plezanjem je bila nervozna
"To je noro, ne vem, kaj naj rečem. Bila sem nervozna, ker nisem vedela, kaj naj pričakujem. Nervoza se je odražala tudi v plezanju, imela sem nekaj težav. Dvakrat sem zmagala na tem prvenstvu, to je noro," se je smejalo najboljši plezalki na svetu. Garnbretova je v tej disciplini še tretjič zapored osvojila medaljo (zlata je bila tudi leta 2016, lani pa srebrna). "Štirje dnevi tekmovanja so bili zelo izčrpljujoči in naporni. Prav v vseh krogih sem želela pokazati svoje najboljše plezanje in mislim, da mi je kar uspelo," je še dodala.

Težavnostno plezanje, finale:

MestoTekmovalkaDržavaSmer
1.Janja GarnbretSlovenija43+
2.Mia KramplSlovenija39+
3.Ai MoriJaponska38+
4.Chaehyun SeoJužna Koreja38+
5.Akijo NogučiJaponska38+
6.Jessica PilzAvstrija35+
7.Vita LukanSlovenija30+
8.Julia ChanourdieFrancija30+

Zlati nastop Janje Garnbret

Finalni nastop Mie Krampl

Finalni nastop Vite Lukan

Podelitev medalj

V polfinalu slovenski 1-2-4
Plezalke so bile v steni že dopoldne, ko je bila Janja Garnbret prva v polfinalu, Vita Lukan je bila druga, Mia Krampl pa četrta. Nastopili sta še Lučka Rakovec (30+), ki je dosegla deveti izid in s tem za las izgubila finale, ter Tjaša Kalan (29), ki je bila dvanajsta.

Sedma zaporedna medalja Adama Ondre
V moški konkurenci je zmagal Čeh Adam Ondra, ki je medaljo v težavnostnem plezanju osvojil še sedmič zapored! Zdaj ima v tej disciplini tri zlate ter po dve srebrni in bronasti. Medalji sta osvojila še Nemec Alexander Megos in Avstrijec Jakob Schubert. V polfinalu sta nastopila dva Slovenca, Domen Škofic je bil deseti, Martin Bergant pa 20.

Janja Garnbret ima s svetovnih prvenstev v težavnosti zdaj tri medalje (zlato 2016 in srebro 2018). Foto: EPA
Janja Garnbret ima s svetovnih prvenstev v težavnosti zdaj tri medalje (zlato 2016 in srebro 2018). Foto: EPA
Garnbretova kronala sijajno sezono, Kramplova presenetila s srebrom
Sanjski dan za slovensko plezanje – zlato Garnbretove in srebro Kramplove