Janja Garnbret, dvakratna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. V svoji zbirki ima pet odličij s svetovnih prvenstev, od teh so štiri zlatega sijaja. Foto: EPA
Janja Garnbret, dvakratna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. V svoji zbirki ima pet odličij s svetovnih prvenstev, od teh so štiri zlatega sijaja. Foto: EPA

Svojo superiornost je nova stara svetovna prvakinja pokazala že na uvodnih dveh balvanih. Medtem ko so se tekmice mučile, je 20-letnica kot blisk splezala na vrh in si priplezala prednost.

Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res 'fajn', takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka.

Janja Garnbret

Na zadnji preizkušnji, kjer so se tekmice znova mučile – štiri minute so se trudile in tako rekoč niso prišle nikamor –, je Garnbretova vrh dosegla že po vsega 40 sekundah!

Edina, ki ji je za trenutek vrgla rokavico, je bila Japonka Akijo Noguči, ki je na koncu osvojila drugo mesto, bronasto odličje si je zagotovila Britanka Shauna Coxsey.

Garnbret: Oba naslova mi res veliko pomenita
"Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo," se je smejalo 20-letni Korošici, ki je bila v deželi vzhajajočega sonca korak pred konkurenco, saj je prepričljivo vodila v vseh krogih SP-ja. "Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res 'fajn', takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka," je nadaljevala kraljica balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva: "Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu."

Garnbretova drugič svetovna prvakinja

Ves čas predstave na najvišji ravni
Garnbretova je sicer poskrbela tudi za najboljši dosežek polfinala. Korošica je prvenstvo začela v nedeljo s prepričljivim nastopom v kvalifikacijah, edina od vseh nastopajočih je vsakega od petih balvanskih problemov rešila v prvem poskusu, v naslednji krog se je uvrstila z najboljšim mogočim izkupičkom petih osvojenih balvanov. V polfinalu je rešila tri od štirih balvanskih problemov, vajo je ponovila nato še v torkovem finalu.

Kruder deseti pri moških
Lučka Rakovec
je z dvema osvojenima conama v polfinalu zasedla 12. mesto, Urška Repušič in Mia Krampl sta z eno osvojeno cono balvansko tekmovanje sklenili na 15. in 17. mestu. V moškem polfinalu je slovenske barve zastopal le Jernej Kruder, ki se je z osvojenim vrhom in tremi conami zavihtel na deseto mesto.

Prva, ki je ubranila naslov prvakinje
Garnbretova je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012. Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih kolajn na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.