Kot sta pojasnila Ema Kozin in njen trener ter menedžer Rudolf Pavlin na novinarski konferenci na Brdu pri Lukovici, je dvoboj z ameriško zvezdnico "visel v zraku". Nanj so se pripravljali že od februarja, zdaj pa so ga dočakali in prepričani so, da Slovenka v Birmingham ne bo šla le tekmovat.

Pričakovali smo, da bo ta dvoboj konec tega leta ali na začetku naslednjega. Zadnji dve leti, ko treniram, razmišljam o njej. Mislim, da sem pripravljena, je pa to seveda prelomna tekma za mojo kariero.

Ema Kozin

"Taktična priprava nanjo je drugačna kot na druge tekmice. A raven vseh priprav se je dvignila, počutim se bolj močno in eksplozivno, kot sem bila kdaj koli. Pogledali smo vse njene posnetke, vem, kje je dobra in kje lahko izkoristim svoje prednosti. Ona je navajena vseskozi voditi tekmo, je močna in eksplozivna, se pa zna tudi ustaviti in njena moč pojenja v poznejših rundah, moja pa ne," je povedala slovenska tekmovalka.

Svetovna prvakinja v srednji kategoriji po verzijah WBC in WBF Ema Kozin se bo čez dobrih pet tednov spet tekmovalno podala v ring. Koronsko obdobje jo je prikrajšalo za tekme, a kot so povedali v njeni ekipi, je fizično in kondicijsko odlično pripravljena. Foto: www.alesfevzer.com
Svetovna prvakinja v srednji kategoriji po verzijah WBC in WBF Ema Kozin se bo čez dobrih pet tednov spet tekmovalno podala v ring. Koronsko obdobje jo je prikrajšalo za tekme, a kot so povedali v njeni ekipi, je fizično in kondicijsko odlično pripravljena. Foto: www.alesfevzer.com

"Ona se počuti na vrhu, nedosegljivo za vse druge. A to jo lahko tudi pokoplje, tudi že proti meni. Zdi se mi, da me bo podcenjevala, a bo kmalu videla, da me ne bi smela. Grem brez pritiska. Zdaj se počutim, kot da grem prvič v boj za pas. Tja pa greš zmagat, ne izgubit," je optimistična Kozinova.

Tudi prizorišče, Utilita Arena V Birminghamu, slovenski borki ustreza. Potovati bo morala tudi Američanka, kar bo morda vplivalo na njen bioritem. "Malo bomo še dvignili ritem, bomo pa pazili, da ne bom preveč utrujena. Naredili bomo še nekaj 'sparingov' za taktiko, ki se prilagajajo na Claressin slog," je pot do dvoboja opisala Kozinova.

Pomembna bo tudi psihološka priprava. "Mogoče se ljudje ne zavedajo, koliko je pomembna glava v vsakem športu, v borilnem športu pa sploh. Če si dovolj trden, lahko zlomiš kogar koli. Vem, da sem trpežna, lahko prenesem tudi udarce fantov, prenesla bom tudi njene. Moram si samo zaupati."

"Ema ne gre na izlet, gre zmagat"
Dvoboj z Američanko je neke vrste dvoboj s številko ena v tej kategoriji. "Ni bila takšna strela z jasnega. Ema je lani osvojila začasne naslove in Claressa bi slej ko prej morala privoliti v dvoboj, sicer bi izgubila naslove. Mi smo dvoboj pričakovali že prej, a so zavlačevali. Potem smo nekako 'zlobirali' dvoboj, ki si ga Ema zasluži. Tudi pripravljena je že in imam velika pričakovanja. Verjamem, da bo ena redkih, ki ji bo otežila kariero," pa meni Pavlin. "Vse se začne s kondicijskimi in drugimi treningi. Ema je imela za 'sparing' partnerje samo fante, navajena je vsega hudega. Toliko kot je trpela na treningih, na tekmah ne bo. Imamo še pet tednov. Časa je še veliko. Definitivno pa ne gre tja na izlet, gre zmagat, in to bomo skušali dokazati 11. decembra. Nočem biti preveč v oblakih, gremo korak za korakom, najprej Claressa, potem pa naprej," je še dodal njen trener.

Ema Kozin samozavestno na prelomno tekmo kariere