Eva Terčelj. Foto: Reuters
Eva Terčelj. Foto: Reuters

Slovenija je imela v finalnih bojih zgolj dva predstavnika: v ženski konkurenci se je uspelo v zaključne boje uvrstiti Evi Terčelj, v moški konkurenci je to uspelo le Petru Kauzerju.

Martin Srabotnik je z dvema kazenskima sekundama zasedel 25. mesto, Vid Kuder Marušič je bil s štirimi dotiki 30. V ženski konkurenci je Eva Alina Hočevar osvojila 24. mesto (en dotik), Ajda Novak pa je bila na koncu s kar 56 kazenskimi sekundami 27.

Nastop Petra Kauzerja v finalu SP-ja v Augsburgu

Za Kauzerja usodna druga vratca
Kauzer je bil sicer v odličnem položaju, polfinale je končal na prvem mestu in je v finalu nastopil kot zadnji. Dvakratnemu svetovnemu prvaku, olimpijskemu podprvaku iz Ria 2016, so se sanje o morebitni kolajni razblinile že pri drugih protitočnih vratcih, kjer se je popolnoma ustavil, izgubil ogromno dragocenih sekund, ob merjenju prvega vmesnega časa je za novim svetovnim prvakom, Čehom Vitom Prindišem, zaostajal že za več kot šest sekund. Zaostanek se je počasi, a vztrajno večal, vmes se je dotaknil še 17. in 21. vratc, na koncu je z zaostankom dobrih 13 sekund (+13,12) osvojil zadnje, 10. mesto. Naslov svetovnega podprvaka je osvojil Italijan Giovanni De Gennaro (+0,71), bron je pripadel branilcu naslova, Francozu Borisu Neveuju (+0,97).

Želel sem se odriniti od ograde, a mi je spodneslo čoln, izgubil sem ravnotežje in z glavo udaril v zid. Dobro, da sem imel čelado, če je ne bi imel, bi bil zdaj na šivanju. Vedel sem, da s to napako nimam več možnosti, napadal sem sicer še naprej, a napake so se le stopnjevale.

Peter Kauzer

Z glavo je udaril v zid
"Želel sem se odriniti od ograde, a mi je spodneslo čoln, izgubil sem ravnotežje in z glavo udaril v zid. Dobro, da sem imel čelado, če je ne bi imel, bi bil zdaj na šivanju. Vedel sem, da s to napako nimam več možnosti, napadal sem sicer še naprej, a napake so se le stopnjevale. Razočaran sem, svetovno prvenstvo se mi ni posrečilo. Samo ena dobra vožnja je bila premalo, da bi ga lahko ocenil drugače kot zelo slabo," je po finalnem nastopu dejal Kauzer. Hrastničan je sicer na svetovnih prvenstvih lovil svojo četrto medaljo, po dveh zlatih s SP-jev v letih 2011 in 2013 je bil bronast še na SP-ju leta 2017.

Nastop Eve Terčelj v finalu SP-ja v Augsburgu

Tudi Evi Terčelj se nastop ni posrečil
Terčelj se je nato nastop v finalu ponesrečil. Pribitek dveh sekund jo je doletel z dotikom petih vratc, dodatni dve sekundi je pridobila z dotikom 15. vratc. Ob merjenju prvega vmesnega časa je za tedaj vodilno Avstralko Jessico Fox zaostajala za 5,67 sekunde, zaostanek se je ob merjenju drugega vmesnega časa podvojil. Na koncu je ciljno črto prečkala z zaostankom 11,56 sekunde. Na koncu je osvojila osmo mesto. "Najprej sem bila zelo vesela uvrstitve v finale, res je bilo treba garat, proga je zelo zahtevna, nisi si smel privoščiti napak. V finalu pa res škoda priložnosti. Res sem se pripravljala, kolikor sem se znala najbolje. V drugih, protitočnih vratcih me je odneslo. Od tam naprej sem skušala napadat, žal sta se zgodila dotika. Šla sem na vse, tako se je razpletlo," je po finalu dejala Eva Terčelj, svetovna prvakinja iz Seu d'Urgella leta 2019.

Funk ubranila naslov iz Bratislave
O naslovu svetovne prvakinje je na koncu odločal zadnji nastop domačinke Ricarde Funk. Nemka je kar drsela po progi, ob merjenju vmesnih časov je za Avstralko zaostajala za drobec čez sekundo, zlato pa si je priborila z brezhibno odpeljanim spodnjim delom, v katerem je nadoknadila zaostanek in ciljno črto prečkala s prednostjo sekunde ter 31 stotink. Na koncu je ciljno črto prečkala z zaostankom 11,56 sekunde. 30-letnica iz Bad Neuenahr-Ahrweilerja je tako ubranila naslov iz Bratislave.

Terčelj in Kauzer nista imela svojega dneva