Adam Peaty je na 100 metrov prsno postavil nov evropski rekord 55,94. Foto: Reuters
Adam Peaty je na 100 metrov prsno postavil nov evropski rekord 55,94. Foto: Reuters
Slovenski plavalci
Slovenski plavalci v Köbenhavnu ne bodo posegli po medaljah. Foto: EPA

Fainova (1:58,03) in Pintarjeva (1:58,46) sta bili zadovoljni z uvrstitvijo, potrdili pa, da sta želeli tudi nekaj boljši izid. "Potrudila sem se, kar sem se lahko. Izid sicer ni osebni rekord, ki sem ga pričakovala, a res sem dala vse od sebe in danes nekako boljše sploh ni moglo biti," je 13. mesto mesto pokomentirala Fainova, ki ve, da ob optimalnem plavanju ne bi bila daleč od drugega finala.

"Izid je dober, a vidi se, da nisem trenirala tempa za 200 m prosto, saj sem se v zadnjem obdobju bolj posvečala mešanemu in prsnemu slogu. Vseeno soliden izid, jutri pa me čaka še tekma na 50 m prosto, kjer bom dala še enkrat vse od sebe in videli bomo, kaj to pomeni," je bila 14. mesta vesela 20-letna Pintarjeva.

Osebnemu rekordu na 200 m prosto se je povsem približala tudi Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije in bila z 2:00,67 29. Mlada Ljubljančanka se je tokrat nekoliko uštela pri razporeditvi moči in predvsem na prvi polovici začela prepočasi.

Vovkova z osebnim rekordom izpolnila cilj
Kot deveta v 11-članski slovenski odpravi se je med najboljših 16 uvrstila tudi mladinka Ljubljane Tara Vovk. "Cilj je bila uvrstitev med prvih 16 in osebni rekord, kar mi je danes uspelo. Žal mi je, da tukaj v 200-metrskih disciplinah ni polfinalov, saj se mi zdi, da bi bil dosegljiv tudi mladinski državni rekord, ki se mi je izmuznil za tri desetinke sekunde. S samim plavanjem sem danes zelo zadovoljna," je po tekmi povedala Vovkova.

Velenjčanka Nastja Govejšek je bila z 58,97 na 100 m delfin 20., polfinale, ki je bil oddaljen tri desetinke sekunde, pa je izgubila na obratih in zaradi slabega prihoda v cilj. "Dosegla sem soliden izid, vidi pa se, da moji prihodi od zidu do zidu niso tekoči. Pozna se, da sem plavala v jardih, zato sem izgubljala na obratih. Žal mi je čisto malo zmanjkalo za polfinale, pa čeprav je bil nastop zelo soliden," je tekmo videla slovenska rekorderka, ki študira na univerzi v Louisvillu.

Med Slovenci je drobna vloga vnovič pripadla tudi Petru Mankoču, saj se je njegov rekord prvenstev na 100 m mešano izpisal ob nastopu vseh petih predtekmovalnih skupin današnjega predtekmovanja.

Peaty spet nepremagljiv
Sobotno popoldne je v Kraljevi areni spet zaznamoval Adam Peaty, svetovni in olimpijski prvak na 100 m prsno, ki je finale dobil z novim evropskim rekordom 55,94 sekunde.

Peaty je vzel rekord Rusu Kirilu Prigodi, ki je v polfinalu plaval 56,02. Danes sta bila plavalca poravnana vse do zadnjih metrov, ko je Peaty prevzel pobudo, v končnici pa je Rusa ugnal še prekaljeni Italijan Fabio Scozzoli. Ista trojka je bila na vrhu tudi na 50 m prsno, ko se je zmage z evropskim rekordom veselil Italijan.

Že peto in šesto zlato kolajno je osvojila Madžarka Katinka Hosszu, danes neustavljiva na 50 m hrbtno in 200 m mešano. Svetovna rekorderka Ruta Meilutyte iz Litve je prepričljivo dobila tekmo na 100 m prsno.

Prava poslastica je bil moški finale na 50 m delfin, kjer nosilcev medalj ni bilo moč ločiti s prostim očesom. Z 22,42 je zmagal Rus Aleksander Popkov, stotinko sekunde je zaostal Ukrajinec Andrej Govorov, dve pa Srb Sebastian Sabo in Britanec Benjamin Proud, ki sta skupaj stopila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Na 200 m prosto je bila najhitrejša Francozinja Charlotte Bonnet. V mešani moško-ženski štafeti na 4 x 50 m prosto so se zlata veselili Nizozemci s svetovnim rekordom, hitrejši od prej najboljšega izida na svetu pa so bili tudi srebrni Rusi, ki so vodili do zadnje predaje.