Selektor judoistov Marjan Fabjan je zadovoljen s podaljšanim nizom osvajanj medalj na velikih tekmovanjih, a je hkrati tudi okrcal nekatere tekmovalke in tekmovalce, da so preveč govorili in napovedovali. Foto: BoBo
Selektor judoistov Marjan Fabjan je zadovoljen s podaljšanim nizom osvajanj medalj na velikih tekmovanjih, a je hkrati tudi okrcal nekatere tekmovalke in tekmovalce, da so preveč govorili in napovedovali. Foto: BoBo
Tina Trstenjak
Tina Trstenjak je še na četrtem svetovnem prvenstvu zapored osvojila medaljo. V Bakuju je dodala drugi bron, ima pa še srebro in zlato. Foto: EPA

"Pripravljene so bile dobro in izpolnile pričakovanja. Eno medaljo sem napovedal, in to se je uresničilo. Malo nam je le pri Klari spodletelo," je o svojih varovankah na SP-ju 2018 povedal strokovni direktor reprezentance Marjan Fabjan, za del reprezentance pa brez dlake na jeziku dodal: "Drugi tekmovalci in tekmovalke pa so malo preveč govorili in premalo naredili."

Velenškova prelahka, Apotekarjeva oškodovana
Med tekmovalkami, ki so zaostale za pričakovanji, je izpostavil tudi Ano Velenšek, bronasto z olimpijskih iger v Rio de Janeiru, ki pa je medtem prešla v najtežjo kategorijo. "Manjkata ji moč in teža. Na tem doslej še nismo delali. Ima najmanj kilogramov med vsemi tukaj," je dejal in doda, da Velenškova glede na svoj način boja potrebuje še vsaj kakšnih osem kilogramov, da bo enakovredna najboljšim.

Še vedno pa Fabjan ni pozabil torkovih tekmovanj do 78 kilogramov, kjer je bila njegova varovanka Klara Apotekar oškodovana v repasažni borbi z Rusinjo. Tvorec večine uspehov slovenskega juda še vedno trdi, da je šlo za sodniško napako pri dosojanju točke in da bi jo morali sodniki dati njegovi tekmovalki: "S komer koli sem se pogovarjal, še nihče mi ni rekel, da je to točka za nasprotnico."

Sledijo kvalifikacije za Tokio 2020
Med boljšimi nastopi je pohvalil izkušeno Petro Nareks, pa Marušo Štangar in Adriana Gomboca. "Petra je pokazala, da je borka. Maruša se je borila zelo lepo in presenetila tudi mene. Dobro se je boril tudi Gomboc, a ni bil dobro pripravljen. Drugi so bili močni, samozavestni, niso pa se dobro borili."

Zdaj želi Fabjan obdržati del forme pri najboljših, ki jih v okviru olimpijskih kvalifikacij čaka vrsta tekmovanj, najprej grand slam v Abu Dabiju, pozneje pa tudi masters v Tokiu.

Predsednik zveze navdušen
Še bolj navdušen je bil nad nastopi predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič. "Naši tekmovalci so dokazali, da so konkurenčni v svetovnem merilu. Vsi so bili dobro pripravljeni, na taki ravni pa odloča vsaka napaka in izkušnja."

O posameznikih pa: "Tina Trstenjak je vnovič dokazala, da je legenda tega športa. Četrtič zaporedoma je osvojila kolajno na svetovnem prvenstvu, in takih tekmovalcev je malo. Konkurenčna je tudi Ana Velenšek, a imela je smolo z drugo nosilko. Smolo je imela tudi Klara Apotekar, saj bi se lahko končalo s kolajno, pa Adrian Gomboc, ki je naredil napako, ki odnese sanje. Zelo dobro se je predstavila tudi Maruša Štangar. Drugi so se preizkusili na tem ravni, dobili odgovore na vprašanji, kje so, kaj jih čaka in imajo zdaj dve leti do Tokia."

V Bakuju se danes končuje SP 2018 v judu s premiero v novi olimpijski disciplini, tekmo mešanih moško-ženskih ekip, kjer pa Slovenija ne bo nastopila.